Úvod Výrobcovia Xiaomi Aj Xiaomi vidí budúcnosť v bezdrôtovom nabíjaní. Výrobca sa pripojil k LG,...

Aj Xiaomi vidí budúcnosť v bezdrôtovom nabíjaní. Výrobca sa pripojil k LG, Apple a Samsungu

1
bezdrotove nabijanie

Xiaomi zatiaľ nemá v portfóliu smartfón, ktorý by sme dokázali nabiť bezdrôtovo. Dlho to ale platiť nebude. Bezdrôtové nabíjanie zatiaľ nie je plošne rozšírené, no pomaly k tomu smeruje.

Spoločnosť Xiaomi sa totižto stala členom konzorcia Wireless Power, ktorého súčasťou sú tiež ostrieľaní hráči technologického trhu ako Apple, LG, Samsung a mnohí ďalší. Wireless Power Consortium stojí za štandardom bezdrôtového nabíjania, ktorý je známy pod označením Qi.

Xiaomi členstvo oficiálne neohlásilo, čo sa môže v najbližších dňoch zmeniť. Ak ale navštívime oficiálnu stránku konzorcia, spoločnosť Xiaomi medzi zúčastnenými nájdeme. Konzorcium má v súčasnosti 243 členov a ich celý zoznam nájdete TU.

Zdroje pre bezdrôtové nabíjanie sa pomaly, ale isto objavujú v automobiloch, kaviarňach, na letiskách a dokonca si ich zobrala na mušku Ikea. Taký nočný stolík so zabudovanou bezdrôtovou nabíjačkou je pre modernú spálňu ako stvorený.

Jedna z mnohých bezdrôtových podložiek pre nabíjanie. Model BELKIN Qi je dostupný aj na našom trhu

Taký Samsung (ale aj napr. DELL) má v ponuke monitor, ktorý má bezdrôtovú nabíjačku vnorenú do stojana. Jednoducho sadnete k počítaču a položíte smartfón na stojan bez nutného zápasenia s vodičom, ktorý je často aj tak polámaný z nájazdov koliesok kancelárskeho kresla.

Pochybnosti o budúcnosti bezdrôtového nabíjania nadobro rozvírilo Apple. Kalifornský gigant sa vôbec po prvýkrát priklonil k bezdrôtovému nabíjaniu, a to v rámci nedávno predstavených najnovších smartfónov iPhone.

Nabíjanie 24″ monitora DELL UltraSharp

Pre zaujímavosť, Qualcomm ešte v roku 2015 tvrdil, že má technológiu pre bezdrôtové nabíjanie, ktorá funguje aj pri celokovových zariadeniach. Zatiaľ ju oficiálne nepredstavil, čo je škoda.

Kov bráni bezdrôtovému prenosu energie indukciou, preto majú podporované zariadenia zadné partie prekryté sklom.

Qualcomm ale rád láka na nové technológie, aj keď je ich trhové uvedenie vďaka skorému štádiu vývoja často v nedohľadne (*kašeľ* snímač odtlačkov pod displejom *kašeľ*).