Úvod Novinky Aktuálne Putin zvažuje zaslanie Snowdena späť do USA: Ako darček prezidentovi Trumpovi

Putin zvažuje zaslanie Snowdena späť do USA: Ako darček prezidentovi Trumpovi

Snowdenovi v prípade dokázania viny hrozí až trest smrti.

2
Tajné služby USA podľa zverejnených informácií odkryli plány Ruska zaslať Edwarda Snowdena späť do USA, kde by mal čeliť všetkým obžalovaniam. Podľa jedného zo seniorských predstaviteľov tajnej služby malo ísť o „darček“ prezidentovi Trumpovi. Ten Snowdena nazval „špiónom“ a „zradcom“ a sám povedal, že by ho najradšej dal popraviť.

Pre NBC News tieto informácie potvrdil aj druhý nezávislý zdroj.

Edward Snowden by v domovine s určitosťou čelil obvineniam týkajúcich sa zákona o špionáži z roku 1917. Ak by Snowdena usvedčili, vo väzení by si mohol posedieť až 30 rokov. Sudcovia, ako aj porota má pri určitých skutočnostiach dokonca možnosť odsúdiť Snowdena na smrť.

Snowdenov právnik o podobných plánoch Ruska nevie a fanúšikom odkazuje, že sa niet čoho báť.

Momentálne nie je jasné či išlo len o nápad alebo či sa Rusko skutočne pripravovalo na predanie Snowdena americkým úradom. Ako však bývalý zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť Spojených štátov, Juan Zarate poznamenal, pre USA by nebolo „múdre“ prijať takýto darček od Vladimira Putina.

Pre Rusko by bol tento krok jednoznačne výhodným obchodom. Predsa len, zo Snowdena už za tie roky dostali všetko, čo potrebovali. Teraz by ho mohli použiť pre zlepšenie vzťahov s USA. Hovorca Ruska, Dmitry Peskov tieto správy označil za „nonsens“.