Spoločnosť Google ani tento rok nevynechá svoju výročnú konferenciu známu ako Google I/O. Počas takmer troch dní nám táto popredná technologická spoločnosť predstaví niekoľko noviniek, ktoré sa budú dotýkať technologického a online sveta v blízkej budúcnosti a v nadchádzajúcich mesiacoch.

Príležitosť tiež dostanú rôzni vývojári alebo inovatívne nápady. Nás hlavne zaujíma, aké novinky si Google pripravil v rámci operačného systému Android, Nexus hardvéru alebo napríklad takej virtuálnej reality či systému Android Pay.

Samozrejme sa všetko oficiálne dozvieme počas nasledujúcich dní, no niekoľko informácií je známych už dnes. Nižšie nájdete zhrnutie, čo všetko môžeme na konferencii Google I/O očakávať.

Android 7.0 N Nutella? Nougat? Nachos?

Názov novej, siedmej verzie Androidu je stále neznámy a dozvieme sa ho práve na konferencii Google I/O. Viac ako názov by nás mali zaujímať vylepšenia toho najpoužívanejšieho mobilného operačného systému.

Android N dostane pokročilejší multitasking. Nová verzia systému bude obohatená o funkcionalitu dvoch okien, ktoré vyplnia celú pracovnú obrazovku. Posúvaním deliacej čiary medzi oknami môžete meniť ich veľkosť. Z jedného okna do druhého budete môcť preťahovať napríklad text alebo pracovať s dvoma pridruženými appkami súčasne. Skvelé pre poznámkové aplikácie alebo aj chat.

Tuning dostanú aj upozornenia. Po novom by sa mali notifikácie z jednej aplikácie zobraziť v jednom zväzku tak, že po rozkliknutí získate náhľad na celý e-mail či text v správe. Informácie tak budete mať priamo dostupné z notifikačnej lišty bez toho, aby ste museli hneď prejsť do dotknutej aplikácie. Ak k tomu pridáme možnosť okamžitého odpovedania priamo z notifikačnej lišty, o efektivitu bude postarané. Panel oznámenia dostane tiež viac rýchlych skratiek pre rôzne akcie a nastavenia.

© Marques Brownlee
© Marques Brownlee

Neoddeliteľnou súčasťou novej verzie Androidu bude nočný režim. Vďaka nemu nám nezhorí sietnica oka pri rozsvietení displeja uprostred noci a vo všeobecnosti sa bude so systémom pracovať oveľa lepšie za šera alebo v neskorých večerných hodinách. Pri AMOLED displejoch môžeme dokonca počítať s úsporou energie, keďže bude v používateľskom rozhraní jasná biela nahradená tmavšími odtieňmi.

Pri dnešných obmedzených dátových balíčkoch operátorov príde vhod funkcia úspory dát. Tá obmedzí na pozadí niektoré internetové prenosy, pričom môžete režimu udeliť výnimky. Tie sa budú týkať hlavne messenger aplikácií, ktoré si jednoducho bez patričných dát neporadia. Android N nebude šetriť len dáta, ale aj batériu. Režim Doze vývojári opäť posunuli o krôčik ďalej a energetická optimalizácia bude dokonalejšia.

Vyhovujú vám viac teplejšie farebné tóny displeja alebo naopak, tie chladnejšie? Novinka, ktorá nám to umožní prispôsobiť. Podobné nastavenie môžeme už dlhšie badať v TouchWiz rozhraní Samsung zariadení. Poukázať tiež musíme na tzv. Screen Zoom. Nový Android umožní zväčšiť prvky používateľského rozhrania tak, aby to vyhovovalo aj používateľom, ktorých trápia problémy so zrakom. Noviniek bude určite viac a už teraz sa na ne tešíme.

Hardvér

Google I/O je hlavne o softvérových novinkách, no minulé roky ukázali, že sa konferencii nevyhol ani hardvér. Tento rok sa šušká o novom tablete s najnovším Androidom N na palube.

Svedčí o tom aj náhle odobratie tabletu Nexus 9 z obchodu Google Play. To sa tak už oficiálne cestou obchodu Google Play nepredáva a to znamená, že ho musí niečo nahradiť. Pokojne by to „niečo“ mohlo niesť logo HTC alebo Huawei.

© The Verge
© The Verge

Hovorí sa aj o akejsi hardvérovej aktualizácii smartfónu Nexus 6P. Snapdragon 810, ktorý nemá vďaka prehrievaniu príliš dobrú povesť, by mohol v Nexuse 6P nahradiť skvelý Snapdragon 820. Rovnako tak sa poukazuje aj na operačnú pamäť RAM, ktorá by mala vzrásť na 4 GB zo súčasných 3 GB.

Virtuálna realita

Virtuálnu realitu od Google poznáme dobre. Je z kartónu, pichnete do nej smartfón a stojí pár drobných. Google Cardboard bezpochyby dokázal spopularizovať VR technológiu medzi širokou verejnosťou, o čom svedčí aj počet 500 000 predaných zariadení. Na kus kartónu dobré.

© roadtovr.com
© roadtovr.com

Podľa zatiaľ neoficiálnych informácií Google pripravuje Android VR. Malo by ísť o samostatný headset už z normálneho materiálu, ktorý nebude potrebovať vložený smartfón. Pracovať bude samostatne a používateľský zážitok má atakovať konkurenciu z VR segmentu. Špecifikáciu, dizajn ani prípadnú cenu zatiaľ nepoznáme.

Android Pay a Android Wear

O platobnom systéme prostredníctvom smartfónu, Android Pay sme sa v poslednej dobe nedozvedeli žiadne novinky. Podľa správ má ale pre nás Google „vzrušujúce novinky“, ktoré nám budú prezentované na Google I/O. Predpokladáme, že pôjde o rozšírenie systému pre viac svetových trhov a možno nejaká tá spolupráca s novými obchodmi, spoločnosťami a značkami.

© engadget.com
© engadget.com

Android Wear, operačný systém pre nositeľné technológie prešiel od svojho vzniku výraznými inováciami, ktoré vylepšili jeho používanie a pridali rôzne nové funkcie. Ani v tomto prípade nevieme o novinkách takmer nič. Pre Android Wear je ale na konferencii Google I/O vyhradený priestor a spoločnosť Google určite s nejakou zásadnejšou novinkou vyrukuje.

Dianie na Google I/O samozrejme pozorne sledujeme a zásadné novinky vám určite prinesieme.