Úvod Novinky Aktuálne Powerbanky od Amazonu môžu spôsobiť požiar, predajca zvoláva cez 250 000 kusov!

Powerbanky od Amazonu môžu spôsobiť požiar, predajca zvoláva cez 250 000 kusov!

Aj Amazon má svoj „Samsung Galaxy Note7“.

0
powerbanky
Ilustračné FOTO

Najväčší online predajca na svete dnes ohlásil veľkú zvolávaciu akciu pre externé batérie z vlastného radu produktov značky AmazonBasic. Dôvodom je riziko požiaru, resp. prehriatia, ktoré môže požiar spôsobiť.

Ohrozené je tak zdravie a majetok užívateľov externých batérií, ktoré sa najčastejšie používajú pre dobíjanie rôznych mobilných zariadení. Veľmi nebezpečný problém sa týka 260 000 kusov príslušenstva.

Postihnuté sú powerbanky nasledujúcich objemov:

  • 16 100 mAh
  • 10 000 mAh
  • 5600 mAh
  • 3000 mAh
  • 3000 mAh s USB káblom
  • 2000 mAh

Podľa prvotných správ už došlo k poškodeniu majetku a dokonca k jednému prípadu popálenia chemikáliou, ktorú akumulátory vo svojich útrobách obsahujú. Americká spotrebiteľská komisia pre bezpečnosť produktov odporúča powerbanky okamžite odpojiť od akéhokoľvek zdroja alebo zariadenia. Zároveň by mali vlastníci ihneď kontaktovať predajcu Amazon.

powerbanky
Jeden zo šiestich typov nebezpečných externých batérií. FOTO: CPSC

Amazon zároveň rozposiela všetkým zákazníkom, ktorí si jednu z externých batérií zakúpili, upozorňujúce avízo formou e-mailu aj s potrebnými inštrukciami. Dotknuté typy produktov boli predávané od decembra 2014 do júla roku 2017.

Veľký problém sa prioritne týka amerického trhu, no existuje veľa ciest, ktorými sa nejaký ten kus mohol dostať aj do Európy. Nebezpečná powerbanka sa dá spoznať jednoducho.

Na prednej strane má logo AmazonBasic a na zadnej strane na štítku musí figurovať jedno z identifikačných čísiel –  B00LRK8EVO, B00LRK8HJ8, B00LRK8I7O, B00LRK8IV0, B00LRK8JDC a B00ZQ4JQAA.

Všetky detaily sa nachádzajú na stránke spotrebiteľskej organizácie.