Úvod Výrobcovia Samsung Samsung vraj prišiel o veľkého klienta: Qualcomm si za partnera pre výrobu 7nm...

Samsung vraj prišiel o veľkého klienta: Qualcomm si za partnera pre výrobu 7nm čipov vybral TSMC

0

Qualcomm a Samsung boli tento rok veľký „kamaráti“. Prvá spomenutá firma si totiž juhokórejská giganta vybrala ako partnera pre výrobu svojho vlajkového 10 nm čipu – Snapdragon 835. Pre obe spoločnosti to bola veľká výhra. Qualcomm si čip nechal vyrobiť skúseným výrobcom, Samsung zas dostal prednostné právo pri jeho využívaní na čo bohužiaľ doplatili ostatní výrobcovia.

Server Fudzilla však celkom prekvapivo začal informovať o tom, že Qualcomm nechal Samsung plávať a ako svojho partnera pre výrobu 7 nm čipu si zvolil spoločnosť TSMC. Pre divíziu Samsungu zaoberajúcu sa výrobou čipsetov by to tak bol extrémne zlý rok. Nedávno totiž stratili ďalšieho významného zákazníka – Apple.

Plán Qualcommu je spustiť výrobu ich 7 nm čipu (Snapdragon 845 alebo 855) koncom tohto, resp. začiatkom budúceho roka. Pre Samsung to bude teda obrovská strata. Až 40 % z príjmov (celkovo 4,44 miliardy dolárov) totiž pochádzalo z výrobu čipsetov Snapdragon.

Samsung sa na výrobu 7 nm čipsetov až tak nesústredil. Naopak, spoločnosť TSMC sa zas nesústredila na výrobu 10 nm čipsetov a radšej svoju snahu naplno venovala 7 nm výrobnému procesu.

Očakáva sa, že Samsung hromadnú výrobu 7 nm čipov spustí až v druhej polovici budúceho roka čo je pre mnohých výrobcov prirodzene neskoro.