Úvod Novinky Aktuálne Pre UBER v Bratislave jazdí už 20 nepočujúcich vodičov. Tieto gestá ti...

Pre UBER v Bratislave jazdí už 20 nepočujúcich vodičov. Tieto gestá ti pomôžu s komunikáciou

Nepočujúci nie sú hluchonemí. Jednoduchým gestom pozdravíš alebo poďakuješ

0
uber v bratislave

Uber Slovensko od minulého roka podporuje nepočujúcich vodičov. V Bratislave ich jazdí už dvadsať a Uber vo svojom blogu prináša niekoľko tipov, ktoré ti pomôžu pri komunikácii s nepočujúcimi vodičmi.

Uber ukazuje, ako vodičov pozdraviť, navigovať alebo ako im poďakovať. Zároveň si slovenské zastúpenie pripravilo pre fanúšikov Uberu malú, ale prínosnú súťaž a pár zaujímavostí o posunkovom jazyku a nepočujúcich.

Zaujímavosti o posunkovom jazyku a nepočujúcich

  • Posunkový jazyk je v každej krajine iný! Existuje slovenský posunkový jazyk, francúzsky posunkový jazyk, španielsky, atď. Jednotlivé znaky sa teda aj medzi českým a slovenským znakovým jazykom líšia.
  • Aj keď sú posunkové jazyky v každej krajine iné, sú v rámci jednej jazykovej rodiny v niečom podobné (rovnako ako napríklad slovenčina s poľštinou). Nepočujúci sa teda medzi sebou dorozumejú aspoň v základných veciach, aj keď je ich posunkový jazyk odlišný.
  • Nepočujúcim ľuďom sa často chybne hovorí hluchonemí. Dajme si na to pozor, môže to pre nich byť urážlivé. Človek, ktorý nepočuje, ešte nestratil možnosť hovoriť. Je to pre neho ale náročnejšie, pretože svojím sluchom nemôže kontrolovať správnosť vyslovovaných slov.
  • Rovnako ako sa hovorí “slovenský jazyk, anglický jazyk”, tak je bežné hovoriť o posunkovom jazyku a nie o posunkovej reči.
  • Posunkový jazyk nie je priamo naviazaný na hovorený jazyk v danej krajine.
  • Posunkové jazyky sa líšia podľa oblastí, najčastejšie podľa jednotlivých štátov. Takže bez ohľadu na to, že sa v niekoľkých krajinách na svete hovorí anglicky, každá má svoj vlastný posunkový jazyk. (Existuje britský posunkový jazyk, americký posunkový jazyk, austrálsky, atď.)

Základné dorozumievacie frázy

https://www.facebook.com/UberSlovensko/videos/2009437045943058/

Súťaž

  1. Začni Uber Slovensko sledovať na Instagrame (TU).
  2. Celý týždeň až do piatku Uber zverejní v Instagram Stories video s frázou v posunkovom jazyku.
  3. Rozpoznaj, čo fráza znamená, a odpoveď pošli späť v správe k danej Instagram Story.
  4. Ak budeš medzi prvými piatimi súťažiacimi so správnou odpoveďou, vyhrávaš promo kód na dve jazdy Uberom v hodnote 5 eur

Skúsiť to môžeš každý deň až do piatku, promo kód však môžeš vyhrať len raz.