Úvod Novinky Aktuálne Samsung môže zhrabnúť poriadny balík: Qualcomm, Apple aj Nvidia vraj objednajú obrovské...

Samsung môže zhrabnúť poriadny balík: Qualcomm, Apple aj Nvidia vraj objednajú obrovské množstvo čipov

13

Zdá sa, že Samsung vedel, čo robí, keď sa rozhodol použiť vo svojej nadchádzajúcej vlajkovej lodi iba Exynos 7420 a žiadny čipset od Qualcommu. Upozornil tak na svoj 14 nm FinFET výrobný proces, ktorým predbehol konkurenciu približne o rok. Qualcomm sa totiž iba nedávno preorientoval na 20 nm výrobu a TSMC síce pripravuje 16 nm výrobný proces, no ešte niekoľko mesiacov si naň počkáme. 

Tak ako tak, Samsung má momentálne oproti konkurencii obrovskú výhodu a konečne sa mu to začína vyplácať. Podľa posledných správ totiž jeho obrovská továreň za 15 miliárd dolárov konečne dostane využitie. Qualcomm, Nvidia a Apple seriózne zvažujú využiť služby juhokórejského výrobcu.

Aby ste mali prehľad, Qualcomm minulý rok vyrobil približne 40% všetkých čipsetov na svete a Apple ich mal 16 % (tie vyrobil prevažne TSMC). Ak sa nakoniec Samsung dohodne s obomi spoločnosťami, začnú mu zlaté časy.

Už minulý rok polovodičový biznis (hlavne výroba pamäťových čipov) Samsungu priniesol obrat vo výške desať miliárd dolárov, z toho približne 2,5 miliardy šlo priamo do vrecka, ako čistý zisk. Týmto profitom si výrobca kompenzoval slabnúce predaje v mobilnej divízii.