Zariadenia radu Samsung Galaxy majú za sebou dlhý zoznam funkcií a hardvérovej výbavy, v ktorej ich kľudne môžeme označiť ako za prvé. Prvý Galaxy Note priniesol skutočne veľký displej, neskôr sa práve v zariadení Galaxy Note v ako prvom objavil režim multiwindow s podporou skutočného multitaskingu a Galaxy Note ako prvý ponúkol zakrivený displej.

Pre Samsung je Note akýsi prejav toho, čo všetko dokáže a ako dobre to dokáže. Je to spojenie zručnosti hardvérových a softvérových inžinierov. Ako je na tom však ich najnovší Samsung Galaxy Note 9?

Samsung Galaxy Note 9 pokračuje v tradícii stratégie „prvý“. Zariadenie, ktorého cena začína na čiastke 999 € so sebou prináša významné vylepšenia ako úplne prerobený S Pen, ktorý po novom môžeš použiť ako diaľkové ovládanie, väčšiu batériu a oveľa viac. So zariadením som strávil vyše týždňa, teda ideálny čas na to, aby som si všimol, čo novinka dokáže a ako dobre to dokáže.

Samsung Galaxy Note 9: Čo všetko je nové?

  • Nový S Pen: Azda najikonickejšou vlastnosťou modelov Note je stylus známy ako S Pen. Nová verzia vďaka Bluetooth konektivite slúži ako ovládač, ktorý môžeš použiť pri prezentáciách alebo pre ovládanie hudby.
  • Veľká batéria: V Note 9 je po novom až 4 000 mAh batéria, ktorá je zároveň najväčšou aká sa kedy objavila v Samsung zariadení. Minuloročný Note 8 ponúkol len 3 300 mAh batériu.
  • AI fotoaparát: Podobne ako zariadenia Huawei, aj Samsung Galaxy Note 9 už dokáže rozoznať až 20 rôznych typov scén, od zvierat, východu či západu slnka až po rastliny a upraviť tak nastavenia pre čo najlepší výsledok.
  • DeX bez docku: Samsung výrazne vylepšil riešenie desktopového režimu známeho ako DeX. Po novom už nepotrebujete stanicu DeX stanicu, no zároveň treba počítať s obmedzeným režimom schopným spustiť len 5 aplikácií.

Samsung Galaxy Note 9: Cena a dostupnosť

Samsung Galaxy Note 9 stojí 999 € za 128 GB / 6 GB model a 1 249 € za 512 GB / 8 GB model. Dostupný je vo všetkých overených eshopoch s elektrom. Polterabajtová verzia príde až v septembri. Samsung zároveň neskôr rozšíri počet dostupných farebných verzií o ďalšiu (zatiaľ neznámu).

Samsung Galaxy Note 9: Dizajn

Na Slovensku sú zatiaľ dostupné dve farebné prevedenia Note 9, a to čierna a modrá so žltým S Penom, ktorú som recenzoval. Musím však spomenúť, že modré prevedenie nie je dostupné v 512 GB verzii, ktorá bude dostupná len v čiernej farbe.

No a to vo väčšej časti opisuje najvýraznejšie zmeny v dizajne. Práve modro-žltá kombinácia sa tento rok pre Samsung, dovolím si tvrdiť, stáva akousi ikonou. Je to malý, no príjemný ťah, akým sa Samsung rozhodol odlíšiť od konkurencie a mne sa to páči. Malým párty trikom je fakt, že žltý S Pen pri vypnutom displeji píše na žlto.

Rozdiely medzi Galaxy Note 8 a Note 9 sú tak malé, že vyzerajú takmer rovnako. Minimálne pri pohľade spredu. Nový Note 9 ponúka mierne väčší, 6,4-palcový displej (Note 8 má 6,3“ displej). Kvôli väčšej batérii je zároveň aj o niečo hrubší a ťažší, za čo Samsung chválim. V ruke totiž pôsobí opäť o niečo prémiovejšie. V ruke budete držať kus poctivého inžinierstva, o ktorom budete vedieť aj keď ho budete nosiť vo vrecku. Z môjho pohľadu nie je nič horšie ako kúpiť si prémiový kus elektroniky a mať z nej pocit, že vo vrecku nosím lacnú náhradu z Číny.

Najväčšia dizajnová zmena sa odohrala na zadnej strane, kde okrem dvoch fotoaparátov nájdeme snímač odtlačkov prstov uložený pod nimi. Ten sa po novom dá ľahšie nahmatať a na rozdiel od Note 8 som ho počas testovania skutočne využíval, dokonca aj na ovládanie zariadenia gestami.

Samsung Galaxy Note 9: Špecifikácia

  • Displej: 6,4-palcový Super AMOLED, 2 960 x 1 440
  • Procesor: Snapdragon 845
  • Pamäť: 6 GB / 8 GB RAM, 128 GB / 512 GB úložisko, microSD až do 512 GB
  • Fotoaparáty: duálny 12 Mpx zadný (f/1.5 a f/2.4), 8 Mpx predný (f/1.7)
  • Batéria: 4 000 mAh
  • Rozmery: 161,9 x 76,4 x 8,8 mm
  • Váha: 201 gramov
  • Cena: 999 € (128 GB), 1 249 € (512 GB)

Samsung Galaxy Note 9: Krajší displej nenájdete nikde inde

Ak by som mal spomenúť jednu vec, v ktorej je Samsung absolútnou špičkou na poli technológií, bol by to určite displej. Samsung tvrdí, že ho v porovnaní s Note 8 a S9/S9+ opäť vylepšil, no neviem si celkom predstaviť ako sa mu to podarilo. Je totiž ťažké vylepšiť niečo, čo je perfektné.

Pozeranie videí na YouTube alebo Netflixe je pri Note 9 jedna veľká radosť, a to nie len kvôli nádherným farbám, ale aj vďaka tomu, že nemá žiaden výrez v displeji. Po polroku s Huawei smartfónmi som ostal prekvapený, aký veľký rozdiel to pri pozeraní videí robí. Klobúk dole Samsung, som rád, že si sa nedal na cestu, ktorou sa vybrali snáď všetci ostatní výrobcovia.

Na displej Galaxy Note 9 sa ľahko pozerá aj na priamom slnku, a to vďaka jasu vyše 600 nitov, čo prekonáva len jeho bratranec, S9+ alebo konkurenčný LG G7 ThinQ, ktorý dosahuje až o 300 nitov vyššiu hodnotu. Poviem vám, že 600 nitov absolútne stačí aj pri tých najnáročnejších podmienkach, ktorých nám tohtoročný august pripravil neúrekom.

Mnohí sú zástancami názoru, že AMOLED displeje neponúkajú skutočné farby. Chápem, niekedy to tak možno bolo. Poďme si však túto teóriu vyvrátiť pomocou vedy, presnejšie pomocou farebnej zmeny označovanej ako delta E. Ide o reprodukovateľnosť farieb. Čím bližšie je toto číslo k 0, tým presnejšie farby zariadenie reprodukuje.

Note 9 pri testovaní dosiahol 0,34 hodnotu delta E. Minuloročný Note 8 zas hodnotu 0,5, takže je o niečo horší. Najlepšie je na tom iPhone X, ktorý síce nie je tak farebný ako Note 9, no jeho hodnota delta E sa zastavila na úrovni 0,27.

Inými slovami, displej na Note 9 je jedna z jeho najsilnejších stránok a nejde pritom len o farbu. Ide aj o celkový pocit z používania, ktorému napomáhajú mierne zakrivené strany a kvalitné krycie sklo, ktoré na dotyk pôsobí akosi pevnejšie, než u iných telefónov. Aj keď, presvedčil som sa na vlastnej koži, určite nie je nerozbitné (asi ako prvému Slovákovi sa mi podarilo rozbiť Note 9 ešte pred spustením predaja. Nebojte, nazval som sa všetkými „peknými“ slovami).

Samsung Galaxy Note 9: S Pen, ktorý už nie je len perom

Samsung svoj S Pen vylepšuje rok čo rok. Zmena, ktorá prišla s uvedením Note 9 však patrí medzi najvýraznejšie a najlepšie vôbec. Samsung totiž stylus vybavil Bluetooth konektivitou, čo znamená, že ho môžeš použiť napríklad na ovládanie prezentácie alebo hudby. Jedno ťuknutie tlačidla posunie prezentáciu o krok ďalej alebo preskočí skladbu. Dve stlačenia zas slúžia ako krok späť.

S Pen ma veľmi milo prekvapil aj v skutočnom svete. Veď to poznáte, umelo vytvorená funkcionalita sa často nepretaví v každodenné používanie. Pri S Pene som však nové funkcie používal často a veľmi rád. Okrem toho, Samsung otvorí vlastné SDK (Software Development Kit) pre vývojárov tretej strany, vďaka čomu doň času pribudne ešte viac funkcií.

Azda najčastejšie som používal dlhé stlačenie tlačidla, ktoré otvorí vami zvolenú aplikáciu (akúkoľvek). V predvolenom nastavení sa pri dlhom stlačení otvára aplikácia fotoaparátu, čo mi prišlo ako perfektné využitie. Ako som ale povedal, spustiť si môžeš akúkoľvek aplikáciu, napríklad hru, Facebook alebo kľudne aj Instagram.

Screenshot_20180815-153325_Samsung Experience Home
Screenshot_20180815-153352_Air command
Screenshot_20180815-153418_Air command
Screenshot_20180815-153424_Samsung Experience Home
Screenshot_20180815-153445_Air command

Vzhľadom na to, že je Note 9 veľké zariadenie aj pre ľudí s väčšími rukami som S Pen využíval aj ako spúšť fotoaparátu. Stačí vybrať S Pen, natiahnuť ruku a cvaknúť. To isté platí aj vtedy, keď telefón postavíš ďalej, napríklad pri skupinovej fotke a jednoducho stlačíš tlačidlo na S Pene. S dosahom okolo 10-15 metrov nebudeš mať problém pri akokoľvek veľkej skupine.

Ďalšou z vecí, ktorá je pri S Pene nová je vstavaná batéria. Takzvaný superkondenzátor dokáže ponúknuť dosť šťavy pre až 200 stlačení tlačidla. Pri bežnom používaní som sa na 0 % nikdy nedostal, no pri testovaní som to vyskúšal. Keď sa batéria vybila, stačilo S Pen vložiť do telefónu a batéria sa dobila takmer okamžite. Samsung uvádza, že batéria sa dobije za 40 sekúnd, pri mojom teste to trvalo okolo 10 sekúnd. Je však možné, že sa tento čas časom predĺži a spomínaných 40 sekúnd je spriemerovaná hodnota.

Samsung Galaxy Note 9: Fotoaparát s nádychom AI

Fotoaparát na Galaxy Note 9 je prakticky rovnaký ako ten, ktorý nájdete v Galaxy S9 a S9+. Dva senzory s meniacou sa clonou dokážu vytvoriť krásne zábery a ako to už pri Samsungu býva zvykom, aj rozmazané pozadie.

Note 9 ťa upozorní na to, že záber môže byť rozmazaný alebo na to, keď na zábere niekto žmurkol.

Tentokrát však Samsung aplikáciu fotoaparátu okorenil štipkou umelej inteligencie. Podobný krok spravil aj Huawei a LG a musím povedať, že som veľmi rád, že sa k tomu odhodlal aj Samsung. Note 9 rozoznáva celkom 20 rôznych scén, od snehu, západu slnka, pláže, zvierat, rastlín až po jedlo.

Vypnuté vyladenie fotky pomocou umelej inteligencie.
Zapnuté vyladenie fotky pomocou umelej inteligencie. Všimnite si hlavne sýtejšie farby.

Výhodou automatickej detekcie scény je fakt, že fotoaparát upraví všetky nastavenia rýchlo a hlavne automaticky. Ty nemusíš robiť nič, len stlačiť tlačidlo spúšte. Ak sa ti umelá inteligencia vo fotoaparáte nepáči, môžeš ju, samozrejme, vypnúť. Byť vami by som to nerobil, keďže s AI vyzerali fotky lepšie. Len sa pozrite.

Fotenie v noci Samsung Galaxy Note 9 zvláda solídne.
Problém mu nerobí ani fotenie proti slnku.
Umelá inteligencia dokáže prifarbiť jedlo tak, aby vyzeralo ešte chutnejšie.
Rozmazané pozadie najlepšie vyzerá bez použitia dynamického zaostrenia. Stačí sa len dostať dosť blízko.

Pochopiteľne, sú aj situácie, keď je umelá inteligencia príliš agresívna. Nestáva sa to však tak často, aby som bol nútený ju vypnúť úplne. Ak sa mi záber nezdal, AI som vypol a skúsil to znovu. Fotoaparát na Note 9 však bohužiaľ nie je najlepší zo všetkých. Aj naďalej preferujem Huawei a jeho P20 Pro, ktorý, podľa môjho názoru, fotí krajšie zábery. Dobrou správou však je, že Samsung má podobné riešenie ako Huawei nasadiť už budúci rok.

Samsung Galaxy Note 9: Dosť výkonu na všetko a ešte ti aj ostane

Podobne ako snáď všetky vlajkové lode tohto roku, aj Note 9 má výkonu na rozdávanie. Je to hlavne vďaka čipsetu Exynos 9810 (alebo Snapdragon 845) a 6 GB operačnej pamäte RAM. Spolu so 128 GB úložiskom si môžeš byť istý, že si budeš môcť stiahnuť a zahrať všetky hry či používať náročné aplikácie, ktoré by si pri niektorých iných zariadeniach nemohol.

Ak ti to nestačí, k dispozícii je aj šialená 512 GB verzia s 8 GB RAM, ktorá posúva využiteľnosť zariadenia na úplne inú úroveň.

Samsung okrem toho tvrdí, že v Note 9 nasadil špeciálne chladenie (voda + karbón), ktoré má zabrániť limitovaniu výkonu z dôvodu prehrievania. Okrem toho je v Note 9 trojnásobne väčší heatsink (chladič) než v Note 8, čo má taktiež pomôcť pri udržaní vysokého výkonu. Dosiahnuť vysoký výkon na pár sekúnd/minút totiž nie je problém. Väčší problém je ho tam udržať.

Čo sa čistého výkonu týka, tam musel Note 9 prenechať žezlo iPhone X, no to by sme porovnávali hrušky s jablkami. Z Android smartfónov dokázala Note 9 v aplikáciách Geekbench a 3DMark prekonať len hŕstka špecifických, zväčša herných smartfónov. Môžeš sa teda spoľahnúť na obrovský výkon, ktorý ťa neopustí ani pri dlhšom používaní.

Telefón sa síce trochu zohrial, no vôbec nie tak, aby mi to bolo nepríjemné.

Samsung Galaxy Note 9: 4 000 mAh batéria, ktorá pohodlne zvládne 1 deň používania

Samsung v Note 9 použil 4 000 mAh akumulátor, ktorý je vôbec najväčším v smartfóne od juhokórejského výrobcu. Ak očakávate, že telefón hravo vydrží 2 dni stredne náročného používania, asi vás sklamem, no popravde, čakali by ste veľa. Na solídnu dvojdňovú výdrž je stále potrebná väčšia batéria.

Pri mojom nevedeckom teste jedného produktívneho dňa, ktorý v sebe niesol vstávanie ráno o 6:30, telefonovanie, SMSkovanie, pozeranie Facebooku, Instagramu, dopisovanie si s redakčným tímom, fotenie, natáčanie videí a pár ďalších aktivít som išiel okolo 22:00 spať s 20 % batérie. Presne 20 % batérie by ti ostalo na hranie tebou vybranej hry a bol by si na 0 %. Ja som totiž počas dňa hry nehral. Tých 20 % na konci dňa ma však upokojilo, keďže mať Note 9 ako služobný telefón, jednodňová výdrž je absolútne minimum, čo musí zvládnuť. A on to zvládol. Zázrak to teda nie je, no tragédia taktiež nie.

Samsung Galaxy Note 9: Softvér pretkaný Bixby

Hovoril som to už minulý rok a hovorím to znovu. Bixby je nanič, na Slovensku dvojnásobne. Inteligentný asistent nehovorí slovensky a problémy má aj s angličtinou. Je síce badať, že Samsung na ňom pracuje a že je v ňom potenciál, no zatiaľ je pre bežného Slováka nepoužiteľný. Aj preto som ho vypol hneď ako sa dalo. Bohužiaľ.

Som ochotný používať iných inteligentných asistentov ako napríklad Google asistenta, no Bixby sa zatiaľ nechytá.

Zvyšok systému je až na menu S Pen veľmi podobné tomu, aké používa Galaxy Note 8, Galaxy S9 a S9+. Inými slovami, pretkané je užitočnými funkciami, ktoré človek skutočne využije. Je rýchle a prehľadné a používa sa veľmi príjemne.

Mojou jedinou výčitkou sú azda len duplicitné aplikácie. Dva prehliadače a tak podobne. No ale na to si už mnohí zvykli pri starších Samsung zariadeniach.

Samsung Galaxy Note 9: V mnohých smeroch perfektný

Aj keď sa to pri S9, S9+ a teraz Note 9 možno až tak nezdá, Samsung je inovátor. Momentálne možno príliš opatrný, no jednoznačne je inovátor. Vyrába zariadenia, ktoré sú perfektne vyladené a ponúkajú celý balíček funkcií, výkonu a kvalitného spracovania, na ktorý sa dá spoľahnúť. A to je pri zariadení, ktoré nosíme so sebou takmer celý deň a ktoré v mnohých prípadoch nahrádza notebook či tablet to najdôležitejšie.

Netreba zabudnúť ani na ďalší uhol pohľadu. Čo tým myslím? Hovorím o celom ekosystéme, ktorý spoločnosť vytvorila, od servisných centier po celom Slovensku, obrovskom portfóliu príslušenstva až po podporu samotných zariadení. Inými slovami, stávka na Note 9 je stávka na istotu.

Pre koho je Note 9? Pre toho kto využije S Pen. Ak ti S Pen nevonia a chceš ostať verný Samsungu, siahni radšej po Galaxy S9+. Jeho displej je takmer rovnako veľký a o niečo zaoblenejší, vďaka čomu sa v jednej ruke drží o niečo príjemnejšie.

Ak však chceš to najlepšie, čo Samsung vyrába, je tu len jedna voľba, a to voľbou je Samsung Galaxy Note 9.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
100 %
Displej
100 %
Foto a video
95 %
Výkon
100 %
Softvér
95 %
Výdrž batérie
90 %
Konštrukcia
100 %