Úvod Zariadenia VR headset Štúdia: Virtuálna realita môže výrazne pomôcť pri liečbe chronickej bolesti

Štúdia: Virtuálna realita môže výrazne pomôcť pri liečbe chronickej bolesti

1
© Pixabay

Zariadenia pre sprostredkovanie virtuálnej reality nemusia slúžiť len pre zábavu a vzdelávanie. Celkom úspešne dokážu liečiť pacientov, ktorí trpia chronickou bolesťou.

Howard Rose je doslova veteránom zaoberajúcim sa technológiami pre virtuálnu realitu. Experimentovať s ňou začal už pred 20-timi rokmi v laboratóriu Human Interface Technology na univerzite v americkom meste Washington.

Laboratórium založil Tom Furness, expert z leteckého priemyslu, ktorý pracoval s primitívnymi formami virtuálnej reality už v 60. rokoch. Pomocou nej učil cudzie jazyky a liečil rôzne formy fóbií.

Psychológ Hunter Hoffman vytvoril v rámci laboratória Human Interface Technology VR hru SnowWorld, ktorá slúžila ako experimentálna terapia pre pacientov trpiacich rôznymi typmi chronických bolestí.

Chronické bolesti niektorých pacientov boli neznesiteľné aj napriek tomu, že užili vysoké dávky opiátov. Hra SnowWorld sa pokúšala odkloniť pozornosť pacientov od bolesti, ktorí v nej lietali po virtuálnom kaňone a hádzali snehové gule do tučniakov a snehuliakov.

Psychológ Hunter Hoffman a jeho tím v priebehu posledného desaťročia dokázali, že VR technológia môže skutočne pomôcť pri liečbe silných chronických bolestí.

Pacienti, ktorí sa zúčastnili experimentálnych sedení uviedli, že cítili asi o polovicu menšie bolesti než tí pacienti, ktorí siahli po iných terapeutických formách liečby. Medzi ne patrili napríklad klasické videohry alebo hudba. Sedenia prebiehali v ranných termínoch a zúčastnili sa ich napríklad aj armádni veteráni.

Úspech inšpiroval predstaviteľov laboratória Human Interface Technology k založeniu startupu Firsthand Technology, ktorý má nadviazať na úspech VR hry SnowWorld. Cieľom je samozrejme vytvorenie nových technologických metód pre liečbu chronickej bolesti.

V spolupráci s klinikou pre liečbu bolesti, ktorá sídli v štáte Tennessee, tvorcovia pracujú na novej VR hre, ktorá by sa dala označiť ako SnowWorld 2.0. Počiatočné testovanie na pacientoch kliniky sa ukázalo ako úspešné.

 

Malej klinickej štúdie sa zúčastnilo 40 pacientov, z ktorých každý absolvoval 60 terapeutických VR sedení. Všetci, okrem jedného pacienta, zaznamenali vďaka virtuálnej realite zníženie intenzity bolesti.

V číslach, pacienti po absolvovaných sedeniach uviedli, že cítili o 60 až 75 % menšiu bolesť ako pred začiatkom sedení. Krátko po jednom sedení pacienti popisovali bolesť menšiu o 30 až 50 %.

Na tíšenie silných chronických bolestí sa používa Morfium, čiže hlavný alkaloid ópia. Morfium dokáže znížiť bolesť v priemere len o 30 percent.

Oxykodon – jeden z množstva opiátov © Science News

Na akékoľvek použitie technológií pre virtuálnu realitu v bežnom dostupnom zdravotníctve je ešte priskoro. Vyhliadky sú ale pozitívne, keďže sa s podobnými úspechmi stretli aj iní experti.

Citeľné zlepšenie stavu pacientov liečených virtuálnou realitou zaznamenali v laboratóriu Pain Studies, ktoré patrí univerzite Simona Frasera v Kanade. Rovnaký úspech zaznamenali aj v zdravotníckom centre v San Diegu, ktoré sa takisto zaoberá virtuálnou realitou ako liečebnou metódou.

Chronická bolesť

Chronická bolesť nemusí byť len príznakom úrazu alebo niektorého z ochorení. Chronická bolesť môže byť ochorením samotným. Silná, intenzívna bolesť môže trvať roky a výrazne znižuje kvalitu života pacientov. Typickým príkladom je tzv. fantómová bolesť.

Chronickou bolesťou trpí asi 100 miliónov Američanov. Počet predpísaných opiátov od 90. rokov v USA stúpol takmer trojnásobne. To znamená, že 5 % celkovej svetovej populácie užíva 80 % opiátov.

V Európe trpí chronickou bolesťou približne 30 miliónov obyvateľov. Čo sa týka Slovenska, presná štatistika neexistuje. Chronickou bolesťou ale trpí približne 25 až 30 % Slovákov. Pre denník SME to v roku 2011 uviedla neurologička Ľubomíra Nemčíková.

Faktu napovedá aj druh najčastejšie predpisovaných liekov na Slovensku v roku 2016. Išlo práve o medikamenty určené na tíšenie silnej a chronickej bolesti.