Len nedávno sme videli na podujatí MWC 2016 predstavenie niekoľkých kľúčových high-end smartfónov, ktoré v podstate každoročne udávajú trendy v segmente mobilných technológií. Išlo o prehliadku vrcholových hardvérových parametrov, špičkového konštrukčného dizajnu a užívateľsky atraktívnej softvérovej funkcionality.

Na mysli máme samozrejme Samsung Galaxy S7 / S7 edge, LG G5 alebo Xperia X rad, ktorý nahradil dlhoročnú a populárnu Xperia Z líniu. Tento rok sa ale medzi nimi objavil nováčik v podobe smartfónu z dielne čínskeho Xiaomi. Ide o model Mi 5, ktorý je podobne ako zariadenia spomínané vyššie, vybavený Snapdragonom 820, 3, poprípade 4 GB operačnou pamäťou RAM alebo 32 / 64 / 128 GB interným úložiskom. Podobne konkurenčný je aj v oblasti mobilného fotografovania, štýlového dizajnu alebo konštrukcie, ktorá je v najvyššej konfigurácii dokonca keramická.

Xiaomi zasadilo konkurencii úder hlavne markantne nižšou cenou a používateľským prostredím MIUI. To síce nedisponuje takou bohatou funkcionalitou, ako konkurenčné používateľské prostredia, no je extréme rýchle, stabilné a jednoduché, čo výraznou mierou zavážilo v kvalite používateľského komfortu konečných spotrebiteľov.

mi5

Xiaomi Mi 5 sa začne predávať už zajtra, t.j. 1. marca 2016 v domovskej Číne za sumu po prepočte približne 306 dolárov v základnej verzii (1,8 GHz / 3 GB RAM / 32 GB ROM), 352 dolárov v pokročilejšej verzii (2,15 GHz / 3 GB RAM / 64 GB ROM) a cenovka 413 dolárov patrí vrcholovej keramickej edícii (2,15 GHz / 4 GB RAM / 128 GB ROM). Spoločnosť Xiaomi dnes prezradila, že záujem o kúpu tohto zariadenia formou registrácie prejavilo až 14 000 000 záujemcov. Ak by si smartfón napríklad kúpila len polovica z nich, aj tak by išlo o veľký úspech. Zariadenie je totižto k dispozícii zatiaľ len v bielej farbe, vo variantoch  3 GB RAM / 32 GB ROM a 3 GB / 64 GB ROM, a výhradne v domovskej Číne.

Časom uvidíme, aké budú reálne predajné čísla a hlavne, aké budú tie z predajných databáz podstatne drahšej konkurencie.