Kórejská spoločnosť LG aktuálne vyrukovala na svetlo sveta so svojím novým nekompromisným vlajkovým smartfónom, modelom G5. Tak ako naznačovali predošlé uniknuté informácie, zariadenie je v mnohých smeroch jedinečné.

LG G5 je smartfón prebudovaný od základov. Výrobca dal zbohom plastu a uchýlil sa k prémiovému kovovému spracovaniu. Telo pôsobí robustnejšie ako telo predošlej generácie G4. Nové sú aj viac zaoblené rohy, minimalistický dizajn a na zadnej strane zostalo typické ON/OFF tlačidlo. Výrobca doň umiestnil snímač odtlačkov prstov a tlačidlá hlasitosti sa presunuli na konvenčnú bočnú stranu. LG pri tvorbe tela smartfónu využilo špeciálnu technológiu, vďaka ktorej nie sú vidieť štrbiny určené pre príjem signálu do antén (typické pásiky na tele zariadení ako napr. pri HTC či iPhone smartfónoch).

Konštrukcia LG G5 je modulárna a ide o unikátne prevedenie, ktoré sme pri smartfónoch doteraz nevideli. Spodnú časť budeme môcť oddeliť a pripojiť k smartfónu rôzne príslušenstvo. LG toto príslušenstvo nazvalo “LG G5 Friends”. V spodnom module sa nachádza 2800 mAh batéria a microSD slot.

LG-G5 (1)

Vďaka tejto konštrukcii vymeníte vybitú batériu za nabitú, môžete použiť modul v podobe špeciálneho gripu pre pohodlnejšie držanie smartfónu pri snímaní videa alebo prostredníctvom iného modulu môžete pripojiť externý mikrofón pre dokonalejšie zachytenie zvuku. Možností a príslušenstva časom určite pribudne.

DISPLEJ

5,3 palca, QHD rozlíšenie (554 ppi) a funkcia Always On. LG zostalo verné LCD IPS zobrazovacej technológii. Funkcia Always On je navrhnutá tak, aby zobrazovala informácie o aktuálnom čase, dátume, zmeškaných hovoroch, e-mailoch, správch a upozorneniach bez toho, aby ste museli prebudiť telefón. Tým sa výrazne ušetrí energia smartfónu. Podľa spoločnosti LG, denne kvôli týmto informáciam zobudíme telefón až 150 krát.

Displej okrem toho ponúka aj funkciu Daylight. Ide o prispôsobený režim, ktorý sa postará o lepšiu čitateľnosť displeja na priamom slnku, resp. dennom svete. Hodnota jasu môže byť až na úrovni 850 nitov. To je skutočne veľa.

ROZHRANIE A PARAMETRE

LG G5 beží na operačnom systéme Android vo verzii 6.0.1 Marshmallow. Dizajn aj prevedenie používateľského rozhrania LG UX ide v duchu predošlej generácie modelu G4. Ponúka však jednu výraznú zmenu. LG sa zbavilo tzv. zásobníku na aplikácie. Inými slovami, všetky nainštalované aplikácie sa budú zobrazovať na domácich obrazovkách, v štýle operačného systému iOS. Podobný spôsob už dlhšie využíva napríklad Xiaomi pri svojom MIUI UI.

LG G5 je s výkonom čipu Snapdragon 820 pripravený aj pre virtuálnu realitu. 64 bitovým procesorovým jadrám asistuje grafika Adreno 530, 4 GB operačná pamäť LPDDR4 RAM a 32 GB UFS interná pamäť. Nový procesor je oproti predošlej generácii približne dvojnásobne výkonnejší a dvojnásobne úspornejší. Grafický čip ponúka o 40 % väčší výkon a o 40 % lepšiu energetickú náročnosť.

VR-Headset

Čo sa týka spomínanej virtuálnej reality, ide o príslušenstvo z línie „LG Friends“ a ku smartfónu LG G5 tieto okuliare pripojíte prostredníctvom konektora USB typ C. LG podporuje rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0. Zariadenie sa tak nabije o 27 % rýchlejšie s o 45 % vyššou účinnosťou ako pri predošlej generácii Quick Charge 2.0. Milovníci kvalitného zvuku ocenia aptX HD kodek, ktorý podporuje 24-bitový zvuk šíriaci sa aj prostredníctvom rozhrania Bluetooth. Zvukovú výbavu má na svedomí špičková audio spoločnosť Bang & Olufsen.

FOTOAPARÁT

Dvojité prevedenie zadného fotoaparátu dokáže zachytiť vôbec najširšie zorné pole v segmente mobilných fotoaparátov. Snímač doslova zachytí všetko, čo vidíte pred sebou. Jeden zo snímačov má 16 Mpx so snímacím uhlom 78 stupňov a druhý objektív má 8 Mpx s uhlom snímania až 135 stupňov. Zorné pole je tak ešte o 15 stupňov väčšie, ako zorné pole ľudského oka. Takýmto spôsobom zachytíte viac krajiny, väčšie budovy, väčšiu skupinu ľudí a podobne.

LG-G5 (2)

Fotoaparát prichádza s množstvom predinštalovaných filtrov a funkcií. Fotografie môžete zoskupovať, pridávať im rámy alebo použiť jeden z filmových emulátorov. Fotoaparát dokáže automaticky zhotoviť selfie fotografiu vďaka funkcii rozpoznávania tváre. Predný snímač má mimochodom tiež 8 Mpx.

DOSTUPNOSŤ A CENA

Dostupnosť a cena je zatiaľ oficiálne neznáma, dozvieme sa ju snáď ešte v priebehu dnešného dňa. Očakávať ale môžeme cenovú reláciu v rozpätí od 650 do 700 dolárov. Dostupnosť na všetkých hlavných svetových trhoch je naplánovaná na začiatok apríla.

Novinky z MWC vám prinášame vďaka

Najlepšia výbava za najlepšie ceny
To najlepšie z Číny za najnižšie ceny
Globálny predaj smartfónov, tabletov a RC modelov