Úvod Novinky Android Pripravte sa na Android-autá: Google chce v budúcnosti vládnuť aj cestám

Pripravte sa na Android-autá: Google chce v budúcnosti vládnuť aj cestám

5

Internetový gigant hodlá v blízkej budúcnosti integrovať obľúbený operačný systém do áut ešte hlbšie, ako doteraz. ‚Smart-vozidlá‘ nebudú vďaka tomu vyžadovať pre prístup k internetu alebo Google-službám priamé prepojenie so smartfónom.

Spravodajský web Reuters priniesol veľmi zaujímavé informácie. Podľa bližšie nešpecifikovaných zdrojov totiž plánuje Google zabudovať Android priamo do automobilov. Také kapacity ale vraj prídu s ďalšou veľkou aktualizáciou, ktorá sa podľa všetkého objaví na verejnosti až niekedy počas budúceho roka.

Vývoj a výskum nového, prispôsobivejšieho Androidu nesie označenie ‚M‘. Očakávaná verzia operačného systému tak bude kompatibilná s rôznymi druhmi produktov – vrátane telefónov, tabletov či dokonca takých áut.

Čo znamená hlbšia integrácia?

Hlbšia integrácia prinesie šoférom oveľa väčšie pohodlie, ako tento rok predstavený doplnok palubného systému ‚Android Auto‚. Rozdiel spočíva predovšetkým v autonómii a nezávilosti. Softvérová novinka umožní využívať výhody tzv. ‚smart-funkcií‘ aj bez prítomnosti prepojenia podporovaného auta so smartfónom, ktorý beží na Androide.

Pohyb je veľkým krokom vpred v porovnaní so súčasným Google softvérom Android Auto, ktorý priešiel s poslednou verziou operačného systému pre smartfóny, a ktorý vyžaduje pre nadobudnutie prístupu k hudbe, mapám a ostatným aplikáciam prepojenie telefónu s kompatibilným automobilom so zabudovaným displejom“ znie časť textu z reuters.com

Google si chce podľa odborníkov kompatibilnejším systémom rozšíriť a upevniť trhovú pozíciu.

Poskytne to oveľa mohutnejšiu základňu pre Google, vďaka čomu sa stane súčasťou vozidla a nie iba doplnkom,“ uviedol Thilo Koslowksi, viceprezident spoločnosti Gartner.

Do iniciatívy ‚Android Auto‘ bolo zapojených niekoľko popredných značiek z automobilového priemyslu. V zozname nechýba KIA, Bentley, Mazda, Opel, Nissan, Seat, Renault, Škoda a veľa iných.

Dáta, dáta a dáta

Priamou integráciou Androidu nadobudne internetový gigant prístup k rôznym – a zároveň veľmi cenným – kolekciám dát; tie pozbiera inteligentné vozidlo rovno počas prevádzky pri jeho používaní. No a viac používateľských dát samozrejme znamená presnejšie cielenie reklamy.

Krok Google teda možno označiť za snahu, ktorou chce rozšíriť svoju konkurenčnú silu, a to i voči čoraz-populárnejším elektromobilom od spoločnosti Tesla.

Zdroj: reuters.com via bgr.com