Úvod Zariadenia VR headset Nová VR súprava od Google nepotrebuje káble, pripojený smartfón ani počítač

Nová VR súprava od Google nepotrebuje káble, pripojený smartfón ani počítač

5
VR

Konferencia Google I/O neobišla ani rastúcu kategóriu virtuálnej reality. Google konečne predstavil niečo, čo bude fungovať bez potrebného pripojenia smartfónu, počítača alebo hernej konzoly. 

Náhlavná súprava pre sprostredkovanie virtuálnej reality bude obsahovať všetok potrebný hardvér. Nájdeme v nej procesorovú sadu, grafický hardvér, modem pre sieťovú konektivitu a samozrejme úložný priestor pre VR obsah.

Google si k výrobe headsetu prizval partnerov. Produkciu zabezpečí HTC a Lenovo. Neskôr môžu pribudnúť aj ďalší partneri.

Treba poznamenať, žer táto samostatná VR súprava sa líši od aktuálnych hardvérových VR projektov, akými sú Google Daydream alebo napríklad lacný Cardboard. Pre použitie prvého menovaného potrebujete podporovaný high-end smartfón. Cardboard funguje s akýmkoľvek smartfónom.

Náhlavná súprava bude plná senzorov, ktoré presne vyhodnotia polohu a pohyb v priestore, v reálnom svete. Google tento pozičný systém nazval WorldSense

VR

Kedy a za koľko

O trhovej dostupnosti a prípadnej cene nevieme nič. Po neoficiálnej stránke sa hovorí o dostupnosti koncom aktuálneho roka 2017. Informácie o VR novinke od Google už nájdeme aj na stránkach Lenova či HTC. Informácie sú ale strohé a všeobecné.

VR headset, pri ktorom vás počas používania nebudú otravovať káble alebo manipulácia s ostatným zdrojovým hardvérom, bude na trhu určite vítaný. Pokiaľ bude úspešný, nebude jediný.

Ostatní výrobcovia sú si vedomí rozruchu okolo virtuálnej reality. Ak sa koncept Googlu osvedčí, na trhu bude podobných zariadení pribúdať svižným tempom. Pár mesiacov to ale ešte potrvá.

Malú ukážku môžete vidieť na videu nižšie.