Väčšina ľudí si to neuvedomuje, ale na sociálnych sieťach často zverejňujú viac informácií, ako je treba. Aj informácie z bežného a relatívne „zdravého“ používania digitálnych sociálnych nástrojov dokážu o užívateľovi prezradiť viac, ako by si myslel.

Dánsky softvérový vývojár vymyslel spôsob, ako sledovať spánkové návyky svojich priateľov z Facebooku. Nemusel ich pritom nenápadne navštíviť doma a sledovať ich pri spánku. Stačili mu bežné údaje z Facebooku a z jeho messenger aplikácie.

Drvivá väčšina ľudí totižto kontroluje túto sociálnu sieť a správy z nej pred spaním a následne hneď ráno po zobudení. Softvér každých desať minút vyhodnocoval činnosť, resp. aktivitu používateľov Facebooku, čím softvérový vývojár získal relatívne presné údaje o spánkových návykoch svojich priateľov. Z ich sledovania napríklad zistil, že jeho priatelia majú počas pracovného týždňa viac menej pravidelný spánok v určitých medziach, no počas víkendu bol spánok oveľa viac nevyrovnanejší.

Samotní predstavitelia sociálnej siete Facebook však z tohto konania nadšený neboli. Softvérový vývojár Louv-Jansen v rozhovore pre The Washington Post povedal, že spoločnosť ho v podstate požiadala, aby daný softvér ďalej nešíril a odradil ostatných od jeho používania. Facebook namietal, že týmto spôsobom porušuje podmienky používania sociálnej siete.

Vývojár sa voči žiadosti ohradil. Softvér neplánuje odstrániť a tvrdí, že vytvoril spôsob, ako zvýšiť povedomie o tom, akým spôsobom môžu byť informácie z verejne dostupných zdrojov v podstate zhromažďované kýmkoľvek. Softvér nájdete v repozitári služby GitHub, pričom si ho stiahlo už viac ako 1000 jedincov.