Väčšina používateľov nabíja svoj mobilný telefón cez noc, keďže ho počas dňa aktívne využíva a do druhého dňa väčšinou už kapacita batérie nebude stačiť.

K už zaužívaným ranným rituálom okrem raňajok teda patrí aj odpojenie nabitého smartfónu z nabíjačky.

Je však bezpečné nechávať smartfón na nabíjačke celú noc aj keď zahlási, že je nabitý a môžete ho odpojiť?

Odborník a spoluzakladateľ spoločnosti Farbe Technik, ktorá sa zaoberá výrobou certifikovaného príslušenstva pre mobilné telefóny v tom má jasno.

„Súčasné mobilné telefóny sú veľmi inteligentné. Akonáhle dosiahnu plného nabitia, zastavia čerpanie elektrického prúdu a tak nedôjde k prebitiu alebo k poškodeniu batérie.“ – Shane Broesky

Existujú však situácie, kedy môže takéto neustále zapojenie nabitého smartfónu viesť k postupnému znižovaniu kapacity batérie.

Lítium-iónové batérie môžu zle znášať zvýšenú teplotu, takže by ste pri takomto „dlhom“ nabíjaní mali dať zo zariadenia dole kryt, poprípade púzdro a nechať ho nabíjať na voľnom priestranstve niekde na stole a podobne.

Vysoká teplota spôsobí v batérii bunkovú oxidáciu a tá postupne zníži kapacitu a teda životnosť batérie.

 

Ako teda správne nabíjať telefón?

Shane Broesky ďalej hovorí, že optimálne je nabiť mobilný telefón na kapacitu niekde medzi 50%80%.

To umožňuje nabitým iónom aj naďalej optimálne pracovať a tak chrániť životnosť batérie. Krátke a časté cykly nabíjania batérii veľmi neprospievajú, nejedná sa však o nič hrozné.

nabijanieŽivotnosť každej takejto batérie je limitovaná počtom nabíjacích cyklov, kde jeden cyklus v podstate znamená nabitie smartfónu z nuly, resp. veľmi nízkej kapacity do plnej alebo takmer plnej kapacity.

Ak dosiahnete vysoký počet cyklov zväčša na hodnote udávanej výrobcom batérie, jej kapacita a výdrž sa začne rapídne znižovať a vám nezostane nič iné, len si zaobstarať novú batériu, pokiaľ chcete smartfón aj naďalej využívať naplno.

Shane Broesky navrhuje, aby ste sa vyhýbali nabíjaniu smartfónu z 0% na 100% ale nabíjali napr. z 20% na 80% a podobne. Pre životnosť batérie to je lepšie.

Zároveň je dôležité, aby ste používali len originálne nabíjacie príslušenstvo a príslušenstvo výrobcov, ktoré je certifikované výrobcami smartfónov a batérií.

Lacná čínska nabíjačka, aj keď to samozrejme nie je pravidlom, môže spôsobiť úraz elektrickým prúdom, poškodenie smartfónu alebo v extrémnych prípadoch aj požiar, ako už ukázali mnohé správy z minulosti.

Nechávate smartfón na nabíjačke celú noc alebo ho poctivo odpojíte pri plnom dobití?