Úvod Výrobcovia Google Google nechá vývojárom až 85% zárobku z predplatného

Google nechá vývojárom až 85% zárobku z predplatného

0

Aj keď zisky internetového giganta Google pochádzajú prevažne z reklám, jedným z ďalších finančných zdrojov je aj ich služba Google Play, kde vývojári a tvorcovia obsahu ponúkajú platený obsah.

My, užívatelia, potom vytvárame zisky pomocou nákupov obsahu, pozretí reklám, nákupov položiek (mikrotransakcie) alebo si na niekoľko mesiacov predplatíme službu. A táto novinka sa bude týkať hlavne spomínaného predplatného.

Google doteraz praktikoval politiku 70/30. 70% ziskov išlo vývojárom, 30% ziskov zas samotnému Googlu. To sa ale v blízkej dobe zmení. Za zmenu môže aj konkurencia, keď Apple oznámil, že vývojárom pôjde z predplatného až 85%.

Google sa bude držať rovnakých čísiel a tiež nechá vývojárom a tvorcom 85% podielu zo zisku, avšak oproti konkurencii je tu jeden veľký rozdiel.

Lepšie podmienky ako pri Apple

Apple toto rozdelenie ponúkne až keď užívateľ bude odoberať akúkoľvek službu aspoň 1 rok. Inak povedané, prvý rok bude rozdelenie ziskov medzi Applom a vývojármi 70/30, ďalšie roky (ak sa užívateľ medzitým neodhlási) to bude 85/15.

Google bude ústretovejší, keďže vývojárom a tvorcom obsahu ponechá 85% hneď od začiatku predplatného.

Rovnako ako Apple, aj Google poskytne toto finančné rozdelenie aj pre súčasné predplatné. Takže v momente keď bude táto novinka sprístupnená širokému publiku, vývojári začnú zarábať 85% zo ziskov.

Google už začal testovať nové rozdelenie s niektorými partnermi, ktorí predávajú obsah cez Play Movies & TV. Nie je isté, kedy to Google verejne sprístupní, náš odhad je ale, že to bude čoskoro, keďže Apple s ich novým rozdelením začína už 13. júna.

Aj keď nové finančné rozdelenie je výhodné pre veľké podniky (ako filmové štúdia), nebude to mať žiadny vplyv na indie vývojárov alebo dokonca veľké vývojárske štúdia. Vývojári naďalej budú dostávať 70% zo zisku z predaja mikrotransakcií a samotných predajov aplikácií. Je ale možné, že čoskoro sa dočkajú zmeny aj vývojári aplikácií/hier.

Čo si myslíte o novom prerozdelení financií? Dali by ste tvorcom obsahu ešte viac alebo stačilo aj 70%?