Úvod Novinky Aktuálne Qualcomm sa chce pustiť do desktopov. Budúce Snapdragon čipsety bez problémov utiahnu...

Qualcomm sa chce pustiť do desktopov. Budúce Snapdragon čipsety bez problémov utiahnu Windows 10

2

Qualcomm, ako líder v oblasti výroby mobilných procesorov, sa chce v blízkej budúcnosti zamerať aj na bežné počítače a notebooky. Svedčí o tom trochu prekvapivé uzavretie dohody s gigantom Microsoft.

Na podujatí Windows Hardware Engineering Community (WinHEC) usporiadanej Microsoftom sa zúčastnila aj spoločnosť Qualcomm. Obe spoločnosti informovali o vzájomnom partnerstve, ktoré umožní plnohodnotné používanie operačného systému Windows 10 na budúcich procesoroch radu Snapdragon.

Súčasné procesorové sady výrobcu Qualcomm sú postavené na architektúre, ktorú nie je možné použiť pri stolových počítačoch a notebookoch. Teda až na pár výnimiek, kedy boli použité pri zariadeniach s rôznymi distribúciami OS Linux.

Nové čipy Snapdragon budú vôbec prvými z dielne tohto výrobcu, ktoré budú schopné pracovať s operačným systémom, úplne odlišným od OS Android alebo iOS. Windows 10 by mal s čipmi Snapdragon pracovať úplne plnohodnotne, komplikácie nebudú robiť ani náročné aplikácie a programy, a dočkať by sme sa mali nízkej spotreby energie.

Microsoft novinku demonštroval v praxi, čo môžete vidieť na videu nižšie. Počítač beží na OS Windows 10 a poháňa ho procesor od Qualcomm-u. Badateľný je hladký chod programu Adobe Photoshop, ktorý je známy svojou náročnosťou na výkon. Podobne hladko bežia aj niektoré ďalšie aplikácie a programy.

Počítače a notebooky s OS Windows 10 a procesormi Snapdragon by sa mali na trhu objaviť už v priebehu budúceho roka 2017. Obaja výrobcovia teda toto partnerstvo museli kuť už dlhšie.