Úvod Novinky Aktuálne Japonský liehovar posiela do vesmíru whiskey – chce zistiť vplyv mikrogravitácie na...

Japonský liehovar posiela do vesmíru whiskey – chce zistiť vplyv mikrogravitácie na jej chuť

Whiskey z vesmíru už čoskoro!

4

Liehovar z Tokia známy ako Suntory sa rozhodol poslať na palube japonskej nákladnej lode Kounotori do vesmíru šesť vzoriek Whiskey a ďalších typov alkoholu. Chce tak zistiť, či sa kvôli pôsobeniu nulovej gravitácie na tekutinu zmení jej chuť.

Ako všetci určite viete, alkohol po čase dozrieva a „mäkne“ jeho chuť. Tento proces sa však doteraz nepodarilo uspokojivo objasniť. Predpokladá sa však, že naň má vplyv prúdenie tekutiny. Mikrogravitácia na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS tak skutočne môže chuť alkoholu ovplyvniť. Whiskey má v japonskom experimentálnom module ostať 1-2 roky. Do vesmíru sa posiela 21-ročná whiskey, ale aj čerstvo vydestilovaná vzorka.

Najlepšie na tom všetkom je, že nákladná loď Kounotory sa na svoju cestu vydá už 16. augusta. Nejde teda o žiadne plány, ktoré sa uskutočnia vo vzdialenej budúcnosti.

Bohužiaľ, ak máte záujem ochutnať tento „vesmírny“ nápoj, máte smolu. Liehovar Suntory neplánuje vzorky predávať. Budete si tak musieť počkať. ak sa nakoniec ukáže, že mikrogravitácia má pozitívny vplyv na chuť alkoholu, o niekoľko desiatok rokov si budete môcť liehoviny vyzreté na obežnej dráhe bežne kúpiť. Snáď…