Úvod Novinky TOP 9 darčekov pre milovníkov technológií

TOP 9 darčekov pre milovníkov technológií

12

Či chceme, či nie, Vianoce sa blížia a k nim neodmysliteľne patria darčeky pod stromčekom. Ak neviete, čím potešiť svojich blízkych, máme pre vás niekoľko tipov. Snáď sa vám niečo zapáči. Niekoľko výskumov preukázalo, že deti a muži si pod stromčekom najviac prajú, okrem zdravia, nejaký technologický darček. Či už je to telefón, herná konzola, televízia alebo niečo úplne iné, zaručene tým svoju milovanú polovičku či ratolesť potešíte. Tu sú moje tipy.

Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2

Na webe o Androide samozrejme na prvom mieste musí byť nejaký nadupaný telefón. V prípade, že váš blízky potrebuje nový mobil, odporúčame Sony Xperia Z2.

Xperia Z2 bola predstavená v marci. Bývalá vlajková loď od Sony momentálne zlacnela o niekoľko desiatok eur, keďže nedávno už bola predstavená Xperia Z3. Výhodou tohto smartfónu okrem iného je, že s ním môžete ísť bez strachu do sprchy, či na kúpalisko. Dizajnovo je totiž spracovaný tak, že neprepúšťa vodu. Má certifikát IP 67 na základe ktorého vám výrobca zaručuje odolnosť voči vode a prachu.

Sony Xperia Z2 má 5,2″ IPS LCD TRILUMINOUS displej s krásnymi farbami, minimálnym posunom farieb pri otáčaní a zaujme aj full HD rozlíšenie (1920 x 1080p). Čo sa týka procesora, vo vnútri zariadenia tiká štvorjadrový Snapdragon 801 taktovaný na 2,3 GHz spolu s grafikou Adreno 330. Zariadenie je ďalej vybavené 3 GB pamäte RAM a 16 GB úložného priestoru, ktoré však môžete zväčšiť pomocou Micro-SD karty o ďalších 128 GB. Pre milovníkov fotografie je tu 20,7 Mpix senzor Exmor od Sony s kvalitnou reprodukciou farieb.

Sony Xperia Z2 nájdete už od 362 eur.

Ak sa vám Sony Xperia Z2 nepáči a chcete vedieť, aké ďalšie smartfóny odporúča naša redakcia, pozrite si tento článok.

 

Lenovo Yoga 10 HD+

Lenovo Yoga 10

Vprípade, že by ste radi svojim blízkym kúpili nejaký pekný tablet, rozhodne vám odporúčame hliníkovú krásu od Lenova.

Čínsky výrobca Lenovo už dlhšiu dobu vyrába kvalitné a dizajnovo zaujímavé tablety s relatívne dobrými špecifikáciami a cenou. Konkrétne Lenovo Yoga 10 ponúka 10,1″ displej s full HD (1920 x 1080p) rozlíšením, štvorjadrový procesor Snapdragon 400 s taktom 1,6 GHz a grafikou Adreno 305. K tomu všetkému samozrejme pridal 2 GB pamäte RAM a 16 GB úložného priestoru, ktorý môžete rozšíriť s Micro-SD kartou o ďalších 64 GB. Zariadenie momentálne beží na operačnom systéme Android 4.3 Jelly Bean, no v budúcnosti sa možno dočká aktualizácie na novšiu verziu.

Lenovo Yoga 10 nie je žiadne high-end zariadenie, no rozhodne vás nesklame. Bez väčších problémov rozbehne akúkoľvek aplikáciu či hru a na full HD displeji by ste nemali vidieť raster, pokiaľ sa naň samozrejme nepozeráte z troch centimetrov. Niekoho môže zaujať aj zabudovaný stojan, vďaka ktorému môžete tablet postaviť do zvislej polohy. Najlepšia je však ah takbatéria. Vďaka zvláštnemu dizajnu výrobca do zariadenia vtesnal baterku s výdržou až 18 hodín. S nabíjaním teda rozhodne nebude problém.

Lenovo Yoga 10 zoženiete za 243 eur. Neodporúčame kupovať lacnejšie modely, keďže tie sú staršie a nemajú tak dobré špecifikácie.

Ak vás Lenovo Yoga 10 nezaujal, pozrite sa na ďalšie tablety, ktoré vám odporúčame.

 

lenovo-ideapad-z50-75

Lenovo IdeaPad Z50

Vprípade, že máte doma školáka, prípadne chcete kúpiť notebook, máme pre vás skutočne zaujímavý tip, opäť od Lenova.

Lenovo je momentálne najväčším výrobcom (a predajcom) počítačov a notebookov na svete a to hlavne preto, že ponúka kvalitné výrobky za skvelé ceny. Spomenúť môžeme napríklad Lenovo ThinkPad Y50, herný notebook s krásnym 4K displejom za niečo vyše tisíc eur. Nás však zaujal Lenovo IdeaPad Z50 so zaujímavými špecifikáciami a skutočne bezkonkurenčnou cenou.

IdeaPad Z50 ponúka 15,6″ full HD displej, ktorý na iných notebookoch v tejto cenovej kategórii rozhodne nenájdete. Zaujímavá je aj batéria, ktorá podľa výrobcu vydrží až 5 hodín, no podľa recenzií nerátajte s viac než štvorhodinovou výdržou. Notebook ďalej ponúka štvorjadrový procesor AMD FX-7500 s taktom 2,1 GHz ktorý sa však môže pretaktovať až na 3,3 GHz, ak je to potrebné. Procesor má cache 4 MB. Nie je to síce žiadna pecka od Intelu, no nebude mať problém s multitaskingom a náročnejšími úlohami. Hry však na ňom veľmi nehrajte. Čo sa týka grafiky AMD Radeon R7 M255 s 2 GB pamäťou, nie je na zahodenie, no určite existujú aj lepšie kúsky. Nezabúdajte však na cenu notebooku.

V prípade, že pozeráte veľa filmov, môžete si ich uložiť na 1 TB pevný disk a 8GD SSD pre zrýchlenie systému. Notebook ďalej ponúka aj 720p HD kameru a 4 GB pamäte RAM, ktoré si však môžete rozšíriť na 8 GB, keďže jeden slot má notebook voľný. Zariadenie vám tak môže bez problémov vydržať aj 4 roky.

Lenovo IdeaPad Z50 si môžete kúpiť za 390 eur.

LG G Watch R

LG G Watch R

Rok 2014 niektorí ľudia považujú za rok inteligentných hodiniek. Ak sa pozrieme na množstvo modelov, ktoré boli v posledných mesiacoch  vypustené na trh, musíme súhlasiť. Nie každé hodinky však zažili úspech. Málokto chce na ruke nosiť štvorec pripojený cez bluetooth k smartfónu. Ak však rozmýšľate nad nejakými peknými hodinkami a chcete držať krok s dobou, rozhodne vám odporúčame LG G Watch R.

Novinka od LG ponúka zaujímavý dizajn a kruhový displej, podobne ako Moto 360 (tie však na Slovensku zatiaľ nezoženiete). LG G Watch R sú vyrobené z kvalitne opracovaného kovu, ponúkajú 1,3″ P-OLED displej s rozlíšením 320 x 320 pixelov (v priemere). Sú vybavené procesorom Snapdragon 400 s taktom 1,2 GHz a 512 MB operačnou pamäťou + 4 GB úložným priestorom.. Okrem iného v sebe tiež ukrývajú kompas, gyroskop a Bluetooth 4.0.  Celý deň vám vydržia vďaka 410 mAh batérii.

LG G Watch R sú skutočne štýlové hodinky ktoré stavili na klasický športový dizajn. Určené sú hlavne pre mužov, keďže ženy skôr preferujú menšie kúsky.

LG G Watch R zoženiete za 205 eur.

V prípade, že chcete niečo lacnejšie, odporúčame napr. Samsung Galaxy Gear za 80 eur, ktoré okrem iného disponujú aj 2 Mpix fotoaparátom

 
Samsung U28D590DS

Samsung U28D590DS

Pre počítačových fajnšmekrov ktorí majú radi kvalitné displeje tu máme celkom zaujímavý tip. Ak teda máte v rodine niekoho podobného, rozhodne odporúčame monitor Samsung U28D590DS.

Tento relatívne drahý monitor je vybavený kvalitným 28″ 4K (3840 x 2160p) LCD TN panelom, ktorý poteší každého, kto trávi pri počítači veľa času. Tento monitor vyniká hlavne 1ms dobou odozvy, ktorou sa v dnešnej dobe nemôže popýšiť veľa monitorov a čo sa týka konektivity, tiež je na tom relatívne dobre. Na zadnej strane nájdete 1x Display Port, 2X HDMI a jeden konektor pre slúchadlá. Iba cez display port môžete využiť 4K rozlíšenie na 60 Hz, čo vám vrelo odporúčame.

Displej má jas 370 cd, kontrastný pomer 1:1000 (výrobca uvádza Dynamic Contrast Radio – Mega, čo je blbosť) a podporuje miliardu farieb. Celkové rozmery monitoru aj so stojanom sú 660,9 x 486,3 x 169,4 mm – 5,65 kg, bez stojana 660,9 x 410 x 64,7 mm – 5,05 kg.

Čo sa týka dizajnu Samsung stavil na čisté línie, tenký rámik okolo displeja a kovové materiály. Stojan nie je veľmi kvalitný, umožňuje iba naklonenie hore a dole, nenastavíte na ňom výšku, no vyzerá štýlovo a nemali by s ním byť problémy.

Samsung U28D590DS môžete kúpiť od 440 eur.

 

ADATA APV110-10400M-5V-CTI

Externá batéria ADATA APV110-10400M-5V-CTI

Majú vaši blízki problém s výdržou mobilu? Musia ho nabíjať aj niekoľkokrát za deň? V tom prípade im kúpte pod stromček túto externú batériu ADATA s kapacitou 10 400 mAh.

Batéria ponúka duálny USB výstup (1A a 2,1A) a Micro USB na nabíjanie samotnej baterky. okrem toho je zariadenie vybavené LED diódami, ktoré ukazujú, koľko energie ešte zostáva.

Batéria má štýlový dizajn, je vyrobená z kovu a váži 260 gramov. Vo vrecku ju teda radšej nenoste. Rozmery: 102 x 77 x 21.5 mm.

Túto batériu môžete mať už od 21 eur.

 

Genius SW-G2.1 1250

Reproduktory Genius SW-G2.1 1250

Vprípade, že vašim blízkym chýbajú k počítaču alebo notebooku reproduktory, rozhodne odporúčame tieto od firmy Genius. V balení dostanete dva (2 x 9W) plus jeden subwoofer (20W). Reproduktory majú celkom pekný dizajn. Vyrobené sú z plastu a disponujú frekvenčným rozsahom 50 Hz – 20 kHz. Dokopy vážia takmer päť kilogramov.

Najlepšia je však cena, ktorá sa pohybuje na úrovni 35 eur.

 

Technaxx MusicMan Grenade Bluetooth Soundstation BT-X4

Technaxx MusicMan Grenade Bluetooth Soundstation BT-X4

Pri reproduktoroch ostaneme aj naďalej, keďže tu pre vás máme viac zaujímavých tipov. V prípade, že nechcete kupovať celú sadu, môžete svojich blízkych potešiť týmto bluetooth reproduktorom od Technaxx. S výkonom 3W síce nikoho neohúri, no ideálny je napríklad na stanovačky alebo pri cestách do prírody. Ocení ho hlavne ten, kto chce mať svoju hudbu stále pri sebe.

Reproduktor od Technaxx dokáže prehrávať hudbu z USB kľúča (do 32 GB), z Micro-SD karty alebo pomocou bluetooth aj zo smartfónu. 600 mAh batéria mu vydrží jedenásť hodín. Tiež je vybavený jackom pre slúchadlá (ak by niekto mal záujem).

Tento reproduktor zoženiete už od 30 eur.

 

Prestigio bluetooth prívesok

PRESTIGIO MultiKey Bluetooth prívesok

Ak máte v rodine niekoho, kto rád často stráca kľúče, kúpte mu tento bluetooth prívesok. Prívesok si potom dá na kľúče, spojí cez Bluetooth so smartfónom (Android 4.3 a vyššie) a pomocou aplikácie potom prívesok začne pípať. Ďalšie využitie je pri fotení selfie fotiek, kedy stačí stlačiť tlačidlo na prívesku a ten sa už postará o všetko ostatné.

Prívesok od Prestigio môžete mať už od 12,60 eur.