Úvod Výrobcovia Qualcomm Qualcomm Snapdragon oslavuje desiate výročie: Spomínate si na úplne prvý čipset?

Qualcomm Snapdragon oslavuje desiate výročie: Spomínate si na úplne prvý čipset?

1
qualcomm snapdragon
Prvý smartfón s Androidom a zároveň prvý smartfón čipsetom Snapdragon S1

Spoločnosť Qualcomm ako taká existuje od roku 1985. Zameriavala sa výlučne na komunikačné technológie a vývoj sieťových modemov, čo platilo do roku 2007.

Qualcomm si pred rokom 2007 všimol začínajúci a rýchlo rastúci segment inteligentných mobilných telefónov, pre ktoré sa rozhodol navrhnúť platformu, ktorá by zastrešovala viac, ako iba obyčajnú komunikáciu.

Qualcomm v roku 2007 dokončil komplexnú platformu Snapdragon, v ktorej sa integrujú všetky najdôležitejšie prvky smartfónu. V jednej procesorovej sade tak nájdeme GPU a CPU jednotku, DSP, Wi-Fi a Bluetooth konektivitu, či napríklad bezdrôtový modem pre využívanie hlasových a dátových služieb operátorov.

qualcomm snapdragon
Qualcomm si toho zo sveta mobilných technológií pamätá veľa © DIY University

Desiate výročie existencie platformy Snapdragon zároveň pekne pripomína, aký pokrok sa v tomto technologickom segmente za dekádu udial. Stačí si spomenúť na úplne prvý čipset Snapdragon S1.

Qualcomm Snapdragon v 2008

Spoločnosť Qualcomm predstavila sadu Snapdragon S1 v roku 2008. V tomto roku poputovala do prvého smartfónu, ktorým bol HTC Dream a.k.a T-Mobile G1 (tit. foto). Tento smartfón vyrobila spoločnosť HTC v kooperácii s Google a operátorom T-Mobile.

Išlo o prvý inteligentný mobilný telefón, ktorý bežal pod taktovkou operačného systému Android. Zároveň však išlo aj o prvý smartfón, ktorý poháňal čipset Snapdragon. Na HTC Deram sa budeme jedného dňa pozerať v múzeu.

Snapdragon S1 má poriadne ďaleko od súčasných moderných procesorových sád. Desať rokov je v technologickom svete veľmi dlhá doba. Snapdragon S1 mal iba jedno jadro a využíval architektúru ARMv7.

qualcomm snapdragon
Čipset Snapdragon 835 je menší ako jeden dolárový cent

Pracovná frekvencia končila na hranici 1000 MHz a grafický výkon zastrešoval čip Adreno 200. Čipset bol vyrobený 65nm technológiou a poradil si napríklad s UMTS a HSDPA pripojením, či GPS konektivitou.

Snapdragon S1 bol približne 6-násobne väčší, ako posledná procesorová sada výrobcu Snapdragon 835. Tento čipset je vyrobený 10nm technológiou, má osem jadier s maximálnym taktom 2450 MHz, grafiku Adreno 540 a rozumie si s najmodernejšími vysokorýchlostnými sieťami súčasnosti.

Kapacity čipsetov Snapdragon pomohli uskutočniť v roku 2012 vôbec prvý hlasový hovor v 4G sieti (VoLTE). Prvé mobilné pripojenie do 5G siete bolo v tomto roku otestované taktiež v rámci kapacít čipsetu Snapdragon.

Najnovším nasledovníkom bude sada Snapdragon 845, ktorá po oficiálnej stránke ešte neexistuje. Čoskoro ju ale spoznáme a spolu s ňou snáď aj prvý vlajkový model, ktorý bude poháňať.