Batéria je jednoznačne najdôležitejšou súčasťou smartfónu. Je jedno, či máte najnovší kremíkový procesor s vysokým taktom, grafický čip s 256 jadrami od Maxvellu, viac pamäte RAM ako kamarátov počítač alebo 41 Mpix fotoaparát. Ak sa batéria vybije v polke dňa, čoskoro zabudnete na všetky tie úžasné špecifikácie vášho smartfónu. Navyše, batérie sú najzraniteľnejšími komponentmi a po čase stratia kapacitu.

Stavím sa, že ste v minulosti videli veľa ultimátnych návodov na predĺženie výdrže a životnosti vašej Li-ion batérie. Väčšina z nich odporúča vypnúť toto a tamto, vymazať všetky aplikácie a nakoniec skončíte s telefónom, ktorý vie naozaj len telefonovať. To však nechce nikto z nás.

Dnes sa teda bližšie pozrieme na problematiku Li-ion batérií. Ukážeme si tiež niekoľko mýtov, ktoré o nich kolujú a raz a navždy ich vyvrátime.

Vlastnosti Li-ion batérií

Li-ion batérie majú niekoľko vlastností, ktoré ich odlišujú od akumulátorov vyrobených inou technológiou. V minulosti sme napríklad s obľubou používali Ni-Cd akumulátory, ktoré bolo treba najprv trikrát vybiť a doplna nabiť.Na to radšej rovno zabudnite.

[table id=44 /]

Napätie článkov, kapacita a životnosť

Ako môžete vidieť v tejto tabuľke, existuje spojitosť medzi napätím článkom, kapacitou a životnosťou batérií. Články s napätím 4,2 V vydržia približne 300-500 nabíjacích cyklov. Ak napätie znížime na 4,1 V, je to zrazu 600-1 000 cyklov a po ďalšom znížení na 3,92 voltov sa životnosť batérie zvýši až na 2 400-4 000 cyklov. Je tu však jeden háčik. S nižším napätím klesá aj kapacita batérie, a to dosť dramaticky. Výrobcovia teda musia nájsť zlatý stred medzi výdržou a kapacitou akumulátorov v smartfónoch.

[table id=45 /]

Hĺbka vybitia a životnosť

Existuje aj spojitosť medzi hĺbkou vybitia a životnosťou batérie. V podstate ide o to, že čím častejšie nabíjate váš telefón, tým dlhšie vám vydrží. Zistilo sa, že ak stále vybíjate batériu až na nulu, vydrží vám iba 300 – 500 cyklov. Ak však nabíjate častejšie a nenecháte ju klesnúť pod 50%, vydrží vám trochu dlhšie.

increase-battery-life1

Rýchle nabíjanie a vybíjanie

Nakoniec si ešte dajte pozor na rýchle nabíjanie a vybíjanie batérie. Vždy, keď je to možné, radšej siahnite po nabíjačke s menším prúdom. Nabije síce smartfón pomalšie, no akumulátor vnútri sa vám poďakuje. Výrobcovia dnes síce už našli cesty, ako tento problém obísť, no toto zlaté pravidlo platí a pre Li-ion batérie aj navždy platiť bude.

Mýty, tipy a triky

Po tom, čo som poukázal na základné vlastnosti Li-ion batérií si povieme niečo o mýtoch, ktoré okolo nich ešte stále lietajú. Dám vám aj zopár tipov na predĺženie výdrže a životností. Všetky sú odvodené z faktov, ktoré nájdete vyššie.

Several-partial-charges-are-better-than-a-full-one
Foto: Phon Arena

 

1. Niekoľko čiastočných nabití je lepších, než jedno veľké

Tak ako pri behu je pre telo prínosnejších niekoľko šprintov než celý maratón, aj Li-ion batérie radšej privítajú viac kratších nabití. Napríklad z 30% na 60%, prípadne 48% na 80%. To drží články batérie bližšie k ich ideálnemu stavu. Odteraz teda nemáte dôvod nedržať svoj telefón nabíjačke vždy, keď to ide.

Avoid-complete-discharges

2. Vyhnite sa úplnému vybíjaniu

Extrémy sú jednoducho zlé. Nie je dobré nechať váš telefón týždeň v nabíjačke na 100%, ale ešte horšie je vybiť ho úplne. Moderné telefóny síce nikdy nedovolia, aby ste ich vyšťavili úplne do sucha. Vždy tu zostane zopár mAh ktoré sú mimo dosahu hladného procesora a displeja. Batérie však v tomto stave nevedia poriadne držať napätie, čo je naozaj zlé.

Your-phones-battery-feels-best-at-40

3. Batéria vášho telefónu sa najlepšie cíti pri 40%

Poznáte ten pocit, keď si vyjdete do prírody. Nikam sa nenáhlite a vykračujete si ideálnym tempom. Nuž, presne to isté obľubujú aj Li-ion batérie. Ak ich necháte na 40% budú úplne šťastné. To je tiež dôvod, prečo váš novučký telefón nie je úplne nabitý, ale nájdete si v ňom 40-50% energie.

Avoid-high-temperatures

4. Li-ion batérie neznášajú teplo

Vysoké teploty sa s batériami naozaj nemajú rady. Akumulátor vášho telefónu môže stratiť až 80% kapacity, ak ho celý rok necháte v prostredí s teplotou 60 stupňov Celzia. OK, poďme sa pozrieť na reálnejší prípad. Pri 25 stupňoch vám za rok zmizne 20% kapacity. Ak teda máte pri posteli chladničku, možno by nebolo od veci, na noc do nej vášho miláčika zavrieť.

Low-temperatures-are-a-no-no-as-well

5. Chladné prostredie tiež nie je ideálne

Alebo radšej nie. Zabudnite na chladničku. Nízke teploty totiž poškodzujú články batérie rovnako, ako tie vysoké.

2221825_recenzia-htc-desire-620

6. Nenechávajte batériu dlho vybitú

Normálne je vaša Li-ion batéria vybitá, ak napätie v nej spadne pod 3 V na článok. Ak ju však v tomto stave necháte dlhšiu dobu, môže dôjsť k ďalšiemu extrému. Napätie dosiahne 2,7 V, obvody sa uložia do takzvaného spánkového módu a už nikdy ich nenabijete. Toto je pravdepodobne najhorší scenár.

Lithium-ion-batteries-have-a-shelf-life

7. Batérie majú plánovanú životnosť

Všetky Li-ion batérie majú naplánovanú životnosť a po jej prekročení už sú prakticky nepoužiteľné. Nie je teda vhodné zásobiť sa väčším množstvom akumulátorov. Začnú totiž degradovať, aj keď ich nepoužívate. Miesto toho si radšej novú batériu kúpte hneď po tom, čo tú starú vyhodíte. Ušetríte tak peniaze, aj životné prostredie.