Úvod Zariadenia Smartwatch Snapdragon Wear 3100 pre inteligentné hodinky predstavený

Snapdragon Wear 3100 pre inteligentné hodinky predstavený

0
Samsung Gear S2

Spoločnosť Qualcomm podľa očakávania predstavila nový čipset pre nositeľné zariadenia, v tomto prípade hlavne inteligentné hodinky budúcich generácií. Výrobca sa sústredil na výdrž batérie, ktorá bola pri predošlej platforme žalostná.

Výrobca optimalizoval a optimalizoval, čoho výsledkom je podstatne dlhšia doba aktívneho používania inteligentných hodiniek. Hodinky so sadou Snapdragon Wear 3100 bude možné aktívne používať 4 – 12 hodín, čo je oproti predošlej generácii pekný rozdiel. Pozor, údaj je skôr všeobecný. Hodinky sú rozmanité, niektoré majú väčšiu batériu a OLED displej, iné nemajú GPS a snímač tepovej frekvencie a tak podobne.

Pokiaľ sa vám zdá číslo nízke, treba si uvedomiť, že hodinky nie sú smartfón. Kým do smartfónu dokáže užívateľ pozerať dlhé hodiny, s hodinkami má len krátku interakciu. Podľa štatistík Qualcommu, predošlý čipset býval aktívny iba v 5 percentách z celkovej výdrže. 95 percent času boli hodinky neaktívne, resp. v pohotovostnom režime.

Snapdragon Wear 3100 obsahuje tri hlavné režimy prevádzky, ktoré sú prispôsobené konkrétnym úlohám. V športovom režime dokážu hodinky so 450 mAh batériou, s aktívnym GPS a meraním srdcového tepu vydržať na jedno nabitie 15 hodín.

snapdragon

Naopak, v tradičnom režime prevádzky hodinky vydržia na jedno nabitie aj celý týždeň. V tomto prípade sú hodinky skutočne hodinkami a inteligentné funkcie sú obmedzené. Veľmi jednoduché operácie a prevádzku senzorov pokrýva nový co-procesor Qualcomm QCC1110, ktorý dopĺňa hlavnú výkonnostnú jednotku.

Snapdragon Wear 3100 pochopiteľne podporuje 4G LTE pripojenie s rýchlosťou sťahovania max. 1 Gbps. Pohľad na technickú špecifikáciu však hovorí, že sme až takú veľkú inováciu nedostali. Niekto môže byť dokonca sklamaný.

Čipset je stále vyrobený 28nm technologickým procesom ako predošlá generácia Wear 2100, ktorá je dva a pol roka stará. Štvrojadrový procesor s taktom 1,2 GHz využíva zastaralé jadrá ARM Cortex-A7. Podľa všetkého to vyzerá, že Wear 3100 je založený na čipsete Snapdragon 210, ktorý je určený pre low-end smartfóny.

Nový je ale už vyššie spomenutý co-procesor, tzv. Big-Small-Tiny architektúra komponentov alebo NFC čip s menšou anténou. Snapdragon Wear 3100 sa už masovo vyrába a putuje prvým zákazníkom, ktorými sú skupina Fossil alebo značky Louis Vuitton a Montblanc.