Úvod Sociálne siete Google+ Google+ končí: Sociálna sieť má problém so zabezpečením!

Google+ končí: Sociálna sieť má problém so zabezpečením!

0

Sociálna sieť Google+ vznikla v roku 2011 ako konkurencia pre vtedy ešte poriadne dravý Facebook. Aj keď si Google od tohto projektu možno sľuboval veľa, v konečnom dôsledku príliš úspešný nie je.

Google+ užívateľov nezaujal, aktivita bola veľmi slabá, počet samotných členov nízky. Definitívnu bodku za sociálnou sieťou dáva (aj) incident s únikom dát užívateľov. Chyba v programovateľnom rozhraní siete umožnila vývojárom tretích strán pristupovať k osobným údajom takmer 500 000 užívateľov tejto služby.

Digitálne vrátka boli otvorené od roku 2015 do marca roku 2018. Vývojári mohli pomocou nich získať mená, e-mailové adresy, dátumy narodenia, profilové fotografie, informácie o miestach, kde užívatelia bývajú alebo pracujú. Ohrozené ale neboli telefónne čísla, príspevky na sociálnej sieti alebo akýkoľvek iný typ komunikačných dát.

google+
Aktuálna podoba sociálnej siete Google+

Je namieste uviesť, že Google nenašiel žiadne dôkazy o zneužití týchto dát. To ho, samozrejme, z bezpečnostného prehrešku neospravedlňuje. Obzvlášť preto, že chybu pred verejnosťou zatajil, resp. verejnosť o bezpečnostnej hrozbe neinformoval.

Google nad svojou sociálnou sieťou definitívne zlomil palicu a v auguste 2019 ju pre bežných užívateľov vypne. Google+ bude existovať iba pre firemných klientov, ktorí túto sieť ako tak využívali.

Project Strobe

Google bezpečnostnú dieru objavil v marci 2018 vďaka projektu, ktorý nazval Strobe. Ide o súbor bezpečnostných riešení, ktoré majú obmedziť prístup tretích strán k osobným údajom užívateľov v rôznych službách Google a v operačnom systéme Android.

Google Project Strobe stále rozvíja a v najbližších mesiacoch bude aktualizovaný v rámci ďalších pravidiel, výnimiek a opatrení, ktoré prispejú k lepšej ochrane osobných údajov užívateľov. Google zároveň spolupracuje s vývojármi, ktorí musia svoje aplikácie na základe prísnejších požiadaviek aktualizovať.

Na záver jedno číslo. Ak ste sem tam na Google+ zablúdili a nepripadalo vám to tam ako na úplne vyprahnutej púšti bez života, vedzte, že 90 percent návštev sociálnej siete Google+ netrvalo dlhšie ako 5 sekúnd.