Úvod Zariadenia Tablety Tablety sú na vedľajšej koľaji. Ich predaj opäť poklesol

Tablety sú na vedľajšej koľaji. Ich predaj opäť poklesol

1
Galaxy Tab S3
Prémiový Android tablet - Samsung Galaxy Tab S3

Zdá sa, že užívateľom stačí jedna poriadna obrazovka, ktorá sa zmestí do ruky a vrecka nohavíc. Smartfón je stále výsostne primárnym zariadením, a to na úkor tabletov, ale aj inteligentných hodiniek. 

Displej na zápästí a ďalší veľký displej doma na stole nie sú až také žiadané. Tablety ale majú svoje čaro. Čítanie textov, sledovanie videí, hranie napríklad strategických hier… Ako sekundárne zariadenie sa nachádza v mnohých domácnostiach, pričom ho často používajú viacerí členovia rodiny.

Užívatelia si ale napriek tomu kupujú čoraz menej tabletov. Ich predaj poklesol 12. štvrťrok po sebe, čo sa už dá označiť za dlhodobú stagnáciu. Renomovaná agentúra IDC vypracovala správu, ktorá predaj tabletov približuje detailnejšie.

Podľa IDC sa dodávky tabletov v nedávnom 3. štvrťroku znížili o 5,4 percenta v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Počas troch mesiacov, končiac septembrom 2017, bolo zákazníkom odoslaných 40 miliónov kusov tabletov. V Q3 2016 to bolo 42,3 milióna kusov tabletov.

[table id=78 /]

Najviac tabletov predáva Apple. Kalifornský výrobca si dokonca polepšil. V 3. štvrťroku 2017 predal 10,3 milióna zariadení iPad a pripísal si tak celkový trhový podiel na úrovni 25,8 percenta. Jeho podiel medziročne stúpol o 3,9 percenta.

tablety
Netradičný tablet Lenovo Yoga Book

Na druhom trhovom mieste sa usídlil Samsung, ktorému podiel klesol. V Q3 2017 predal v úvodzovkách len 6 miliónov kusov tabletov. Kórejskému lídrovi patrí 15-percentný trhový podiel.

Tretie miesto obsadil online gigant Amazon, ktorý dodal 4,4 milióna tabletov a utŕžil 10,1-percentný trhový podiel. Štvrté a piate miesto patrí výrobcom Huawei a Lenovo. Obaja dodali takmer zhodne po troch miliónoch kusov tabletov.

tablety
Tablet Xiaomi Mi Pad 3 vyhráva pomerom ceny a výbavy

Trh s tabletmi je slušne nasýtený. Výrobcovia sa môžu sústrediť na udržanie zákazníkov v segmente, poprípade by mali chcieť o zákazníkov obrať konkurenciu.

Apple si ako kráľ tabletov svoju pozíciu pravdepodobne udrží aj v nasledujúcich obdobiach. Hovorí sa, že iPady vybaví unikátnou technológiou FaceID, ktorá debutovala so smartfónom iPhone X.