Úvod Novinky Zaujímavosti Google Mapy a Waze dostanú konkurenciu. Presnejšie mapovanie premávky sľubuje trio nemeckých...

Google Mapy a Waze dostanú konkurenciu. Presnejšie mapovanie premávky sľubuje trio nemeckých automobiliek

1

Spomínate si na mapy HERE, ktoré v minulosti vlastnila Nokia? V roku 2015 ich kúpili automobilky Audi, BMW a Mercedes. Konkurenti sa takpovediac zložili, čoho výsledkom má byť nesmierne presné mapovanie cestnej premávky.

Ako bude mapovanie prebiehať je už známe. Google Mapy a napríklad Waze sa spoliehajú na údaje z družíc a satelitov. Podstatnú časť údajov poskytujú aj samotní používatelia služieb.

Populárne platformy tak disponujú pomerne presnými a spoľahlivými informáciami o situácii v doprave a cestnej premávke.

Trio automobiliek na to pôjde inak. Kľúčom k presnejšiemu mapovaniu premávky sú samotné vozidlá automobiliek. Údaje o premávke budú zhromažďovať priamo senzory vozidiel, a to počas bežného jazdenia.

Audi, BMW a Mercedes spoločne prispejú svojimi dátami do mapovania premávky, čoho výsledkom má byť vôbec prvá mapa, ktorá bude zobrazovať situáciu v premávke v reálnom čase.

HERE už pokrýva cesty flotilou, ktorú tvorí niekoľko miliónov vozidiel v asi 60-tich krajinách. V 30-tich z nich bude k dispozícii ešte presnejší sled informácií. Spomenieme napríklad detailné informácie o nehodách a bezpečnostné upozornenia, ktoré vzídu zo senzorov núdzového brzdenia pripojených vozidiel.

Mapa dopravnej situácie v reálnom čase bude ponúkaná najskôr spoločnostiam so zameraním na rovnaké odvetvie, automobilový priemysel a dopravu. Ešte lepšie využitie by mohli nájsť pri vývoji autonómnych systémov pre riadenie.

Pokiaľ by autonómny automobil pracoval s údajmi o premávke, ktoré by boli nesmierne presné a vyhodnotené v reálnom čase, jazdil by spoľahlivejšie a hlavne bezpečnejšie.

Real-time mapa dopravy má pred sebou ešte kus cesty. Môžeme ale povedať, že ju v budúcnosti nájdeme v mobilnej aplikácii. Nejaký čas to však ešte potrvá.