Úvod Výrobcovia Asus ASUS ZenFone 5Z pripomína iPhone X, má Snapdragon 845 a stojí menej...

ASUS ZenFone 5Z pripomína iPhone X, má Snapdragon 845 a stojí menej ako 500 EUR

2
ASUS ZenFone 5Z

ASUS včera vo večerných hodinách predstavil inovovaných členov rodiny ZenFone. Najviac zaujala vlajková loď ZenFone 5Z, ktorá asi každému od prvého pohľadu pripomenie iPhone X.

Či už sa vám takéto prevedenie páči alebo nepáči, ASUS ZenFone 5Z je dobre vybaveným smartfónom s neočakávane poddajnou cenou. Novinka má celokovovú konštrukciu, ktorú z oboch strán prekrýva sklo.

Na zadnej strane je vidieť typickú povrchovú úpravu situovanú do kruhov, ktoré mieria k vnorenému snímaču odtlačkov prstov. Zadnej strane inak dominuje vertikálne uložená duálna kamera.

Do očí ale hlavne bije predná strana. Asus sa priklonil k ešte užšiemu displeju. Obrazovka zaberá takmer celú plochu prednej strany zariadenia (90%), pričom má pomer strán 19:9 a rozlíšenie 1080 x 2280 pixelov. Uhlopriečka nie je najmenšia. Má 6,2-palca.

ASUS ZenFone 5Z

Dokonalý obdĺžnik eliminoval výrez v hornej časti displeja a zaoblené vnútorné rohy, kde sa nachádza elektronicky stabilizovaná predná 8 Mpx kamera s clonou f/2.0. Nejaký ten milimeter má aj spodná horizontálna brada.

Asus chce, aby ste mali z IPS displeja skutočne komfortný zážitok. Zabudoval filter modrého sveta a automatickú úpravu teploty farieb, ktorá prebehne na základe okolitého prostredia.

Výkon a fotoaparáty

ASUS ZenFone 5Z je čistokrvnou vlajkovou loďou značky. Svedčí o tom použitie čipsetu Snapdragon 845 a kvalitných fotoaparátov. Existujú rovno tri pamäťové konfigurácie, a to 4 GB RAM/64 GB ROM, 6 GB RAM/128 GB a 8 GB RAM/256 GB ROM.

Veľmi dobre vyzerajú aj fotoaparáty. Duálny segment ukrýva opticky stabilizovaný 12 Mpx snímač, ktorý má clonu F/1.8 a pixely veľké 1,4 μm. ASUS prízvukoval, že snímač vytvorí skvelé zábery v zlých svetelných podmienkach. Pri videu sa spomína elektronická stabilizácia, 4K rozlíšenie (30 FPS) a snímkovanie 60 FPS pre nižšie rozlíšenia.

Druhý 12 Mpx snímač dobre poslúži napríklad pri fotografovaní krajiniek. Má totižto až 120-stupňové zorné pole. Automatizovaná funkcia AI-driven pri snímaní sama vyberie najvhodnejší zo 16-tich režimov.

ASUS ZenFone 5

Dva režimy sú napríklad určené pre psov a mačky, tri pre text, QR kódy a fotografovanie so statívom.

ASUS ZenFone 5Z má 3300 mAh batériu, NFC, USB C či Bluetooth 5.0. Hybridný slot pojme dve SIM karty, alebo jednu SIM kartu a microD kartu. Ďalej je prítomné Hi-Res Audio 192kHz/24-bit, OS Android 8.0 Oreo a nadstavba výrobcu ZenUI 5.0.

Cena verzie so 4 GB RAM a 64 GB úložiskom začína na sume 479 EUR.

ASUS ZenFone 5

ASUS predstavil aj model ASUS ZenFone 5. V podstate je na nerozpoznanie od vlajkovej triedy vyššie. Jedná sa ale o strednú triedu. Smartfón má rovnaký displej, rovnaké fotoaparáty, operačný systém alebo Hi-Res audio.

ASUS ZenFone 5

Jediný rozdiel tkvie v čipsete a pamäťovej konfigurácii. ASUS ZenFone 5 poháňa sada Snapdragon 636 a má 4/6 GB RAM pri 64 GB internom úložisku. Európsku cenu tejto verzie nepoznáme, no bude logicky nižšia ako už bez tak slušná cenovka špičky aktualizovaného portfólia ASUS ZenFone 5Z.