Foto: Wired

Pred niekoľkými dňami sme vás informovali o malwari, ktorý ako prvý úspešne identifikoval Lukáš Štefanko pracujúci pre spoločnosť ESET. V čase písania správy, na základe ktorej sme vás informovali Lukáš tvrdil, že je škodlivý kód umiestnený len do aplikácií, ktoré si môžete stiahnuť v obchodoch tretích strán. Aplikácie v Google Play nemali byť ovplyvnené.

Teraz to však vyzerá tak, že to tak celkom nie je a v Google Play sa zatiaľ našla jedna aplikácia, v ktorej sa tento malware nachádzal. Jedná sa o aplikáciu kmusic, ktorá už bola z Google Play odstránená. To však neznamená, že sa stále nemôže nachádzať aj vo vašich zariadeniach. Skontrolujte si teda, či ste si ju náhodou nestiahli.

TIP: Slovák odhalil škodlivý malware ohrozujúci tisíce Android zariadení

Malware z vášho telefónu spraví ‘sluhu,’ ktorý svojmu pánovi, hackerovi, výjde v ústrety takmer so všetkým, čo si od neho vypýta. Či ho už požiada o nahrávanie zvuku, posielanie SMS správ, vytáčanie čísel, vymazávanie a sťahovanie súborov či lokalizovanie polohy. Vírus má okrem toho prístup ku všetkým osobným informáciám, vrátane SMS správ, kontaktom a uloženým fotkám.

Mám túto aplikáciu, čo teraz?

Odinštalujte ju. Čím skôr, tým lepšie. Dobrou voľbou by mohlo byť nainštalovanie antivírusu, či už riešenia od slovenského Esetu, alebo konkurenčných alternatív. Ak by ste chceli mať kľud na duši, zresetujte svoje zariadenie a opäť si nainštalujte jeden z antivírusov.

kmusic
Aplikácia s RAT (Remote Administration Trojan) malwarom

Väčšinou platí, že aplikácie, ktoré si stiahli tisíce ľudí sú bezpečné pre používanie, no ako vidíte, ani toto pravidlo nie je stopercentné. Treba si preto dávať veľký pozor a sťahovať len také aplikácie, ktorým skutočne dôverujete.

Vďaka za tip, Lukáš!