Úvod Konkurencia Apple Čína: iPhone berieme ako ohrozenie národnej bezpečnosti

Čína: iPhone berieme ako ohrozenie národnej bezpečnosti

18
    iPhone 5s
      NAJNIŽŠIA CENA

Verejnoprávna televízia v Číne, China Central Television (CCTV), v piatok označila smartfón od Apple ako ohrozenie národnej bezpečnosti. Toto označenie si vyslúžil kvôli službe „Frequent Location,“ ktorá je súčasťou lokalizačných služieb na iPhone. Podľa servera Wall Street Journal sa Číňania najviac obávajú toho, že všetci tí, ktorí majú smartfón od Apple by sa tak stali ľahkým terčom hackerov, ktorí by mohli odkryť ich štátne tajomstvá.

Apple sa ohľadom tohto tvrdenia zatiaľ nevyjadril, no podľa ich zákazníckej podpory sa táto funkcionalita dá upraviť, alebo úplne vypnúť. Apple okrem toho tvrdí, že všetky informácie, ktoré iPhone zozbiera sa nikam neposielajú a sú bezpečne uložené priamo v zariadení.

Obvinenia a strach v Číne vychádza z nedávnych obvinení USA ohľadom špionáže takmer všetkých štátov na našej planéte, vrátane Číny. Podľa dokumentov, ktoré zverejnil bývalý pracovník NSA, Edward Snowden, má bezpečnostná agentúra získavať informácie o čínskych lídroch práve pomocou produktov od Apple a Google.

Čína sa snaží od amerických technológií čo najviac segregovať a v máji dokonca vo vládnych počítačoch zakázali využívanie desktopového operačného systému Windows 8.

Čo je však zaujímavé je to, že podobnú, ak nie takmer rovnakú funkciu ponúkajú aj Android zariadenia, ktoré sú v Číne čoraz populárnejšie a obľúbenejšie. Je teda možné, že by sme sa v blízkej budúcnosti dočkali podobného obvinenia, ktoré by smerovalo na stranu Google? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie.

Informoval o tom server Android Authority.