Úvod Novinky Aktuálne Smartfóny značky Alcatel majú problém. Prednastavená aplikácia galérie špehuje užívateľov

Smartfóny značky Alcatel majú problém. Prednastavená aplikácia galérie špehuje užívateľov

0
alcatel

Smartfóny značky Alcatel sa bijú o priazeň užívateľov v cenovo dostupnej triede zariadení, kde majú čo ponúknuť. Značka na seba nezvykla strhávať veľa pozornosti, čo sa teraz mení. V negatívnom ponímaní. 

Podľa najnovších zistení, prednastavená aplikácia galérie môže špehovať užívateľov niektorých modelov smartfónov značky Alcatel. Kameňom úrazu je aplikácia galérie, ktorá dostala ešte koncom minulého roka aktualizáciu.

Tak ako mnohí iní výrobcovia, aj Alcatel má niektoré svoje aplikácie umiestnené v obchode Google Play, čo uľahčuje ich aktualizáciu. Kvôli novým aplikáciám alebo ich vylepšeniam tak užívatelia nemusia čakať na veľkú systémovú aktualizáciu, ktorá by si vyžadovala zložitejšiu inštaláciu.

Aplikáciu s názvom Galéria nahradila v novembri appka s pomenovaním Candy Gallery – Photo Edit, Video Editor, Pic Collage. Server AndroidPolice zistil, že kryptografický podpis novej aplikácie je totožný s pôvodnou verziou aplikácie Galéria. To celkom verne značí, že k aktualizácii došlo oficiálnou cestou, resp. s odobrením výrobcu.

Problémom sú povolenia, ktoré inovovaná aplikácia od užívateľov vyžaduje. Stará galéria potrebovala prístup k súborom zariadenia, čo bolo vzhľadom na jej funkcionalitu logické. Žiadne ďalšie významnejšie povolenia nepotrebovala.

alcatel
Zoznam povolení je poriadne dlhý

Inovovaná verzia Candy Gallery ale od užívateľov žiada prístup k súborom, k identifikátorom zariadenia, k SMS správam, polohe, hovorom, k informáciám o WiFi pripojení a ďalším údajom. Appka teda môže sledovať citlivé údaje užívateľov, a to úplne bezdôvodne.

Zástupcovia spoločnosti Alcatel sa zatiaľ k incidentu nevyjadrili. Aplikáciu Candy Gallery nájdete v obchode Google Play, kde stihla nazbierať podstatný počet negatívnych hodnotení.

Ak náhodou vlastníte smartfón Alcatel a aplikáciu v zariadení vidíte, podržte na jej ikone prst a zvoľte Zakázať. Ako náhrada dobre poslúži aplikácia Google Fotky.