Úvod Zariadenia Samsung Galaxy S7 vo svete lacnie. Ako je na tom u nás,...

Samsung Galaxy S7 vo svete lacnie. Ako je na tom u nás, oplatí sa vôbec kúpa vlaňajších TOP modelov?

15

Každoročný príchod nových generácií vlajkových lodí znamená dve veci. Zákazníci hľadajúci maximálne technologické možnosti si opäť prídu na svoje a tí ekonomickejšie zmýšlajúci sa poobzerajú po minuloročných vlajkových lodiach.

Minuloročné top modely s príchodom nových generácií pochopiteľne lacnejú. Niektoré modely výraznejšie. To je aj prípad vlaňajšieho smartfónu Samsung Galaxy S7. Na americkom trhu je momentálne k dispozícii s cenou nižšou o 100 dolárov (569,99 USD po zľave). Samsung navyše pribalí darček, pamäťovú kartu s kapacitou 64 alebo 128 GB, čo nie je zanedbateľný benefit.

Výnimkou nie je ani náš trh. Samsung síce oficiálne zlacnenie neavizuje, no pohľad na populárne porovnávače cien hovorí jasne. Cena tohto modelu u nás začínala začiatkom marca 2016 na sume, ktorá sa približovala 700 eurám. Vypovedá o tom vývoj cien porovnávača heureka.sk V súčasnoti tento model ponúkajú mnohé internetové obchody za cenu, ktorá podlieza hranicu 440 eur. V podstate rovnaký scenár predostiera aj porovnávač pricemania.sk.

Galaxy S7 cena
© pricemania.sk
Galaxy S7 cena
heureka.sk

Ďalšie high-end smartfóny

Samsung Galaxy S7 nebol jediným high-end smartfónom, ktorý minulý rok medzi používateľmi rezonoval. LG G5, Huawei Mate 8 alebo Lenovo Moto Z majú taktiež čo povedať. Menej populárny, no nemenej kvalitný smartfón vyrobilo aj HTC či Sony.

LG G5 sa začal predávať začiatkom apríla s takmer 700-eurovou cenovkou. Pokles jeho ceny je ešte výraznejší, ako pri Galaxy S7. Niektorí predajcovia ho momentále ponúkajú s cenou, ktorá je nižšia ako 400 eur. V tomto prípade môže ísť o veľmi rozumnú voľbu.

LG G5 cena
© pricemania.sk
LG G5 cena
© heureka.sk

Huawei Mate 8 naopak, príliš zaujímavo nevyzerá. Jeho cena počas roka kolísala a podľa heureka.sk na našom trhu začínala na sume približne 600 – 630 eur. Neskôr poklesla na sumu 590-tich eur a v súčastnosti sa dá kúpiť najlacnejšie za približne 530 eur. Podobnú cenu avizujú oba populárne porovnávače cien.

Mate 8 cena
© pricemania.sk
Mate 8 cena
© heureka.sk

Lenovo Moto Z je v miernej nevýhode. Najtenší high-end smartfón bol predstavený neskôr v roku 2016 a novú generáciu zatiaľ nemá. Najlacnejšie si ho viete zaobstarať už za 519 eur, no bežnejšia je skôr vyššia cena, ktorá sa pohybuje okolo sumy 540 eur. Tento model prišiel náš trh začiatkom októbra 2016 s maloobchodnou odporúčanou cenou 699 eur.

Moto Z cena
© pricemania.sk
Moto Z cena
© heureka.sk

HTC 10 je síce konzervatívnejšiho charakteru, no jeho prémiové spracovanie je nepopierateľné. Vývoj ceny hrá v prospech potencionálnych záujemcov. Približne 700- eurovému trhovému štartu kontruje aktuálna cena, ktorá sa pohybuje okolo 470-tich eur. Pozor, graf porovnávača pricemania.sk je skreslený, keďže bol do metriky nesprávne zaradený aj model HTC Desire 10.

Moto Z cena
© pricemania.sk
Moto Z cena
© heureka.sk

Potešíme aj fajnšmekrov hľadajúcich ultimátne 4K rozlíšenie. Sony Xperia Z5 Premium nebola v žiadnom prípade „masovka“ a už ani nebude. Vlastniť ale môžete rozhodne veľmi originálne zariadenie, ktoré je momentálne podstatne lacnejšie, ako pri trhovom nástupe. Počiatočnú, až 800 € cenu nahrádza momentálny údaj hovoriaci o sume 485, resp. 489 eur v najlacnejších prípadoch.

Moto Z cena
© pricemania.sk
Moto Z cena
© heureka.sk

Všetky menované modely smartfónov navyše už obdržali alebo obdržia aktualizáciu na najnovšiu verziu operačného systému Android Nougat. O bezpečnosť a nové funkcie tak nebudete ukrátení a stále budete vlastniť dostatočne výkonný, kvalitný a prémiový smartfón.

Ktorý z modelov vyššie je vaším potencionálnym favoritom? Poprípade máte iný tip?