Úvod Výrobcovia LG LG G3: Prvé pocity z používania + vaše otázky

LG G3: Prvé pocity z používania + vaše otázky

22

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou a LG G3 sa konečne objavil aj v našej redakcii. Novinka od LG sa svet dorazila po nekonečnej šnúre uniknutých informácií, ktoré sa zakaždým zastavovali pri jeho špecifikáciách a celkovom dizajne.

Predtým, než budeme publikovať plnú recenziu si však v rýchlosti poďme zhrnúť moje prvé pocity z používania jedného z najhorúcejších smartfónov tohto roka.

 

lg-g3-5-1200-w

Dizajn a kvalita spracovania

LG svoje umenie vyrobiť kvalitný telefón – aj keď z plastu – ukázal už v pri minuloročnom LG G2. Tento rok svoje skúsenosti zveľadil a premietol ich do novinky, ktorá sa snaží vyriešiť to, čo im naposledy až tak nevyšlo a zároveň základy postaviť na tom, čo sa im podarilo.

Aktuálna cena LG D855 G3 16GB: (Zdroj: Heureka.sk)

Základom každého smartfónu je jeho displej a v prípade LG G3 je displej naozaj nádherný. Juhokórejský výrobca totiž siahol po jednom z najmodernejších mobilných panelov, ktorý ponúka úžasné Quad HD rozlíšenie. Spolu s ultra tenkými rámikmi, na ktoré sme si zvykli z LG G2 tak LG svoju novinku vybavil tým najlepším, čo aktuálne existuje.

Displej  je veľký slušných 5,5 palcov, no vďaka jeho ultra tenkým rámikom a celkovému „kompaktnému“ spracovaniu nie je oveľa väčší než zvyšok vlajkových lodí, ako napríklad HTC One M8, Xperia Z2 či Galaxy S5. Slovo „kompaktný“ je v zátvorkách, keďže si pod ním väčšina z nás predstaví veľkosť, s ktorou si hravo poradí každá veľkosť ruky. LG G3 je však veľký telefón, o tom niet pochýb a preto by sa oň mali zaujímať len tí, ktorým inklinujú 5+ palcové telefóny. Zvyšku, ktorí by si s takouto veľkosťou neporadili sa LG G3 páčiť nebude.

lg-g3-1-1200-w lg-g3-2-1200-w

Posúvame sa teda ďalej. Predná strana nie je predsa všetko. Po bokoch zariadenia by ste tlačidlá hľadali úplne zbytočne. Jediná vec, ktorú tam nájdete je 3,5 milimetrový vstup pre slúchadlá a mierny výrez v zadnom kryte pre jeho jednoduchšie otvorenie.

Je to z toho dôvodu – a to sa už dostávame k druhému triku, ktorý má G3 schovaný v rukáve – že sa jeho ovládacie prvky skrývajú práve na zadnej strane. Tá je vyrobená z plastu, pričom sa snaží napodobniť brúsený kov. Okrem toho je prekrytá špeciálnou vrstvou, ktorá je navrhnutá tak, aby odpudzovala všetky odtlačky prstov. Za krátky čas testovania môžem potvrdiť, že to funguje a na zadnej strane LG G3 sa neobjavil ani jeden odtlačok. Nebojte sa však, onedlho zapnem režim „prasiatko,“ otvorím čipsy a uvidí sa, čo tento fešák zvládne. A potom sa zameriam na telefón.

lg-g3-9-1200-w

Na zadnej strane sa okrem toho nachádza fotoaparát, dvojitý LED blesk a laser pre zaostrovanie. Áno, laser, nepýtajte sa ma teraz prečo, vysvetlím vám to až v recenzii. Pri zvyšku telefónov by to bolo v podstate všetko, no LG G3 na zadnej strane skrýva aj trojicu tlačidiel, ktorú prevzal od minuloročnej G2ky a samozrejme malý reproduktor, ktorý je prinajlepšom priemerný.

 

Cena

LG G3 nie je lacné zariadenie. Medzi high-endy sa tak neradí len špecifikáciami a softvérovou výbavou, ale aj cenou. Slovenská distribúcia sa predáva za 599€ v prípade 2GB verzie a 629€ v prípade 3GB verzie. Na Slovensku sa však dajú kúpiť aj distribúcie, ktoré neboli určené pre Slovensko a ich cena je podstatne nižšia. Veľakrát sa tak môže stať, že napríklad na Heureke narazíte na ceny, ktoré siahajú pod 500€.

Graf ceny produktu LG D855 G3 16GB poskytuje server Heureka.sk

 

lg-g3-27-1200-w

Displej

Samozrejme, venovať displeju sa musím, či sa mi to páči, alebo nie. V tomto prípade sa mi to rozhodne páči, keďže hneď po rozbalení sa moje oči upreli na 5,5 palcový Quad HD panel s rozlíšením 2 560 x 1 440, čo predstavuje hodnotu 534ppi.

V LG sa rozhodli pre takmer neomylný IPS LCD displej, s ktorým majú skvelé skúsenosti, keďže ponúka výborný jas, pozorovacie uhly a farby. Obraz je pritom čistý a ostrý, presne taký, ako by ste to od neho očakávali. Po prvých pár hodinách, počas ktorých som ho prehnal YouTubom, 4K videom a ďalšími testami môžem povedať, že pre milovníkov videa je ako stvorený.

 

lg-g3-12-1200-w

Výkon a hardvér

Ak sa rozhodnete svoje ťažko zarobené peniaze investovať práve do G3 tak vedzte, že dostanete to najlepšie, čo sa dá momentálne kúpiť. Okrem procesora Snapdragon 801, ktorého jadrá tikajú na 2.5GHz sa o vaše pohodlie bude starať grafický čip Adreno 330 a podľa toho, ktorý model ste si vybrali (na výber je 16GB, alebo 32GB verzia) budete mať k dispozícii 2GB, resp. 3GB RAM. My testujeme 2GB verziu a so zásekmi som sa stretol len vtedy, keď sa mi z Google účtu začali obnovovať a inštalovať všetky aplikácie.

Okrem toho netreba zabudnúť na to, že táto novinka je kompatibilná so 128GB microSD kartami, takže so sebou môžete nosiť skutočne všetko.

lg-g3-28-1200-w

Celú túto parádu poháňa 3 000mAh batéria o ktorej vám viem zatiaľ povedať len toľko, že nevybíja rýchlosťou svetla, čo je rozhodne dobre. Viac o výdrži budeme vedieť až po niekoľkých cyklusoch vybitia a nabitia.
Fotoaparát

Na LG G3 nájdete 13MPix senzor od Sony, ktorý narozdiel od senzoru na Galaxy S5 prichádza s optickou stabilizáciou obrazu OIS+, čo pomôže hlavne pri natáčaní videa. Po softvérovej stránke sa v aplikácii fotoaparátu budete pozerať na prepracované používateľské rozhranie, v ktorom nájdete celú horu nastavení, prepínačov a vypínačov. Ak vás však manuálne nastavenia nebavia, stačí si ponechať nastavenia v automatickom režime. Takéto nastavenie znamená, že sa stačí dotknúť displeja a telefón presne na to miesto, kde ste ťukli zaostrí, nastaví všetky potrebné nastavenia za vás a snímku odfotí. To všetko v zlomku sekundy.

Na prednej strane naopak nájdete 2,1MPix fotoaparát, no nenechajte sa odradiť nižším rozlíšením. Obraz je čistý a s veľmi peknými farbami.

 

lg-g3-31-1200-w

Softvér a plochý KitKat

LG G3 beží na takmer najnovšom Android 4.4.2 KitKat, ktorý Google len nedávno aktualizoval na Android 4.4.4.

Hlavným lákadlom je však v tomto prípade úplne prerobené používateľské rozhranie, ktoré nabralo minimalistický, „flat“ výzor. LG okrem toho pozmenil všetky svoje ikonky tak, aby boli ladené do krúžkov. Tvrdí pritom, že v tejto zmene odzrkadľuje svoje logo, no je zaujímavé, že svoje logo v ikonkách začali odzrkadľovať až po tom, ako tak spravil Samsung. Kto bol prvý (situácia so sliepkou a vajcom) sa v tomto prípade už asi nedozvieme.

lg-g3-screenshoty-1-1200-w lg-g3-screenshoty-2-1200-w lg-g3-screenshoty-3-1200-w lg-g3-screenshoty-4-1200-w

Dizajn však vyzerá veľmi pekne a konečne môžem povedať, že sa LG púšťa tým správnym smerom. Displej plný prepálených farieb, ktoré svietili ako zuby môjho bývalého kolegu zo Zimbabwe teda konečne končí.

Ako som už spomenul, okrúhle ikonky sú takmer všade, ak nie úplne všade (zatiaľ som všetko neprebádal). Najviac si ich asi všimnete v rýchlych nastaveniach, ku ktorým sa už klasicky dostanete stiahnutím hornej lišty, resp. roletky.

lg-g3-screenshoty-5-1200-w lg-g3-screenshoty-7-1200-w lg-g3-screenshoty-9-1200-w lg-g3-screenshoty-10-1200-w

LG G3 je jeden z najvybavenejších telefónov vôbec a to sa týka funkcií ako aj hardvéru. Či už je to Smart Notice – inteligentné upozornenia, ktoré majú varovať pred dažďom a pred narodeninami dôležitých kontaktov, alebo nová smart klávesnica, noviniek je skutočne veľa a naplno sa im budem venovať až v plnej recenzii.

 

To je všetko – zatiaľ

LG G3 sa od LG G2 možno až tak nelíši a hľadanie dôvodov pre upgrade môže byť ťažšie, než  v prípade iných telefónov, no hneď z prvých chvíľ, ktoré som s G3 strávil je jasné, že je to skvelé zariadenie.

Ponúka to najlepšie, čo sa výrobcovi podarilo v tom čase zohnať v kompatktom tele, ktorému dominuje úžasný displej. Okrem toho je plný zaujímavých funkcií, ktoré síce nevyužijú všetci, no ak by ste ich potrebovali, tak ich máte k dispozícii.

Ja sa už púšťam do poriadneho testovania a vedzte, že neotočený nenechám ani jeden kameň. Zatiaľ mi však do komentárov nižšie môžete napísať čo nemám prehliadnuť a na čo sa mám zamerať najviac.