Úvod Novinky Android Android 5.0 poskytne odolnosť voči vode všetkým zariadeniam

Android 5.0 poskytne odolnosť voči vode všetkým zariadeniam

17

Google už dlhšie pracuje na novej verzii nášho najobľúbenejšieho operačného systému. Dnes krátko po polnoci sme sa konečne dozvedeli, na čom programátori už roky pracovali. Chystá sa najväčšia dizajnová aj funkčná zmena. Tešiť sa môžete na novú domácu obrazovku, prepracovaný systém notifikácií a to najlepšie, certifikáciu IP 57, teda odolnosť voči prachu a vode do hĺbky jedného metra.

Čo to znamená pre výrobcov? V prvom rade ďalej nemusia robiť zložité dizajnové zmeny. Už viac než rok si do sprchy môžeme brať vlajkové lode od Sony, aj nový smartfón Galaxy S5 od Samsungu je vyrobený tak, aby odolal namočeniu. Za túto možnosť však musíte platiť vyššou hmotnosťou zariadenia a mohutnejším telom. Zatiaľ čo niektoré smartfóny už atakujú hranicu piatich milimetrov, Galaxy S5 o niečo pribral a s hrúbkou 8,1 mm dnes neoslní.

Napodiv však nikoho nenapadlo dosiahnuť rovnaký efekt softvérovo. Predstavte si to takto. iPhone 5S má iba 1 GB RAM, no vďaka tomu že beží na perfektne optimalizovanom operačnom systéme to stačí. Na druhej strane, high-end modely s Androidom potrebujú dva až trikrát viac operačnej pamäte. Veľmi podobne je to aj s odolnosťou voči vode. Smartfón bude sám schopný zistiť, že sa nachádza vo vodnom prostredí a prepne sa do špeciálneho módu, vďaka ktorému sa jeho elektronika nepoškodí. Prvé verzie Androidu 5.0 však bohužiaľ ponúknu iba odolnosť voči sladkej vode.