Úvod Novinky Aktuálne Dávajte si POZOR, na čo klikáte: Facebookom sa šíria nebezpečné odkazy!

Dávajte si POZOR, na čo klikáte: Facebookom sa šíria nebezpečné odkazy!

Na šikovný trik už naleteli tisícky slovenských používateľov.

4
Facebook (zdroj: flickr.com)

Vyzerajú ako neškodný zdroj informácií alebo zábavy, po kliknutí sa však používateľovi objaví video zakryté rafinovanou reklamou. Keď ju chce zrušiť, daný odkaz automaticky – a bez vedomia – zverejní vo svojom profile na modrej sociálnej sieti.

O celkom vážnom probléme informovala spoločnosť ESET, ktorá zrealizovala komplexnú analýzu s cieľom odhaliť motív a fungovanie samo-šíriacich sa odkazov, pričom tie lákajú na niekoľko odlišných obrázkov (napríklad pekná žena) či pútavých textov ako ‚Mexiko má najkrajšiu rosničku‘.

Pod odkazmi sa skrývajú videá, ktoré sa popularity domáhajú nie veľmi čestným spôsobom. Ide napríklad o video s názvom „Kašlite na predsudky“, ktoré používateľov láka na obrázok ženského pozadia v spodnej bielizni. Na Facebooku sa však šíri viacero takýchto odkazov,“ tvrdí prostredníctvom tlačovej správy líder v proaktívnej ochrane pred internetovými hrozbami.

Názorný príklad
Názorný príklad (zdroj: ESET)

odkaz-facebook

„Na krížik, ktorý zatvorí reklamu, však neklikajte,“ upozorňuje analytik Ľubomír Trebula. „Prejdite kurzorom myši nad krížik, chvíľu počkajte a zobrazí sa vám bublinová nápoveda s textom “Препоручено”, čo je srbská verzia slovenského “Odporučiť”. Ide o staré známe facebookové tlačidlo “Odporučiť“/ “Páči sa mi to“. Je však neviditeľné. Tlačidlo je umiestnené tak, aby ste naň klikli v snahe zavrieť neželané okno s reklamou.“

Ako zostať v bezpečí?

V prípade, že sa chce používateľ sociálnej siete Facebook podobným nedorozumeniam v budúcnosti vyhnúť, odborník Trebula zo spoločnosti ESET odporúča na bezpečné zavretie reklamy stlačiť tlačidlo ‚ESC‘, resp. počkať, dokiaľ zobrazená reklama nezmizne sama. Ak otvorený odkaz pôsobí po prvom pohľade nedôveryhodne, najvhodnejšie je záložku v internetovom prehliadači okamžite zatvoriť.