Dnes už aj v lacnejších smartfónoch strednej triedy nájdeme často preceňovaný ochranný prvok, a to snímač odtlačkov prstov. Biometrická ochrana sa môže na prvý pohľad zdať ako veľmi účinná a bezpečná, opak je však pravdou.

Už v minulosti, pri rozmachu snímačov odtlačkov prstov v smartfónoch, sa poprední odborníci na bezpečnosť vyjadrili, že najlepšou ochranou smartfónu je stále klasický PIN kód. Pokiaľ samozrejme neodzrkadľuje váš dátum narodenia alebo pravidelný prospech v škole (1111, 5555). Len sám užívateľ pozná kombináciu čísel a uhádnuť ju je takmer nemožné.

Najnovší úder snímačom odtlačkov prstov na smartfónoch zasadili dvaja vedci, Kai Cao a Anil K. Jain, ktorí pôsobia v Ústave informatiky a výpočtovej techniky na univerzite v americkom Michigane. Na obídenie ochrany prostredníctvom snímača odtlačkov prstov im stačila obyčajná atrametová tlačiareň a čas približne 15 minút. Podarilo sa im prekonať ochranu na smartfónoch od Samsungu ale aj čínskeho Huawei.

odtlacok-640x427

Potrebovali na to tri kazety do tlačiarne s vodivým atramentom, ktorý obsahuje častice striebra, jednu obyčajnú kazetu s čiernym atramentom a špeciálny papier AgIC. Výskumníci hovoria, že stačí bežným spôsobom odobrať odtlačok prsta majiteľa smartfónu, naskenovať ho v kvalite 300 dpi a vytlačiť na lesklú stranu spomínaného papiera. Odtlačok stačí následne vystrihnúť a priložiť na snímač odtlačkov prstov v smartfóne. Samsung Galaxy S6 sa odblokoval bez problémov takmer okamžite, Huawei Honor 7 potreboval viac pokusov, no neodolal ani ten. Prístup k dátam v smartfóne bol tak zrazu bez obmedzení.

Celý proces si môžete pozrieť na videu nižšie. Možno bude na mieste sa nachvíľu vrátiť ku klasickému PIN kódu a počkať si na sofistikovanejší alebo dokonalejší spôsob biometrickej ochrany.