Úvod Novinky Aktuálne DenníkN ťažil na PC návštevníkoch kryptomenu: Procesory im vyťažoval na 100 %

DenníkN ťažil na PC návštevníkoch kryptomenu: Procesory im vyťažoval na 100 %

25

Desktopové webové stránky jedného z najčítanejších slovenských denníkov dnes na čitateľoch potajomky ťažili kryptomenu. Na zaujímavé a zároveň neetické praktiky upozornil server DSL.sk.

Denník mal pomocou Javascriptu mineru služby Coinhive ťažiť kryptomenu Monero. DenníkN mal podľa čitateľa, ktorý serveru DSL zaslal všetky dôkazy, uložený priamo na titulnej stránke, ako aj v samotných článkoch. Vyťažoval pritom všetky vlákna procesoru na 100 %, a to kvôli tomu, že využíval počítače svojich čitateľov na ťaženie spomínanej meny.

Zdroj: DSL.sk

Redaktori DSL.sk tvrdenie otestovali (screen vyššie) vlastnou skúškou a zistili, že script bol na web vkladaný veľmi premyslene. Namiesto toho, aby sa spúšťal pri všetkých otvorených stránkach webu sa zapínal vždy len na jednej.

DenníkN už script z webu odstránil, momentálne čakáme na ich stanovisko. Ohľadom ťaženia kryptomeny takýmto spôsobom, resp. ako sa čo najlepšie ochrániť, sme oslovili aj ESET.

Aktualizované 28.9 o 15:45: „Mrzí nás to, chyba u firmy, ktorá nám prevádzkuje jeden newsletter, že skript spustili na pár desiatok minút omylom u nás, bez nášho vedomia – nikdy by sme nič také, samozrejme, nepovolili. Tú dodávateľskú firmu sme už kompletne vyhodili z nášho webu,“ vysvetlil spoluzakladateľ DenníkN, Tomáš Bella.