Xiaomi Mi 4i

Pred nedávnom takmer nikoho ani len nenapadlo, že by mohol čínsky výrobca preraziť aj mimo obrovskú Áziu. Jednej mladej a ambicióznej spoločnosti sa to nakoniec ale podarilo. Vďaka pomoci človeka, ktorý pred tým pracoval pre Google, dokázala presvedčiť európskych spotrebiteľov o svojich kvalitách. S agresívnou cenovou politikou navyše robí na tvári nervóznej konkurencie poriadne vrásky. Hoci bude cesta Xiaomi na trón ešte dlhá, určite má ten správny smer.

Po LG G4 máme v našich rukách ďalší zaujímavý produkt. Lepšiu strednú triedu Mi 4i v plastovom kabáte predstavil výrobca pred niekoľkými týždňami, pričom smarfón vybavil 5″ Full HD displejom od Sharpu a JDI, čipsetom Snapdragon 615 od Qualcommu, 13 MPx hlavným fotoaparátom (f/2.0) od Sony a Samsungu či užitočnou dual-SIM funkcionalitou, čo je pri čínskych telefónoch už viac-menej bežnou vecou.

Rozbaľujeme

Hneď po vybalení z krabice upútala moju pozornosť tzv. ‚unibody‘ plastová konštrukcia s matným povrchom, ktorý zabezpečuje pri držaní v rukách naozaj príjemný pocit. Po niekoľkých minútach som si taktiež nemohol nevšimnúť veľmi pekné farby zobrazovacej jednotky alebo skvelú čitateľnosť na priamom slnku. Xiaomi to vysvetľuje použitím plno-laminovaného OGS displeja, kde inžinieri spojili dotykovú a ochrannú vrstvu do jednej, vrátane aplikácie hardvérového riešenia na presnejšie nastavenie kontrastu pre každý jeden pixel.

Xiaomi Mi 4i
Xiaomi Mi 4i

Jediná vec, ktorej som sa obával, bola nadstavba operačného systému MIUI. Moje obavy však nakoniec neboli ani zďaleka zbytočné. Keďže patrím medzi nadšencov čistého Androidu, z grafického spracovania dodatočnej úpravy výrobcu mi bolo okamžite po zapnutí smartfónu Mi 4i nevoľno. Ide ale o subjektívny názor, takže niekomu inému to môže bez akýchkoľvek problémov vyhovovať.

Medzi veľké výhody čínskej novinky patrí predovšetkým možnosť používať dve SIM karty. Momentálne v nej mám jednu od O2 a druhú od SWANu, a obe fungujú naraz, takže nemusím vôbec nič pracne prepínať. Smartfón sa vás dokonca spýta, ktorú z nich chcete používať na telefonovanie/SMS a ktorú zase na prenos dát.

Základná aplikácia fotoaparátu ponúka bohaté nastavenia, vrátane manuálneho režimu. Prvé zábery ma ich kvalitou aj celkom prekvapili, nečakal som až taký výkon od relatívne dostupného zariadenia. To isté platí o ‚selfie‘ foťáku z prednej strany.

Fotka z Xiaomi Mi 4i
Fotka z Xiaomi Mi 4i

Viac detailov prinesieme v plnej recenzii za približne dva týždne. Pokiaľ teda máte nejaké otázky, kľudne sa pýtajte nižšie v komentároch.