Úvod Výrobcovia Google Recenzia Google Nexus 5

Recenzia Google Nexus 5

65

 

Po roku opäť nastal ten čas. Hovorím samozrejme o jeseni, ktorá so sebou okrem farebných listov na stromoch a vrtkavého počasia prináša aj jednu špeciálnu udalosť. Google už tradične predstavuje svoj nový smartfón, ktorý prevezme žezlo od minuloročného modelu.

Zabudnime teda na nepríjemný vietor a dážď a poďme sa pozrieť na oveľa príjemnejšiu záležitosť. Google po niečom, čo by som opísal ako vodopád uniknutých informácií, konečne 31. októbra, teda na Halloween, predstavil Nexus 5 spolu s novou verziou Androidu pod označením KitKat.

Očakávania mal celý svet obrovské. Dokázal Google to, čo sa mu darilo po všetky tie roky od vzniku programu Nexus? Za 349€ (v krajinách, kde je Google Play) začal ponúkať zariadenie, v ktorom bijú najvýkonnejšie komponenty a dýcha najnovší softvér. Bude to však stačiť na to, aby presvedčil záujemcov o tom, že za to stojí alebo ho Google spravil príliš obyčajným? Poďme sa pozrieť.

 

Nexus 5 špecifikácia:

  • Displej: 4,95 palcový displej s rozlíšením 1 920 x 1 080 pixelov (445ppi)
  • Vlastnosti displeja: obrazovka IPS s rozlíšením Full HD, Corning Gorilla Glass 3
  • Čipset: štvorjadrový Qualcomm Snapdragon 800 s jadrami o takte 2,3GHz
  • GPU: Adreno 330, 450MHz
  • Pamäť: 2GB RAM a 16/32GB ROM
  • Fotoaparáty: 1,3Mpx predný a 8Mpx zadný s optickou stabilizáciou obrazu
  • Batéria: 2 300mAh, výdrž (Talk) až 17 hodín, výdrž (Standby) až 300 hodín, Internet až 8,5 hodín (Wi-Fi), vstavané bezdrôtové nabíjanie
  • Rozmery: 69,17 x 137,84 x 8,59 milimetra
  • Váha: 130 gramov
  • Porty: micro USB, SlimPort, 3,5 mm zvukový konektor, duálne mikrofóny, keramické tlačidlá
  • Senzory: akcelerometer, GPS, kompas, senzor vzdialenosti a svetla v okolí, gyroskop, tlak, hallova sonda
  • Bezdrôtové siete: dvojpásmová sieť Wi-Fi (2,4GHz/5GHz) 802.11/a/b/g/n/ac, NFC (Android Beam), Bluetooth 4.0 LE
  • Operačný systém: Android 4.4 KitKat

 

ŠEDÁ MYŠKA

Ak rad Nexus zariadení ešte nepoznáte, resp. spoznávate, tak vedzte, že Google robí všetko preto, aby ich Nexusy vyzerali čo najjednoduchšie, čo najelegantnejšie a čo najzjednotenejšie. Už od čias Nexus S si pritom držia rovnakú dizajnovú štruktúru, ktorá svojimi zmenami pripomína len vynovovanie, nie úplnú prestavbu zariadenia.

 

n5-cierny-biely-2 n5-cierny-lavicka

Aj napriek veľmi konzervatívnemu prístupu Google je však medzi novinkou a vlajkovou loďou z minulého roka veľký rozdiel. Nexus 5 je narozdiel od Nexus 4 hranatejší a sklo na zadnej strane minuloročného modelu nahradil matný, mäkký plast, ktorý je veľmi príjemný na dotyk. Zmenila sa aj veľkosť. Namiesto 4,7 palcového displeja, Google nový Nexus 5 osadil väčším panelom, s vyšším rozlíšením, ktorý sa na novinke pýši ako pávov chvost.

Predná strana teda opäť nie je ničím výnimočná, dominuje jej 4,95 palcový Full HD IPS displej pokrytý najnovším ochranným sklom, Gorilla Glass 3. Na spodnej strane sa nachádza pomerne hrubý rámik, zatiaľ čo na vrchnej je situácia o niečo živšia. Už tradične sa na nej nachádza predný, 1,3MPx fotoaparát, malý reproduktor v tvare kruhu a chýbať nemôže ani dvojica senzorov.

 

n5-biely-bocnyplast

 

ROZDIEL NIE JE LEN VO FARBE

Mnohí si myslia, že rozdiel v dvoch verziách Nexus 5 spočíva len vo farbe. Áno, je to jeden z rozdielov, no tam to rozhodne nekončí. Čierna verzia má totiž zadnú stranu, rovnako ako aj boky zariadenia, vyrobenú z mäkko pôsobiaceho plastu, ktorý by som na dotyk prirovnal k saténu, aj keď to môže znieť prehnane.

V zadnej strane je pritom lesklým plastom vytlačené veľké logo Nexus a na jej spodku aj logo LG vrátane informácií, ktoré zo zákona musí zobraziť každý výrobca. Jedná sa o podobný plast, ktorý sme mohli vidieť pri Nexus 7 (2013). Výnimočný je v tom, že nemá až tak priťahovať odtlačky prstov, pri bežnom používaní ale telefón zacapkáte tak, či tak.

 

IMG_3880 IMG_3883 IMG_3882 IMG_3881

Biela verzia je na tom inak. Prvý rozdiel, ktorý si všimnete hneď po otvorení krabičky, je biely reproduktor pre hovory. Okrem neho je na prednej strane všetko rovnaké. Zadná strana je opäť vyrobená z mäkkého plastu, no ten už nepôsobí tak jemne, ako plast na čiernej verzii. Zmeny sa týkajú aj bokov zariadenia, ktoré už nie sú vyrobené z rovnakého materiálu. Tu si pre ne LG vybral tvrdý, lesklý plast.

Tam už však rozdiely končia, zvyšok majú zariadenia úplne rovnaký. Menovite teda zadný 8MPx fotoaparát s LED bleskom, tlačidlo napájania na pravej strane, tlačidlá pre zmenu hlasitosti na ľavej strane, 3,5mm vstup pre slúchadlá na vrchnej strane a microUSB port spolu s reproduktormi na spodnej strane.

 

n5-cierny-biely IMG_3886

Tlačidlá sú aspoň z môjho pohľadu extrémne dôležité a ich spracovanie veľakrát môže pokaziť zážitok z celého zariadenia. Nexus 5 ich má príjemné „klikateľné,“ pričom zakaždým viete, že ste ho stlačili. Nie je predsa nič horšie, ako tlačidlo, ktoré akoby plávalo v priehradke plnej tekutiny.

n5-domovskaobrazovka2

 

PÁVOV CHVOST

Obrovským lákadlom každého zariadenia je jeho displej. Podvedome, ale aj vedome nás vždy viac zaujímajú displeje s krajšími farbami a jemnejším rozlíšením.

LG nový Nexus 5 osadil 4,95 palcovým LCD IPS panelom, ktorý je jeden z najkrajších zo všetkých Android zariadení na trhu. Môžete po mne hádzať skaly a nazvať ma zaujatým, no osobne displej hodnotím podľa toho, ako rád sa naň chcem pozerať a verte mi, že Nexus 5 som si z času na čas zapol len preto, aby som sa opäť presvedčil o tom, aký pekný displej ponúka.

Taktiež si myslím, že porovnávať presné merania a hodnoty zariadenia, ktoré nebude využité na vesmírne misie je viac menej zbytočnosť. Displej sme porovnali s Nexus 4, HTC One a Galaxy Note 3 a aj napriek tomu, že farbami je displej na Galaxy Note 3 o čosi lepší, by som novinku od Google kvôli nemu nevymenil. To isté platí o čitateľnosti na slnku. Keď sme na zariadeniach nastavili maximálny jas a snažili sa niečo prečítať na priamom slnku, dopadli sme rovnako pri Nexus 5 ako aj pri HTC One, ktorý disponuje panelom s technológiou Super LCD3.

n5-biely-cierny-lavicka-2 n5-kitkat-easteregg

Spomeniem ešte nastavenie automatického jasu, ktoré je veľmi dôležité, keďže ak nie je softvérovo nastavené správne, nahnevať môže nejedného človeka. Hlavným dôvodom pri mnohých zariadeniach bol fakt, že pri automatickom nastavení bol displej jednoducho príliš tmavý. To pri Nexus 5 neplatí a dokonca si dovolím tvrdiť, že Google spravil pravý opak. Pri automatickom nastavení je displej nového Nexusu o niečo svetlejší, než by som to odhadol ja a vôbec im to nemám za zlé. Jedinou nevýhodou je samozrejme výdrž batérie, ku ktorej sa dostanem neskôr (nie pozdejšie, vidíte, učím sa).

Problematiku displeja by som zaokrúhlil a podčiarkol jednoducho. Keď sa pozriem na svoj „starý“ Nexus 4 a porovnám ho s Nexus 5, pripadá mi ako z minulého desaťročia. Viem, že sa to zdá byť možno prehnané tvrdenie, no aby ste to ocenili, museli by ste to vidieť na vlastné oči.

 

NECHCE ZAVADZAŤ

Nexus 5 sa svojím spôsobom snaží hardvérovo nestáť v ceste. Jeho dizajn je podľa mnohých „obyčajný,“ keďže jeho najväčšou unikátnosťou je jedine veľký objektív na zadnej strane. A to je dobre. Cestu vpred totiž dostáva softvér, ktorý z Nexusu robí tak silné a atraktívne zariadenie, akým je. Sladkú pochúťku vo forme KitKatu rozoberiem ku koncu recenzie.

 

n5-bateria-1020

 

TELEFÓN NA JEDEN DEŇ

Nie, nemyslím tým jeho spracovanie. Myslím tým samozrejme čas, ktorý Vám Nexus 5 vydrží nabitý. Google ho totiž spolu s LG vybavil len 2 300mAh batériou, ktorá je v porovnaní s jeho displejom, čipsetom a v podstate s každým jedným komponentom ťažký podpriemer. Rád by som Vám napísal, že som bol z výdrže nadšený a že ma milo prekvapila.

Pri Nexus 5 to tak bohužiaľ nie je a zároveň musím povedať, že ani nikdy nebolo. Samozrejme, nemôžeme porovnávať dnešné telefóny s tými pred niekoľkými rokmi. Porovnávať by sme ich nemali ani s tými minuloročnými, keďže každý rok sa technológia zmení natoľko, že by porovnanie nemalo žiadnu výpovednú hodnotu.

Výdrž batérie na Nexusoch bol vždy veľký problém a v porovnaní s výdržou LG G2, ktorý ponúka 3 000mAh kúsok, nám neostáva nič iné, len ticho závidieť. So slabšou výdržou batérie som sa však vyrovnal už pri používaní Nexus 4 a Nexus 5 oproti nemu nie je o nič lepší, no zároveň ani o nič horší.

Nexus 5 zároveň ponúka jednu veľkú výhodu pre milovníkov hudby, ktorí svoj telefón zároveň používajú ako jej prehrávač. Hardvéroví inžinieri totiž do novinky od Google zabudovali malý procesor (nebudem zatiaľ zachádzať do detailov), ktorý Vám ponúkne zvýšenú výdrž batérie, keď hudbu počúvate pri vypnutom displeji. V teste, ktorý pripravil Google, sa im podarilo výdrž batérie predĺžiť o 100%, mne sa výdrž oproti Nexus 4 podarilo predĺžiť o niečo vyše 45%.

Ak by som to teda zhrnul, od Nexus 5 nečakajte skvelú batériu. Ak však telefón používate v práci, kde máte možnosť ho sem tam dobiť, poprípade nepracujete 12 hodinové zmeny, nemusíte sa ničoho báť. Pripraviť sa môžete na výdrž batérie, ktorá bude v rozmedzí od 16-24 hodín pri bežnom používaní (Wi-Fi, 3G, emaily, Facebook/Twitter, web). Nabíjať teda budete musieť každý deň.

 

n5-reproduktory

 

KVALITA ZVUKU

Nexus zariadenia, až na svetlú výnimku v podobe Nexus 10, nikdy nedisponovali kvalitnými reproduktormi. Ako príklad si môžeme zobrať Nexus 4, ktorého reproduktor by sa dal prirovnať k medzierke medzi zubami v perfektnom chrupe.

Nexus 5 na prvý pohľad vyzerá tak, akoby disponoval stereo reproduktormi. Nie je však všetko tak, ako to vyzerá. Pravý „reproduktor“ je len na okrasu a slúži len ako umiestnenie mikrofónu. Ak teda zakryjete prstom ľavý reproduktor, stratíte všetok zvuk.

Čo sa kvality týka, tam si dovolím tvrdiť, že Nexus 5 pôsobí podpriemerne, no stále lepšie, než Nexus 4. Mnohí tvrdia, že sa opäť jedná o softvérový problém, na ktorom Google pracuje. Momentálne je to však veľká slabota.

Kvalita hovoru je na druhej strane vcelku príjemná, adekvátna je dokonca aj hlasitosť, čo je na veľkom počte zariadení problém. Či sa Google podarí opraviť výkon jeho reproduktorov, neviem. Na internete koluje opravný balíček, ktorý dokáže zvýšiť ich hlasitosť, no pokiaľ niečo takéto nebude pochádzať priamo od Google, do recenzie to zaradiť nemôžeme.

Po zapojení slúchadiel je situácia…priemerná. Nenazval by som to zázrakom, ale zároveň ani sklamaním. Pokiaľ radi počúvate hudbu, Nexus 5 Vám poslúži výborne, čo ma privádza k ďalšej jeho vychytávke – DSP procesoru.

Nexus 5 totiž disponuje malým procesorom, ktorý sa stará o prehrávanie hudby. Pri zapnutom displeji rozdiel veľmi nespozorujete. Ak však displej vypnete a hudbu budete počúvať aj naďalej, malý procesor prevezme zodpovednosť od jeho veľkého brata a celé dekódovanie pesničky spraví on. To samozrejme ušetrí batériu, čo sa premietne až do 50-60% navýšenia výdrže batérie. V našich testoch sa výdrž zvýšila o krásnych 48%.

n5-fotak-katedrala

 

FOTOAPARÁT, KTORÝ PREKVAPÍ A ZÁROVEŇ SKLAME

Pri fotoaparáte na Nexus 5 neviem, kde mám začať, keďže ho chcem poňať čo najobjektívnejšie, čo je ťažšie, než to vyzerá. Ako človek, ktorý na každodennom poriadku prichádza do kontaktu so zrkadlovkou som si pravdepodobne vybudoval rešpekt k foteniu. Rád pri tom premýšľam a snažím sa tak odfotiť záber, z ktorého to je cítiť. Nižšie nájdete porovnanie fotografií, z Nexus 4 (vľavo) a Nexus 5 (vpravo)

 

IMG_20131105_133045 IMG_20131105_133025

Som si zároveň vedomý, že fotoaparát na akomkoľvek smartfóne má slúžiť pre všetky zábery, vo všetkých podmienkach a za akýchkoľvek svetelných podmienok. Či je tma, šero, alebo či svieti priame slnko, Váš telefón musí zvládnuť poskytnúť slušný výkon.

Tu momentálne nastáva problém, ktorý sa mi zatiaľ s Nexus nepodarilo odstrániť. V niektorých podmienkach, hlavne tých, pri ktorých nie je problém so svetlom dokáže zo seba dostať krásne zábery, ktoré sa s Nexus 4 nedajú ani porovnať. Ak však podmienky ideálne nie sú, šanca na zachytenie peknej snímky spadne o niečo nižšie.

 

IMG_20131105_133206 IMG_20131105_133141

Vôbec by som to neopísal tak hrozivo ako niektoré servery a vôbec by som netvrdil, že pri Nexus 5 odfotíte len 50% pekných záberov. Každopádne, Google sa snaží konkurovať rivalom zo Samsungu, HTC, Apple a aby toho bol schopný a ukázal čo všetko sa dá s platformou spraviť za rozumnú cenu, musí vyladiť jednu z najzákladnejších funkcií každého inteligentného telefónu. Jeho fotoaparát.

 

IMG_20131105_134315 IMG_20131105_143428

Podľa informácií, ktoré sú momentálne dostupné na produktových fórach Nexusu sa má jednať softvérový problém, čo je rozhodne dobre, keďže to, by sa malo dať opraviť aktualizáciou. To ma však privádza k ďalšiemu problému, resp. návrhom na vylepšenie.

 

IMG_20131105_144053 IMG_20131105_144017

Aplikácia fotoaparátu je totiž prakticky nezmenená už od čias Jelly Beanu. Rozumiem tomu, prečo Google schoval všetky nastavenia. Z celého displeja vytvoril hľadáčik, čím celé rozhranie pôsobí extrémne jednoducho. S čím však nesúhlasím, je obetovanie funkcionality a rýchlych nastavení, ktoré sú momentálne schované pod zvláštnym ovládaním, ktoré nemôžem opísať žiadnym pozitívnym prídavným menom.

 

IMG_20131105_143915 IMG_20131105_143936

Väčšina nastavení je skrytá pod niekoľkými vrstvami a stačí jeden zlý a nemotorný pohyb palca, čo sa Vám môže hlavne niekde v meste stať veľmi jednoducho a celý proces musíte opakovať znovu. Tajne som dúfal, že Google na svoju aplikáciu fotoaparátu nezabudne, no opak je pravdou a to je veľká škoda.

 

IMG_20131105_144311 IMG_20131105_144356 IMG_20131105_153415 IMG_20131105_153521

Samozrejme, veľkým plusom Nexus 5 a jeho fotoaparátu je optická stabilizácia obrazu, ktorú pocítite hlavne pri natáčaní videa. Pri fotení som si to až tak nevšimol, ale niekto s roztrasenými rukami môže mať iný názor.

 

ČISTÝ ANDROID? SKÚSTE RADŠEJ ČISTÝ GOOGLE

Google je spoločnosť založená na svojom vyhľadávacom softvére, ktorý ako keby zázrakom zobrazí vždy presne to, čo hľadáme. V posledných rokoch sa Google svoju snahu poskytnúť nám to, čo potrebujeme rozhodol posunúť do ďalšieho levelu. Výsledky vyhľadávania nám totiž začal posúvať ešte predtým, ako sme ich vyhľadali. Svoju novú službu nazval Google Now, resp. Asistent Google.

Novinka v podobe Google Now sa prvýkrát objavila v Android 4.1 Jelly Bean a neskôr sa prebojovala na väčšinu nových Android smartfónov a dokonca aj na iPhony. Google sa ďalší veľký skok v Android verzii rozhodol postaviť práve na Google Now, čo je skvelé a zároveň nás to vôbec nemusí zaujímať. Vysvetlím.

ok_google slovensky_google_now americky_google_now

Google Now je skvelá pomôcka, pokiaľ ju používate pravidelne. Či už Vám dáva aktualizovaný prehľad počasia, upozornenie na zápchy na cestách, alebo výsledky zápasov Vášho obľúbeného športového tímu, jedná sa o skvelý nástroj. ALE a je to skutočne veľké a tučné ale, Google Now je momentálne limitovaný len na americkú angličtinu. Zvyšok jazykov, vrátane slovenčiny, sa musí uspokojiť s orezanou funkcionalitou, ktorá mnohých nepoteší (mňa rozhodne nie). Pokiaľ si chcete Google Now užiť naplno a pochopiť tým, prečo je pre budúcnosť Google tak dôležitý, musíte sa naučiť po anglicky a vyskúšať si to, alebo len čítať recenzie a veriť, že to, čo napísali ostatní je skutočne pravda a dúfať, že na Slovensko a Českú republiku si Google spomenie čo najskôr.

 

ZABUDNITE NA #HOLOJOLO

Android 4.4 KitKat prichádza v novom, čistom, sviežom kabáte, ktorý sa zbavil modrej farby, na ktorú sme si tak zvykli. Tím dizajnérov v Google ju vymenil za bielo-sivú, ktorá je oveľa elegantnejšia a pôsobí minimalisticky.

Prvých zmien si všimnete, keď zapnete Nexus 5. Nová je aj bootovacia animácia, ktorá sa mi až tak nepáči (celkom subjektívne) a potom sa dostanete na domácu obrazovku. Nexus 5 ako prvé zariadenie ponúka úplne priehľadnú spodnú a vrchnú lištu, okrem toho sú na domovskej obrazovke aj o niečo väčšie ikonky. Zmenilo sa aj zobrazenie priečinkov, za ktorými je teraz polopriehľadná vrstva bielo-sivej farby.

 

n5kitkat n5-launcher

Na vrchu je už klasicky vyhľadávacia lišta, ktorá všetky Vaše dotazy okamžite premení vo vyhľadávanie v Google. Na spodnej strane je trojica softvérových tlačidiel.

Veľkou zmenou je fakt, akým sa domovská obrazovka správa. Na ľavej strane totiž nenájdete žiadne ikonky. Rýchlym swipnutím sa totiž dostanete rovno do Google Now. Spočiatku som bol skeptický, jeho umiestnenie sa mi veľmi nepáčilo, no nakoniec som si zvykol a teraz ho nevymením za nič iné.

 

V JEDNODUCHOSTI JE KRÁSA

Vaša domovská obrazovka je teda vždy tá úplne naľavo. Google Vám na začiatku ponúkne len dva panely, ktorých existencia záleží na tom, či sa na nich nachádzajú ikonky, alebo nie. Ak napríklad vymažete ikonky z druhého panela, úplne zmizne. Aby sa zas objavil, uhádli ste, musíte naň umiestniť ikonky alebo widgety. Jedná sa o výborný spôsob, ktorý skutočne vyzdvihuje samotnú podstatu domovskej obrazovky.

Zmenilo sa aj zobrazenie všetkých nainštalovaných aplikácií, ktoré je teraz oveľa „čistejšie“ a jednoduchšie. Z vrchnej časti zmizlo pridávanie widgetov, ktoré tam z môjho pohľadu vôbec nepatrilo, a tak v prehľade aplikácií nájdete skutočne len aplikácie.

 

domovska_obrazovka vyber_tapety_widgety vyber_widgety aplikacie

K nastaveniam widgetov (miniaplikácií), tapiet a Google Now sa dostanete dlhým stlačením na voľné miesto na domovskej obrazovke, čo dáva veľký zmysel a malo to tak fungovať na všetkých verziách Androidu.

Pokiaľ sa rozhodnete Google Now úplne vypnúť (čo sa dá spraviť v nastaveniach), na jeho miesto, teda naľavo od domovskej obrazovky, stále nebudete môcť nič umiestniť. Domovská obrazovka je teda stále vľavo.

Veľkou premenou si prešla aj aplikácia pre uskutočňovanie hovorov, no nie som si istý, či som spokojný s tým, ako vyzerá a ako funguje. Zdá sa mi byť príliš chaotická. Uskutočnenie hovoru je pritom tak jednoduchá činnosť, ktorá by nemala byť takto preplnená rôznymi informáciami, z ktorých využijete len tie najzákladnejšie.

bez_tlacidiel kniha_bez_tlacidiel vyber_suborov kitkat2
budik casove_pasma rychle_nastavenia vyber_tapety

Mám pocit, že Google sa nám v tejto aplikácii snažil ponúknuť všetko, čo by sme mohli potrebovať, ale zabudol na to, že niekedy menej je viac. To ale neznamená, že je celá zlá. Znamená to len to, že si na ňu budete musieť zvyknúť. A funkcionalita rozpoznania telefónneho čísla a automatické priradenie k Google+ profilu je taktiež výborná vec, ktorá má však jednu veľkú limitáciu. Google+.

Nový Android 4.4 KitKat na Nexus 5 prináša jednu funkcionalitu, ktorá mi na Nexusoch, ktoré používajú softvérové tlačidlá chýbala ako soľ. Spomínané tlačidlá totiž dokáže úplne schovať, čím pre využitie ponúkne celý svoj displej.

Táto funkcionalita však momentálne nefunguje vo všetkých aplikáciách, no za to sa na vývojárov nemôžeme hnevať. Google im možnosť tlačidlá schovať ponúkol len pred niečo vyše týždňom, takže implementácia chvíľu potrvá.

 

BANALITA, KTORÁ POTEŠÍ

Posledná vec, ktorú spomeniem nemusí najprv zaujať všetkých, pretože z popisu sa môže jednať o veľmi nudnú záležitosť. Nudná síce môže byť, ale zároveň je aj extrémne dôležitá a prečo? Pretože pridáva na pohodlí pri používaní akéhokoľvek telefónu, a to sa nám, ako pohodlnej generácii, rozhodne páči.

Hovorím samozrejme o zjednotenom spôsobe vyberania súborov. Vďaka novému frameworku máme všetky úložiská pokope. Z jedného menu si teda môžete vybrať súbor, ktorý je uložený lokálne, na telefóne, no ak sa na slovenské pomery cítite nadčasovo, súbor si môžete otvoriť povedzme z cloudu v podobe Dropboxu, Google Drive či SkyDrive.

Keď už som pri tých súboroch, niektoré z nich by ste si mohli chcieť napríklad vytlačiť a s tým KitKat nemá žiaden problém. Vyskúšal som to v kombinácii s tlačiarňou HP LaserJet P1102w a fungovalo to naozaj krásne, ak by ste chceli vedieť viac informácií, napíšte to do komentárov.

n5-lavicka-2

 

RÝCHLEJŠIE, STABILNEJŠIE A S VÄČŠOU PODPOROU

Android 4.4 KitKat je známy hlavne úpravami, ktoré sa uskutočnili „pod kapotou.“ Google ho prerobil tak, aby podporoval zariadenia s nižšou kapacitou RAM. Na Android 4.4 KitKat by ste teda mali rozbehať aj na zariadeniach, ktoré disponujú len 512MB RAM, čím sa chce Google zbaviť problému s fragmentáciou, ktorú mu všetci tak vyčítajú.

Svoju snahu o zjednodušenie aktualizovania pre celý ekosystém zariadení podkopal tým, že sa rozhodol neaktualizovať Galaxy Nexus, či už z dôvodu chýbajúcich ovládačov od výrobcu čipsetu, alebo kvôli niečomu úplne inému.

KitKat svoje vypracované bicepsy ukazuje hlavne na Nexus 5. Mnohé z aplikácií spúšťa neporovnateľne rýchlejšie a samotné prepínanie medzi aplikáciami je takmer bez čakacej doby. Celkovo je teda Nexus 5 vďaka kombinácii high-end hardvéru a najnovšiemu softvéru úplne v inej lige, než všetky ostatné Android telefóny, vrátane Galaxy Note 3, G2 a ďalších.

n5biely

 

ZÁVEROM

Dostávame sa na záver našej recenzie. V tejto sekcii by som mal zhodnotiť čo sme rozobrali vyššie a či by som Nexus 5 spolu s Android 4.4 KitKat odporučil alebo práve naopak. Počas písania tejto recenzie som si niekoľko krát musel pripomenúť, že sa pozerám na telefón, ktorý v krajinách, kde sa dajú zariadenia kúpiť cez Google Play stojí len 349€. To je menej, než za koľko sa dá kúpiť Xperia Z zo začiatku tohto roka. Vďaka úžasnej kombinácii výkonného hardvéru a schopného softvéru, Nexus 5 s čistým svedomím môže prevziať žezlo od Nexus 4. A nehovorím to len tak.

Žiadne zariadenie nie je perfektné. To isté platí aj o operačnom systéme. V niečom je lepší čistý Android, v niečom sú lepšie nadstavby od výrobcov. Nexus 5 ponúka výkon, ktorý Vás ohromí hneď od prvej minúty. Kompromisov však prináša prekvapivo málo. Výdrž batérie je relatívne nízka, no nie je to nič, na čo by sme neboli zvyknutí z Nexus 4. Zlý fotoaparát? Áno, Google mal možnosť ukázať nám, že to vie aj s fotoaparátmi. Nestalo sa tak a nemám im to za zlé. Oproti Nexus 4 sa jedná o veľké zlepšenie a viete čo? Mne to stačí a som presvedčený o tom, že to stačiť bude aj drvivej väčšine jeho majiteľov.

Google po roku opäť predstavil zariadenie, ktorého pomer ceny a výkonu obrovským náskokom predbehol zvyšok výrobcov. Pokiaľ hľadáte telefón, ktorý Vám ponúkne čistý Android a nespútaný výkon, nehľadajte ďalej, Vaša voľba je práve tu.

 

OTÁZKY A ODPOVEDE

Keďže sme sa Vás hneď v piatok po predstavení Nexus 5 opýtali, čo by ste chceli vedieť, pokúsim sa na otázky zodpovedať práve tu. Vyberiem len niektoré, tak sa nenahnevajte, ak neodpoviem práve na tú Vašu.

 

Akú veľkosť SIM karty podporuje Nexus 5?

Nexus 5 poskytuje podobne ako Nexus 4 slot na micro SIM kartu.

 

Bude Nexus 5 fungovať aj keď si ho kúpim v Nemecku, Anglicku alebo v Spojených Štátoch?

Nexus 5 Vám na Slovensku bude fungovať bez problémov. Ak si však kúpite model z USA, môže mať problémy s pripojením k LTE sieťam. Na Slovensku zatiaľ túto vymoženosť nemáme, tak pokiaľ necestujete často do zahraničia, kde by ste sa k nim na bežnom poriadku pripájali, nemáte sa čoho báť.

 

Ako je na tom Wi-Fi signál v blízkosti ďalších zariadení?

Skúšali sme 2,4GHz ako aj 5,0GHz pásmo a výsledky sú výborné. Nezaznamenali sme pokles v signále, ani v rýchlosti pripojenia.

 

Má Nexus 5 vstavanú notifikačnú LED diódu?

Áno, nachádza sa podobne ako v prípade Nexus 7 (2013) pod displejom.

 

Disponuje Nexus 5 IR blasterom?

Jednou z noviniek Android 4.4 KitKat je aj podpora IR blasteru. Samotný Nexus 5 však takýto kúsok hardvéru v sebe nemá.

 

Koľko pamäti je k dispozícii pri 16GB modeli?

Pri 16GB modeli je k dispozícii vyše 12,5GB.

 

Dá sa vymeniť jeho batéria?

Bohužiaľ, Nexus 5 prichádza so zadným krytom, ktorý sa jednoducho odstrániť nedá. Aby ste batériu vymenili, budete si musieť na pomoc zavolať technika.

 

Pozn. redakcie: Benchmarky sme pre túto recenziu nerobili, keďže z nášho pohľadu nemajú takmer žiadnu výpovednú hodnotu. Ak by ste chceli vedieť, ako Nexus 5 dopadol v rôznych benchmarkoch, tému radi spracujeme v jednom z ďalších článkov.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón LG Nexus 5 nájdete na Recenzie.SME.sk