Huawei sa dlhšiu dobu držal v limbe, teda v stave, ktorý nie je dobrou správou pre žiadneho výrobcu. Jeho zariadenia pre bežného zákazníka neboli príliš známe, a to aj napriek tomu, že mohli a často aj boli veľmi kvalitné. Svoju prítomnosť na slovenskom trhu sa tento sympatický výrobca pre rok 2015 a 2016 rozhodol posilniť aj modelom Huawei Mate S, vlajkovou loďou, od ktorej očakávame veľa. Dokáže naplniť všetko, čo by mala? Čítajte ďalej.

Huawei Mate S je zariadenie, ktoré bolo predstavené ešte počas IFA 2015 v Berlíne. Výrobca ho postavil na veľmi úspešných základoch, ktoré mu vydláždil model Mate 7. S prílivom kvalitných telefónov, ktoré sme tento rok konečne videli má Mate S čo robiť.

recenzia-huawei-mate-s-9

Dizajn – pevný, tenký a hlavne kvalitný

Mate S ponúka konštrukciu, ktorá je už tradične vyrobená z kovu. Huawei do nej zakomponoval niekoľko noviniek, ako napríklad zaoblenú zadnú stranu či 2.5D krycie sklo Gorilla Glass 4 od spoločnosti Corning. Čínska firma tvrdí, že vďaka tejto kombinácii sa jej podarilo zúžiť rámiky a celkový profil telefónu, ktorý sa okrem toho, že perfektne vyzerá aj perfektne drží. Jeho hrúbka je totiž len 7,2 milimetrov, čo je badateľné hneď na prvý dotyk. Aj napriek jeho veľkosti sa drží pohodlne a hlavne isto. Nie je nič horšie, ako telefón, ktorý čaká na prvú príležitosť, aby vám vypadol z ruky.

Pri bližšej obhliadke telefónu zbadáte, že tlačidlá na zmenu hlasitosti sa nachádzajú na pravej strane. Hneď pod nimi je aj tlačidlo na vypnutie a zapnutie zariadenia, ktoré nemohlo byť umiestnené lepšie. Keď telefón držíte v pravej ruke, palec prirodzene končí priamo na ňom. Vrchná strana je vybavená 3,5mm audio jackom a mikrofónom pre izoláciu okolitého hluku. Na ľavej strane zas nájdete slot pre dve SIM karty, resp. jednu SIM kartu a jednu microSD kartu. Je len na vás, ako túto možnosť skombinujete.

TIP: Zobraziť štýlový HUAWEI Mate S v obchode.

Na spodnej strane už nájdeme len otvor pre nabíjanie a po jeho bokoch otvory, ktoré slúžia pre reproduktor. Dosť zamrzí, že zvuk hrá len z jednej strany, tá druhá je dorobená len pre estetický zážitok. Je škoda, že Huawei nepočkal a novinku nevybavil USB Type C, pri zariadení, ktoré na konci roka 2015 stojí cez 600 eur by som to očakával. Dá sa to však oželieť a v žiadnom prípade to nepovažujem za vec, ktorá by vás mala odradiť od jeho kúpy.

Prednú stranu okrem displeja zdobí logo Huawei, ktoré je umiestnené hneď pod ním. Navrchu je reproduktor pre hovory a nechýbajú ani senzory. Zvláštnosťou je diódka, ktorá slúži ako blesk pri fotení selfie fotografií. Zadná strana je vybavená 13Mpx senzorom, vedľa ktorého sa nachádza dual-tone LED blesk. Hneď pod snímačom nájdeme fantastický snímač odtlačkov prstov. O ňom sa viac dočítate ďalej v recenzii.

recenzia-huawei-mate-s-2

Displej – pestrý, jasný, chrumkavý

Nový Mate S do vienka dostal 5,5-palcový Super AMOLED displej s Full HD rozlíšením, ktorý je jeho skutočnou pýchou. Huawei sa so zobrazovacím panelom skutočne vyhral, čo je viditeľné hneď na prvý pohľad. Svedčí o tom aj kontrast 1.8M:1, ktorý radíme do kategórie špeciálne vytvorenej pre Huawei – šialený. Perfektné sú aj pozorovacie uhly či viditeľnosť na slnku. Celkovo sa teda máte na čo pozerať, a to aj napriek tomu, že neponúka Quad HD rozlíšenie. „Očami“ mi prešlo veľa displejov, či už s QHD alebo Full HD rozlíšením. Statočne, čestne a poctivo však môžem povedať, že Mate S má jeden z najlepších.

Aby Huawei vyhovel naozaj každému, do nastavení zabudoval možnosť zmeniť celkovú teplotu farieb displeja. Pri testovaní som však najviac ostal spokojný so základným nastavením. Ak si to chcete vyskúšať sami, zamierte do nastavení – zobrazenie – teplota farby. Celkovo teda displej v podaní Mate S ponúka skvelý pomer farieb, ostrosti, jasu, rozlíšenia a spotreby energie. Presne toto je recept k úspechu.

recenzia-huawei-mate-s-7

Hardvérová výbava

Telefón prichádza nabitý zaujímavými komponentami, čo sa prejavilo aj do plynulého chodu, ktorý popíšem o niečo neskôr. Medzi najdôležitejšie údaje, o ktorých by ste mali vedieť je high-end čipset HiSilicon Kirin 935 so štyrmi jadrami Cortex-A53 o takte 2.2GHz a štyrmi energeticky úspornejšími jadrami o takte 1.5GHz. Telefón medzi dvojicou štvorjadrových procesorov prepína automaticky podľa toho, čo s ním robíte. Ak len povedzme nastavujete budík, využije energeticky úsporné jadrá. Ak však zapnete náročnú hru, naštartuje 2.2GHz monštrum, ktoré hru rozhryzne napol a ešte sa pritom bude usmievať. Vo výbavičke nechýba ani grafický čip Mali-T628 a 3GB operačnej pamäte RAM. Čerešnička na záver? Huawei si čipsety navrhuje a optimalizuje sám, čo je pri práci s telefónom jednoznačne citeľné.

recenzia-huawei-mate-s-8

Nerád veľa píšem o hrubom a hlavne syntetickom výkone zariadení, keďže som sa často presvedčil, že nemusí reflektovať skutočný výkon telefónu. Pár viet však napíšem. Náš testovaný model v asi najznámejšej benchmarkovacej aplikácii, AnTuTu, získal 52879 bodov, zatiaľ čo test Epic Citadel rozbehal v ultra vysokej kvalite na dychberúcich 37,2 snímkach za sekundu.

Oveľa dôležitejší je ale tzv. každodenný výkon. Jeho pokles sa môže prejaviť napríklad pri pomalších animáciách či celkovej odozve pri používaní zariadenia. Pri testovaní Mate S som nič také nespozoroval a systém šlapal ako hodinky.

Huawei sa svoju vlajkovú loď rozhodol vybaviť 32GB úložiskom. Dostupná je aj verzia so 64GB úložiskom a na niektorých trhoch dokonca aj verzia so 128GB úložiskom. Slovensko do podporovaných krajín bohužiaľ nepatrí. Potenciálnych kupcov je dobré upozorniť na to, že z 32GB pamäti vám pre použitie ostane približne 24GB. Zvyšok zaplní inštalácia Androidu, používateľské rozhranie EMUI a predinštalované aplikácie.

recenzia-huawei-mate-s-6

Chýbajúca podpora všetkých pásiem LTE

Asi prvým vážnym prešľapom Mate S sú jeho podporované LTE frekvencie. Chýba mu totiž podpora najrozšírenejšieho 800MHz pásma, ktoré využíva Orange, Telekom aj O2, čo je samozrejme veľká škoda. Pri testovaní som mal v telefóne SIM kartu nového operátora, 4ky, ktorého frekvencia podporovaná je. Ak teda využívate služby 4ky, o podporu LTE sa báť nemusíte. Pri testovaní sme namerali rýchlosť približne 50Mbps pri sťahovaní a 15Mbps pri odosielaní dát.

recenzia-huawei-mate-s-12

Fantastický snímač odtlačkov prstov

Ako som sľúbil, chvíľu sa budem venovať aj snímaču odtlačkov prstov, ktorý je v podaní Mate S priam famózny. Seriózne, tak rýchly snímač som na Android zariadení ešte nevidel. Snímač je umiestnený na zadnej strane zariadenia tak, aby ste naň pohodlne dočiahli ukazovákom. Má to aj svoju nevýhody, jednou je napríklad nemožnosť odomknúť telefón odtlačkom prsta vtedy, keď ho máte položený na stole.

Implementácia snímača či už softvérová alebo hardvérová je jednoducho vynikajúca. Snímač na Mate S som si nevedel a doteraz neviem vynachváliť a veľmi ma mrzí, že s niečím tak kvalitne spracovaným neprišlo viac výrobcov. Prečo to všetko píšem? Páčilo sa mi napríklad to, že po priložení prstu na snímač sa telefón automaticky prebudí a hneď aj odomkne. Nemusíte teda zbytočne stláčať tlačidlo na vypnutie a zapnutie zariadenia. Snímač odtlačkov však slúži aj na ďalšie veci. V nastaveniach nájdete možnosti ako napríklad schopnosť zdvihnúť hovor, odfotiť fotku, vypnúť budík či dokonca stiahnuť lištu upozornení. Pýtate sa ako je to možné? Snímač je totiž vybavený aj dotykovou vrstvou, ktorá dokáže rozoznať či swipujete hore, dole alebo do strán.

Chcem kúpiť HUAWEI Mate S so snímačom odtlačkov prstov.

recenzia-huawei-mate-s-scren-18.fw

Audio a batéria

S výkonom jedného reproduktoru som bol spokojný tak na polovicu. Na jednej strane bol pri prehrávaní hudby hlasný, miestami až príliš hlasný a to bez toho, aby začal komoliť tóny. Na druhej strane bol pri pozeraní YouTube videí pritichý a nevýrazný. Dosť teda bude záležať na tom, pri akej príležitosti ho budete používať. Nič viac ako priemerný výkon však nečakajte.

Poďme sa hneď presunúť k výdrži batérie, keďže táto sekcia je pri recenzii jedna z najdôležitejších. Huawei svoj telefón vybavil len 2700mAh akumulátorom. To je pri tak veľkom telefóne veľmi nezvyčajné. Pripísať to ale môžeme jeho tenkej a elegantnej konštrukcii. Dobrou správou je to, že batéria vydrží nabitá relatívne dlho. Pri testovaní som dosiahol približne 5 až 7 hodín so zapnutým displejom, čo by malo vystačiť na celý, dokonca aj náročnejší deň. Mate S tak zvládne videá, správy, prehliadanie webu a oveľa, oveľa viac.

Nabíjanie batérie je opäť priemerné. Huawei pri predstavovaní telefónu tvrdil, že ho vybaví Quick Charge technológiou, no bohužiaľ sa tak nestalo. Nabitie z 0% na 100% trvá od 2 hodín a 15 minút do 2 hodín a 30 minút. Pri použití Quick Charge nabíjačky je doba nabíjania podstatne kratšia.

recenzia-huawei-mate-s-1

Fotoaparát – takmer výborný

Huawei Mate S je vybavený 13Mpx fotoaparátom s RGBW senzorom a optickou stabilizáciou obrazu. To všetko je skryté za sklíčkom zo zafíru, ktoré je odolné voči poškriabaniu.

Aplikácia fotoaparátu je nabitá funkciami, ktoré sú navrhnuté tak, aby vylepšili každú jednu fotografiu, ktorú sa snažíte nasnímať. Medzi nimi nechýba panoráma, HDR či časozberné video, slow-motion či dokonca špeciálny režim pre fotenie jedla. Čoho sme sa to dožili, že? Spomenúť môžem aj režim pre tzv. maľovanie svetlom, rozmazané svetlo zanechané zo svetiel áut, vyhladenie tečúcej vody a dokonca aj režim pre astrofotografiu.

IMG_20151121_115039 IMG_20151121_171837 IMG_20151121_211215 IMG_20151205_160248 recenzia-huawei-mate-s-7 recenzia-huawei-mate-s-10Kvalita fotografií je výborná, je v nich kopec detailov, farby sú príjemne saturované a celkový obraz je tak nadpriemerne kvalitný. Tak, ako to býva pri väčšine smartfónov, najlepšie fotografie nasnímate pri dobrých svetelných podmienkach, teda cez deň. Ani fotografie nasnímané večer, resp. za šera však nevyzerajú najhoršie, pod čo sa podpísala hlavne optická stabilizácia obrazu a tak budete vedieť zachytiť aj večierky či bytové party v akej takej kvalite. V porovnaní s fotomobilmi akými sú napríklad Galaxy S6 či S6 edge+ však viditeľne zaostáva.

recenzia-huawei-mate-s-10
recenzia-huawei-mate-s-7
IMG_20151205_160248
IMG_20151121_211215
IMG_20151121_171837
IMG_20151121_115039
IMG_20151121_115152
IMG_20151121_141715
IMG_20151121_144225
IMG_20151121_171841
IMG_20151121_171845
IMG_20151121_211224
IMG_20151204_142558
IMG_20151204_142613
IMG_20151204_142632
IMG_20151204_142640
IMG_20151204_142657
IMG_20151204_142732
IMG_20151204_142742
IMG_20151204_142758
IMG_20151204_142818
IMG_20151207_140404
recenzia-huawei-mate-s-1
recenzia-huawei-mate-s-2
recenzia-huawei-mate-s-3
recenzia-huawei-mate-s-4
recenzia-huawei-mate-s-5
recenzia-huawei-mate-s-6
recenzia-huawei-mate-s-8
recenzia-huawei-mate-s-11

recenzia-huawei-mate-s-10

EMUI – sladkokyslý nálev

V Mate S nehľadajte čistý Android. Zariadenie síce beží na Android 5.1.1 Lollipop, no ten je prekrytý používateľským rozhraním EMUI (Emotion UI). Čo to teda znamená pre bežného človeka? Celá plocha vyzerá tak trochu ako plocha iPhonu. To znamená, že všetky ikonky musíte mať na ploche, čo môže zapríčiniť menší či väčší neporiadok. Pre poriadok medzi aplikáciami musíte použiť zložky, čo niekomu môže a niekomu nemusí vyhovovať. Ak vám to nevyhovuje, môžete si stiahnuť vlastný launcher, teda aplikáciu, ktorá vám zmení domovskú obrazovku.

recenzia-huawei-mate-s-scren-17.fw

Notifikačná lišta je rozdelená do dvoch sekcií – notifikácie a upozornenia. V notifikáciách sa prirodzene nachádzajú upozornenie na rôzne veci, ako napríklad na prijaté správy, zmeškané hovory, atď. V odkazoch zas nájdete rýchle nastavenia či prístup k celej ponuke nastavení.

recenzia-huawei-mate-s-scren-1
recenzia-huawei-mate-s-scren-2
recenzia-huawei-mate-s-scren-3
recenzia-huawei-mate-s-scren-4
recenzia-huawei-mate-s-scren-5
recenzia-huawei-mate-s-scren-6
recenzia-huawei-mate-s-scren-7
recenzia-huawei-mate-s-scren-8
recenzia-huawei-mate-s-scren-9
recenzia-huawei-mate-s-scren-10
recenzia-huawei-mate-s-scren-11
recenzia-huawei-mate-s-scren-12
recenzia-huawei-mate-s-scren-13
recenzia-huawei-mate-s-scren-14
recenzia-huawei-mate-s-scren-15
recenzia-huawei-mate-s-scren-16

Každú jednu funkciu používateľského rozhrania EMUI v tejto recenzii rozpisovať nebudem, keďže ich je príliš veľa, no jedno je jasné. Je to jednoznačne nový pohľad na Android ako taký. Nedá sa povedať, že by som bol jeho najväčším fanúšikom, no zároveň nemôžem tvrdiť, že by sa mi nepáčil. Je to niečo iné a je to ako sladkokyslý nálev. Niekomu chutí, niekomu nie. Huawei ho okrem toho vybavil zaujímavými vylepšeniami ako ovládaním jednou rukou, keď sa celé používateľské rozhranie stiahne na jednu stranu či dve okná vedľa seba pre lepší multitasking. Na chuť mu však budete musieť prísť sami.

recenzia-huawei-mate-s-4

Tak čo, Lukáš? Hej či radšej nie?

Ak ste sa dostali až sem, určite chcete vedieť či by sme vám Huawei Mate S odporučili alebo či by ste sa mu mali radšej vyhnúť. Odpoveď, asi tak, ako pri každom inom telefóne, záleží len a len na vašich preferenciách. Ak chcete najnovší USB Type C, najrýchlejšie nabíjanie, lepší zvuk a čistý Android, tak Mate S samozrejme nie je pre vás.

Ak však chcete kvalitne navrhnuté, zostrojené a poskladané zariadenie, ktoré ponúka nemálo vylepšení, ktoré nemá ani konkurencia, ste na správnej adrese. Huawei Mate S je totiž skvelý nástroj, ktorý zvládne takmer všetko s prehľadom a bez zaváhania. Pridajte si k tomu asi najlepší snímač odtlačkov prstov na Android smartfóne a z Mate S sa razom stane neodolateľná voľba.

Prejsť do obchodu a kúpiť Huawei Mate S

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
9
Displej
9
Foto/video
7.5
Výdrž batérie
8
Softvér
8.5
Konštrukcia
9