© technewstoday.com

Procesor Snapdragon 820 je rozhodne jeden z najhorúcejších čipov, ktorý by vo svojich vrcholových zariadeniach rado uvidelo množstvo výrobcov. Určite sa tak aj stane, no môžu byť o krok pozadu pred Samsungom.

Dnes sa samozrejme z neoficiálnych čínskych zdrojov začali šíriť informácie, že Samsung má mať výhradné právo pre použitie tejto čipovej sady, a to do apríla 2016.

Samsung plánuje vybaviť procesorom Snapdragon 820 nový TOP model Galaxy S7. Ten bude predstavený v druhej polovici mesiaca február a na hlavných trhoch sa objaví už v polovici, poprípade skôr koncom marca. Pokiaľ by sa dohady potvrdili, ostatní výrobcovia by mohli teoreticky svoje zariadenia s procesorom Snapdragon 820 začať predávať až po apríli 2016.

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o veľmi krátky časový úsek, opak je pravdou. Jedno zariadenie s jedným typom najmodernejšieho procesora na pultoch predajní bez konkurencie urobí svoje. Najväčšie predajné čísla sa zvyknú kumulovať v prvých dňoch od predstavenia, respektíve uvedenia na trh. Pri najnovších mobilných technológiách to platí dvojnásobne.

snapdragon820

Takáto exkluzivita pre kórejského giganta by mohla mať opodstatnenie v užšej spolupráci s výrobcom Qualcomm. Ich procesor Snapdragon 820 je totižto vyrábaný 14 nm FinFET technológiou Samsungu. Samsung mal zároveň možnosť tento čip testovať ako prvý a podieľal sa aj na jeho teplotnej optimalizácii. Nemalo by teda hroziť prehrievanie ako v prípade nedotiahnutého procesoru Snapdragon 810.

Pri Snapdragone 820 nám napadá aj ďalší smartfón. Tým je očakávaný Xiaomi Mi 5. Generálny riaditeľ spoločnosti Xiaomi sa už dávnejšie vyjadril, že ich prvoradým cieľom je poskytnúť záujemcom pri smartfóne Mi 5 čo najlepší používateľský zážitok a preto neplánuje unáhliť trhový štart smartfónu. Toto vyjadrenie nahráva dohadom o exkluzivite Samsungu. Xiaomi jednoducho možno ani nemôže model Mi 5 priviesť na trh skôr, než v apríli 2016 alebo ešte neskôr. Jeho oficiálne predstavenie je naplánované na koniec februára.

Ak sa tieto zatiaľ nepodložené správy potvrdia, čo dúfame že nie, Samsung získa aspoň na chvíľu veľkú konkurenčnú výhodu. V očiach konečných spotrebiteľov by ale tento fakt nemusel byť vnímaný zrovna pozitívne. Pokiaľ by chceli investovať peniaze do zariadenia s čipom Snapdragon 820 ale nepriťahuje ich výrobca Samsung, museli by si jednoducho zbytočne počkať o pár týždňov, respektíve mesiacov dlhšie na konkurenčné high-end smartfóny.