Úvod Novinky Aktuálne Nový Android vírus dokáže ukradnúť osobné informácie a vymazať všetky dáta! Takto...

Nový Android vírus dokáže ukradnúť osobné informácie a vymazať všetky dáta! Takto sa ochránite

5

Bezpečnosť Android zariadení sa od jeho prvopočiatku nepochybne poriadne zlepšila. Aj napriek tomu však má pred sebou ešte veľmi dlhú cestu, o čom svedčí aj najnovší objav bezpečnostných technikov. Bezpečnostná firma Heimdal totiž objavila zaujímavý kúsok malwaru, ktorý vo vašom zariadení dokáže získať administrátorské práva a následne spôsobiť poriadne veľkú spúšť.

Hneď, ako sa softwaru podarí získať spomínané práva, získa zároveň prístup k celému zariadeniu. Malware menom Mazar sa rozmnožuje pomocou SMS, dokáže automaticky volať na potenciálne platené čísla, čítať SMS správy a vymazávať obsah z telefónu. To všetko bez nejakého upozornenia. Spoločnosť Heimdal je presvedčená, že malware ovplyvnil najmenej 100 000 zariadení len v Dánsku. Celkový dopad však momentálne prešetruje.

Mazar sa šíri len medzi tými používateľmi, ktorí v nastaveniach povolili inštaláciu aplikácií tretích strán. Vírus šíriaci sa cez SMS správu v nej zobrazí odkaz, ktorý spustí inštaláciu Toru. Tor, pre tých, ktorý ho nepoznajú, ponúka spôsob, akým sa pripájať na internet v čo najväčšej anonymite. To je výborné, no zároveň ho takto môžu zneužiť aj hackeri.

Server BBC, rovnako ako aj my, odporúča, aby ste sa vyhli inštalácii aplikácií zo zdrojov, ktorým nedôverujete. Najlepším riešením je dôverovať Google Play a svojmu vlastnému uváženiu.