Úvod Výrobcovia Samsung Samsung pracuje na vylepšených OLED displejoch. Citlivosť na tlak, 1200 ppi a...

Samsung pracuje na vylepšených OLED displejoch. Citlivosť na tlak, 1200 ppi a viac

1
Samsung

Čo sa týka zobrazovacích technológií, kórejská spoločnosť Samsung je považovaná v tomto obore za špičku. Dôkazom toho sú napríklad AMOLED displeje, ktoré nájdeme v mnohých smartfónoch, nielen tých s logom Samsung.

Samsung samozrejme pracuje na vylepšovaní týchto zobrazovacích panelov, pričom sa nebojí experimentovať s novými možnosťami. Podľa magazínu Korea Herald mal Samsung ukázať niektoré nové technológie na podujatí MWC 2017 v rámci súkromnej prezentácie, za zatvorenými dverami.

Úzka skupina pozvaných účastníkov mohla vidieť displej citlivý na tlak. Nejde o nič nové. Niekoľko úrovní tlaku dokáže rozpoznať displej posledných modelov Apple iPhone smartfónov, ale aj napríklad Huawei Mate S. Technológia v podaní Samsungu je však stále vo vývoji a rozšírené možnosti interakcie si podľa zdroja skôr ako za rok neužijeme. Očakávalo sa, že s displejom citlivým na tlak príde aj Samsung Galaxy S8, čo je v rozpore s predošlou informáciou. Samsung možno implementuje len časť alebo základ funkcionality a širšie možnosti tejto technológie zapracuje až neskôr, napríklad do Galaxy Note 8.

OLED

Zaujímavo tiež vyzerá OLED displej bez polarizačnej vrstvy. Pri OLED displejoch táto vrstva, okrem iného, bráni odrazu svetla z vnútorných štruktúr zobrazovacieho panela smerom k očiam sledujúceho. Vďaka nej tak majú tieto displeje oveľa lepší kontrast. Ak sa Samsung zbaví polarizačnej vrstvy a zároveň sa mu podarí docieliť žiadaný kontrast a podanie farieb, odmenou nám bude vyšší jas a hlavne menšia spotreba energie. Displeje vo všeobecnosti totižto konzumujú energie najviac, čo je pri mobilných zariadeniach príťažou. Samsung dokonca vyvíja typ displeja, ktorý je určený špeciálne pre farboslepých používateľov (menej ako 6 % populácie).

OLED
Samsung Gear VR aj s prídavným ovládačom

K slovu prišla tiež virtuálna realita. Obsah v náhlavnej VR súprave nám sprostredkuje panel s extrémnou hustotou pixelov na úrovni 1200 ppi alebo až 1500 ppi. Táto, alebo jej podobná VR súprava, by mohla byť predstavená v blízkej budúcnosti. Okrem toho má byť navrhnutá tak, aby eliminovala nežiadúce účinky VR súprav na telo používateľa.

Po dlhšom alebo intenzívnejšom používaní zariadení pre virtuálnu realitu boli užívateľmi často popisované bolesti hlavy, žalúdočná nevoľnosť alebo všeobecné nepohodlie či nepokoj. Pri používaní VR headsetu v podstate klamete mozog, že sa nachádzate v trojrozmernom priestore, zatiaľ čo v skutočnosti sedíte nehybne na pohovke.

Samsung určite nezostane nič dlžný svojej povesti inovátora a dúfame, že s jeho aktuálne vyvíjanými technológiami budeme pracovať čo najskôr.