Úvod Konkurencia Apple Apple nie je spokojný s cenami OLED panelov Samsungu. Chce si dohodnúť...

Apple nie je spokojný s cenami OLED panelov Samsungu. Chce si dohodnúť nižšiu cenu

Apple bojuje za nižšiu cenu OLED displejov. Tvoria totiž 1/3 ceny nového iPhone X.

0

Samsung je najväčším hráčom na poli s OLED displejmi. Je to zároveň spoločnosť, ktorá ako jediná dodala zobrazovacie panely pre iPhone X, z čoho si slušne privyrobila. Tento rok si mal Samsung z dodania OLED panelov určených výlučne pre iPhony zarobiť 22 miliárd dolárov.

Juhokórejský gigant to mal minulý rok jednoduché. Ako jediný totiž dokázal vyrobiť dostatočný počet displejov na to, aby uspokojil potreby aj takých zákazníkov, akým je Apple. To sa však tento rok môže zmeniť.

Dopyt po OLED displejoch je totiž nižší než sa očakávalo. Na jednej strane sa nepredalo až toľko kusov iPhone X ako sa očakávalo, na tej druhej sú čínski výrobcovia smartfónov, ktorí sa do implementácie OLED panelov až tak nehrnú.

Samsung stráca vyjednávaciu silu

Samsung má tento rok vyrobiť celkom 200 miliónov kusov OLED panelov, z ktorých až 100 miliónov poputuje do fabrík určených pre výrobu iPhonov. Ide teda o dvojnásobný počet toho, čo Samsung americkej firme dodal minulý rok.

Samsung má vyrobiť 25 miliónov kusov pre výrobu minuloročného iPhone X, zvyšných 75 miliónov bude určených pre novú generáciu, ktorá príde na jeseň tohto roka. Výroba začína už budúci mesiac.

Apple sa dožaduje nižších cien

Podľa najnovších informácií však má byť situácia medzi Apple a Samsungom poriadne napätá. Dôvodom má byť spor o nacenenie jednotlivých panelov. Apple sa zdá, že sú OLED displeje Samsungu pridrahé, Samsung naopak nesúhlasí.

Apple hrá do kariet fakt, že objednáva tak veľa displejov, že si môže dovoliť sčasti diktovať podmienky. Šéf Samsung Display sa mal dokonca minulý mesiac stretnúť s predstaviteľmi Apple, aby spoločne prejednali cenu displejov. Bohužiaľ, k dohode nedošlo.

Cena jedného OLED displeja určeného pre iPhone X sa má pohybovať na hranici 110 – 130 dolárov za kus, čo je jedna tretina celkovej výrobnej ceny nového smartfónu. Pre Apple je teda extrémne dôležité vyjednať čo najnižšiu možnú cenu.

Tento rok by mal za jeden panel platiť nanajvýš 100 dolárov, čo by jeho celkové náklady poriadne znížilo. Samsung však má cenu OLED panelov znížiť celoplošne, čo odôvodňuje nadmernou výrobnou kapacitou. Výrobca totiž vybudoval najmodernejšie fabriky, z ktorých niektoré momentálne zívajú prázdnotou.