Úvod Novinky Google Google predstavil Android Wear: Operačný systém pre inteligentné hodinky

Google predstavil Android Wear: Operačný systém pre inteligentné hodinky

9

Google oficiálne začal podporovať nositeľné zariadenia. Spoločnosť dnes predstavila Android Wear, špeciálnu verziu svojho operačného systému, špecificky navrhnutú pre fungovanie na nositeľných zariadeniach. Android Wear bude zo začiatku podporovať len inteligentné hodinky, no neskôr by sa podpora mala rozšíriť aj na ďalšie nositeľné zariadenia.

Spoločnosť predstavila dve nové videá, na ktorých nám ukazuje ako bude vyzerať jeho používateľské rozhranie a musíme povedať, že sme ohromení. Okrem tohto oznámenia sme sa dnes dozvedeli, že svoje hodinky predstavila ako Motorola, tak aj LG, pričom dizajnovo sú – subjektívne – najkrajšie vyzerajúce zo všetkých doteraz predstavených hodiniek.

Google nám predstavil niekoľko hlavných výhod svojho systému. Jednou z nich je samozrejme fitness. Google tvrdí, že ich operačný systém je počas toho, ako bežíte, schopný pracovať s „rýchlosťou v reálnom čase, vzdialenosťou a časom.“ Znamená to teda, že Google s veľkou pravdepodobnosťou do hodiniek vstavia aj Google Maps, vďaka čomu by sme mohli dostávať pokyny z navigácie priamo na naše zápästie.

Okrem iného sa Google samozrejme rozhodol aj pre využitie Google Now. Vo videu nám ukázal, ako budú fungovať aktívne, ako aj pasívne upozornenia. Okrem toho sa hodinky budú vedieť pripojiť aj priamo na smartfón, vďaka čomu vám na hodinky budú vedieť chodiť aj upozornenia z akejkoľvek nainštalovanej aplikácie na telefóne.

Chýbať nebude ani hlasové ovládanie, ktoré zapnete pomocou príkazu „OK Google.“ Operačný systém ďalej podporuje vzdialené ovládanie ďalších zariadení, ako napríklad Chromecastu, či smartfónu, napríklad pri prehrávaní hudby. Potenciál je samozrejme oveľa väčší, jeho využitie je teraz len a len v rukách vývojárov.

Google má okrem toho dohliadať aj na fyzický vzhľad zariadení, aby sa na trhu neobjavili modely, ktoré by plnili úlohu tŕňa v oku. Podľa všetkého mal spojiť sily s návrhármi z Fossil, ktorí by taktiež mali predstaviť svoj model a to koncom tohto roku. Google okrem toho potvrdil, že už teraz pracujú s ich partnermi ako Asus, HTC, LG, Motorola Samsung. Nové hodinky od spoločnosti LG sa budú volať G Watch, pričom LG ich vyrobí v spolupráci s Google, podobne, ako tomu bolo v prípade Nexus 4 a Nexus 5. Hodinky budú dostupné v druhej polovici tohto roka.

Vo viacerých smeroch to vyzerá tak, že Android Wear je upravená verzia toho, na čom Google pracoval pri Google Glass. Užívateľské prostredie na spomínaných zariadeniach je nám povedomé a to v tom dobrom zmysle slova.

O hodinkách by sme mali počuť oveľa, oveľa viac na tohtoročnom „sústredení“ vývojárov na Google I/O, ktoré sa koná 25. a 26. júna.

[pro_ad_display_adzone id="165031"]