Úvod Zariadenia Smartwatch Huawei Watch GT oficiálne: Vynikajúca výdrž a slušná cenovka

Huawei Watch GT oficiálne: Vynikajúca výdrž a slušná cenovka

3
Huawei Watch GT

Spoločnosť Huawei to dnes na tlačovej konferencii v Londýne rozbalila vo veľkom. Okrem hneď niekoľkých vlajkových smartfónov, počnúc vrcholovým Mate 20 Pro, predstavila aj nové inteligentné hodinky Watch GT.

Huawei Watch GT prichádzajú neočakávane s vlastným operačným systémom, ale aj s prémiovým vyhotovením a funkciami zameranými pre monitorovanie fyzických aktivít. Oficiálna špecifikácia hodiniek sa stihla objaviť v predstihu, no je na mieste si ju zopakovať a doplniť ďalšie poznatky.

Zobrazenie obsahu pokryje okrúhly OLED displej s uhlopriečkou 1,39-palca a s nadpriemerne jemným rozlíšením 454 x 454 pixelov. Displej je spolu s ostatnými komponentami osadený v puzdre z nehrdzavejúcej ocele, ktoré dotvára pevne osadená číselná luneta z keramiky. Vodotesnosť hodiniek deklaruje štandard 5ATM.

Huawei Watch GT
Huawei Watch GT

Mechanickú interakciu s hodinkami zabezpečia dve postranné fyzické tlačidlá. Hodinky nepoháňa Snapdragon Wear 3100, ako by sa možno mohlo zdať. Tvorcovia siahli po vlastnom čipsete s umelou inteligenciou, ktorý si hravo poradí so všetkými funkciami.

Napríklad polohovaním GPS (aj Galileo alebo Glonass), meraním výšky a tlaku, monitorovaním kvality spánku, NFC platbami alebo nepretržitým snímaním srdcového tepu. Chýba WiFi pripojenie, prítomné je ale Bluetooth. Huawei Watch GT vážia aj spolu so 420 mAh batériou 46 gramov. Remienky hodiniek sú prirodzene vymeniteľné.

Huawei Watch GT
Huawei Watch GT

Skôr ako kapacita batérie je dôležitejšia výdrž samotná. 30-dňová vydrž sa v kategórii inteligentných hodiniek len tak nevidí. Takto dlhú výdrž však podmieňuje aktívny zjednodušený režim užívania.

V bežnej prevádzke hodinky vydržia na jedno nabitie 14 dní, v maximálnom zaťažení s neustálym monitorovaním GPS asi 22 hodín. K riadeniu spotreby energie prispieva umelá inteligencia.

Zaujímavosťou je tiež vlastný operačný systém výrobcu – LiteOS. Žiadny Wear OS sa na palube nenachádza. Podľa prvých náhľadov je systém po grafickej stránke vkusne spracovaný. Funkčnosť preverí prax.

Huawei Watch GT
Huawei Watch GT

Aj keď to s ekosystémom aplikácií asi nebude také ružové ako pri zariadeniach Wear OS či Apple Watch, Huawei pokryl vlastnými kapacitami fitness riešenia, vzhľady ciferníkov, navigáciu a ďalšie funkcie, ktoré by ste od takýchto hodiniek očakávali.

Ohlásená cena hodiniek bola stanovená na 199 EUR pre klasickú verziu s koženým remienkom a na 249 EUR pre verziu označenú ako Sport (silikónový remienok). Tohtoročné Galaxy Watch aj Apple Watch sú drahšie. Huawei Watch GT majú bližšie k Fitbit Versa alebo dostupnejším modelom Garmin.

Huawei Band 3 Pro

Popri hodinkách dostal priestor aj nový inteligentný náramok Huawei Band 3 Pro. Má 0,95-palcový dotykový OLED displej a využíva obdobné algoritmy umelej inteligencie ako hodinky Watch GT.

Huawei Band 3 Pro
Huawei Band 3 Pro

Aj nenápadnejší náramok tak presne vyhodnotí kvalitu spánku, odmeria srdcový tep alebo dokonca vašu polohu vďaka zabudovanému GPS. Huawei Band 3 Pro bol oznámený s cenou 99 EUR.