Benson Leung, zamestnanec Google, sa do povedomia internetovej verejnosti nedávno dostal hlavne vďaka novému USB-C konektoru. Leung sa totiž zaoberá testovaním zariadení s týmto konektorom. Po skúmaní, ako ho majú implementované najnovšie zariadenia odhaľuje práve tie, ktoré sú problematické. Podľa neho sa k nim zaradili aj HTC 10 a LG G5.

USB-C mala byť revolúcia, ktorá zjednotí niekoľko štandardov, prinesie novú technológiu a celkovo nám vzhľadom na jeho symetrickosť uľahčí jeho používanie. Vyzerá to však tak, že až tak ružový príbeh to nie je.

Práca bensona Leunga už v minulosti upozornila na to, že nie všetky káble s novým konektorom sú určené na využitie so všetkými zariadeniami. V niektorých prípadoch dokonca hrozí, že kábel môže zariadenie poškodiť. Podľa Leunga je to spôsobené tým, že výrobcovia USB-C neimplementovali správne, resp. nedodržali určitý doporučený štandard, ktorým ale zatiaľ nie je skutočným priemyselným štandardom. Bol to páve Leung, ktorý odhalil, že napájací kábel k OnePlus 2 môže iné zariadenia poškodiť. Firma následne zákazníkom, ktorí si kábel zakúpili pre použitie s iným zariadením ponúkla vrátenie peňazí.

Leung si servítku pred ústa v žiadnom prípade nedáva. Aktuálne ľuďom radí, aby si dobre rozmysleli kúpu nových modelov smartfónov, LG G5 a HTC 10. Tvrdí totiž, že výrobcovia USB-C neimplementovali správne, čo môže viesť k poškodeniu zariadenia a to nie len toho nabíjaného ale aj toho, z ktorého sa nabíja. Problém má byť v technológii Qualcomm QuickCharge 3.0, ktorá pre rýchle nabíjanie používa 9 alebo 12 voltov. USB-C má vo svojej špecifikácie nabíjanie maximálne 5 voltami.

Pri použití originálneho káblu problém nenastal. Nastať však môže pri použití iného USB-C kábla a práve preto Leung kúpu v žiadnom prípade neodporúča. Leung však zariadenia fyzicky netestoval, vychádza čisto zo špecifikácie, ktorú uvádzajú spomínaní výrobcovia.

Užívatelia Leunga okamžite upozornili na to, že už nejakú dobu využívajú klasický USB kábel s technológiou Qualcomm QuickCharge 2.0 a zatiaľ nezaznamenali žiaden problém. Ani v špecifikácii tohto už zastaraného USB nič také nie je a vyzerá to tak, že to všetko funguje. USB-C je ale nový štandard z mnohých uhlov a teoreticky by ku komplikáciám mohlo dôjsť. Išlo by o podobný problém, ktorý spôsobili rôzne káble.