Úvod Návody NÁVOD: Ako mať silný Wi-Fi signál v každej izbe

NÁVOD: Ako mať silný Wi-Fi signál v každej izbe

Máte problém so slabým Wi-Fi signálom? Ak áno, máme pre vás jednoduchý návod, ako to napraviť.

117

Poznáte to. Chcete sa doma pripojiť na Wi-Fi, no signál je príliš slabý, takže načítanie facebooku vám trvá pol minúty. Nepríjemná situácia, no existuje niekoľko spôsobov, ako ju napraviť. Využite naše rady a problémy s Wi-Fi sa čoskoro stanú minulosťou.

Vymeňte router

Jedným z najlepších spôsobov, ako posilniť váš Wi-Fi signál, je kúpiť nový router. Samozrejme, že by bolo vhodné kúpiť výkonnejší, čo vás môže stáť veľa peňazí. Rozhodne sa to však oplatí. Najprv si ale overte, čo na to hovorí váš poskytovateľ internetu. Niektoré spoločnosti sú totiž, čo sa týka hardvéru, veľmi vyberavé a nenechajú svojich zákazníkov využívať akýkoľvek router.

d-link-router

Ak máte v dome veľa ľudí, router nebude stíhať poskytnúť všetkým rozumnú rýchlosť internetu. Jedným z najlepších riešení je momentálne AC3200 Ultra Wi-Fi Router, ktorý nasmeruje signál priamo na vás a vďaka niekoľkým anténam nemá problém ani s viacerými zariadeniami. V prípade, že máte na účte zvyšných 255 eur a neviete, čo s nimi, kúpte si tento router. Nebudete ľutovať. Prakticky vždy budete mať na všetkých zariadeniach maximálnu možnú rýchlosť pripojenia.

Premiestnite router

Ak máte problémy s Wi-Fi signálom vo vašom dome alebo byte, takmer vždy pomôže premiestnenie routera. Ten by mal byť, pokiaľ je to možné, v strede domu. Dnešné routery totiž vysielajú signál do všetkých strán rovnakou intenzitou. Nájsť ideálne miesto je teda dôležité.

Pamätajte, že najväčším nepriateľom Wi-Fi sú steny, podlaha a nábytok. Cez vzduch preniká relatívne jednoducho. Preto je vhodné router umiestniť tak, aby medzi ním a vami bolo čo najmenej objektov. Ak bývate vo viacposchodovom byte/dome, je najlepšie, umiestniť router na druhé poschodie.

Občas sa najviac oplatí jednoducho aktualizovať firmvér. Nájdite si na internete stránku výrobcu vášho routera a zistite, či naň náhodou nečaká nejaké systémové vylepšenie. Často pomôže aj taká maličkosť, ako nový softvér.

Na zdieľaní Wi-Fi sa môžete dohodnúť aj so susedmi. V tom prípade sa však uistite, že máte dostatočne zabezpečené PC, aby sa vám doň náhodou nedostali. Ako sa hovorí, „dôveruj, ale preveruj.“

PowerLink

Kúpte si Wi-Fi extender

Občas jednoducho Wi-Fi nedosiahne všade. V tom prípade je vhodné kúpiť si jednoduchý Wi-Fi extender, ktorý opakuje signál z centrálneho routeru. Nie je to však úplne ideálne riešenie, keďže strácate rýchlosť pripojenia. Pre obyčajné surfovanie po internete však postačí. Sledovanie HD videí už môže byť problém.

Preto existuje ešte jedna možnosť a tou sú PowerLine adaptéry, ktoré využívajú na rozvod signálu existujúce elektrické siete. Poskytujú maximálnu prenosovú rýchlosť 500 Mbit/s do vzdialenosti až 300 m šifrovaciu technológiu, vďaka ktorej sa vám do systému nikto len tak nenabúra. S PowerLine adaptérmi však môžete pri inštalácii naraziť na niekoľko problémov. Chce to teda trpezlivosť a trochu surfovania po internete. Odpovede na vaše otázky určite nájdete na nejakých internetových fórach.

Prípadne si vyrobte niečo takéto. Pomôže vám to nasmerovať Wi-Fi signál a zosilniť ho v jednom smere.
Prípadne si vyrobte niečo takéto. Pomôže vám to nasmerovať Wi-Fi signál a zosilniť ho v jednom smere.