Úvod Konkurencia Apple iPhony s jailbreakom terčom malvéru, uniklo množstvo osobných údajov

iPhony s jailbreakom terčom malvéru, uniklo množstvo osobných údajov

Majiteľov so zvýhodneným iPhone prenasleduje ďalšia softvérová hrozba.

3

Nebezpečná forma softvéru pre iOS zbiera informácie o používateľoch zo súkromných účtov Apple ID. Stačí len, aby ste mali iPhone s tzv. ‚jailbreakom‘, ktorý síce umožní to, čo smartfón za normálnych okolností nie, akurát so sebou prináša výrazne horšiu používateľskú bezpečnosť.

Ako informuje web AppleInsider, malvér nesie označenie ‚KeyRaider‘ a bol objavený vo viacerých kútoch sveta – vrátane USA či Spojeného kráľovstva. Jeho hlavným cieľom je pozbierať čo najviac citlivých informácií a realizovať neautorizované nákupy hier či aplikácií. Za objavením škodlivého softvéru stoja výskumníci z dvoch amerických spoločností, ktorí sa začali o problém zaujímať už od začiatku tohto leta.

Nechtiac nainštalovaný KeyRaider taktiež dokáže zabrániť v odomknutiu displeja, čo robí používateľ vždy, ak s ním chce realizovať ľubovolný úkon. Na svojom konte má momentálne dáta z viac ako 200,000 účtov Apple ID. Odborníci ho spájajú s jednou z výhod jailbreaku, vďaka ktorej nie je potrebné za iOS aplikácie platiť z vlastného bankového účtu.

Výskyt malvéru v smartfónoch s logom nahryznutého jabĺčka je bez softvérového zásahu takmer nemožný. Uvidíme, ako na problém zareaguje spoločnosť Apple.