Úvod Konkurencia Microsoft Microsoft ukázal budúcnosť virtuálnej reality

Microsoft ukázal budúcnosť virtuálnej reality

7
Skype chat cez HoloLens

Aj napriek tomu, že by to len málokto očakával, Microsoft nám dnes ukázal prvý poriadny krok do virtuálneho sveta. Holografické projekcie sa vďaka jeho novinkám čoskoro stanú komerčnou záležitosťou. 

Tou najväčšou je nepochybne VR headset Microsoft HoloLens – zariadenie, vďaka ktorému vás obklopí holografická realita, priamo v reálnom svete. A áno, budeme s ňou môcť mať interakciu. Takúto technológiu využijú softvéroví vývojári na spotrebiteľské používanie skutočných 3D aplikácií či hier.

Zariadenie disponuje vlastným procesorom (tzv. holografická procesná jednotka), priestorovým zvukom, dokáže pochopiť na čo momentálne pozeráte, rozumie našej reči a k tomu všetkému nevyžaduje prítomnosť smartfónu, počítača a ani žiadnych káblov.

Vo výbave nájdeme taktiež niekoľko senzorov na detekciu okolitého prostredia alebo gest nositeľa.

IDE O BUDÚCNOSŤ TECHNOLÓGIÍ AJ UMENIA

Podľa slov Alexa Kipmana, tvorcu Kinectu, ide o veľkú budúcnosť nie len technológií, ale i všetkého ostatného, vrátane umeleckej sféry.

microsoft-hololens-4
VR headset Microsoft HoloLens

Microsoft HoloLens nám umožní napríklad realizovať praktické video-rozhovory cez aplikáciu Skype. Vzdialenú osobu jednoducho VR headset zobrazí pred očami používateľa. No a vďaka tomu, že sa nosí na hlave, uvolní všetky ruky, takže poskytne osobný kontakt pri takmer každej manuálnej činnosti, ako keby bola daná osoba naozaj v miestnosti oproti nám. Problém ale nebude predstavovať ani hranie populárnej hry Minecraft akoby v reálnom svete.

Softvérový gigant okrem toho predstavil aj platformu na tvorbu holografických aplikácií – tzv. Holo štúdio. Zabudnúť však nemôžeme ani na Windows Holographic, špeciálne API pre vývojárov, ktoré sú zakomponované v zariadeniach s operačným systémom Windows 10.

Microsoft HoloLens v akcii

microsoft-hololens-1
Nová realita
microsoft-hololens-2
Tvoj svet ako plátno