Úvod Novinky Android Výskumníci zistili, že bezpečnostný software z Android 4.2 zachytí len 15% známeho...

Výskumníci zistili, že bezpečnostný software z Android 4.2 zachytí len 15% známeho malwaru

0

Výskumníci sa zamerali na bezpečnosť najnovšej verzie Android 4.2 Jelly Bean. Výsledky vôbec nie sú ružové. Kontrole aplikácií, ktorú navrhol Google sa vôbec nedarilo keď odhalila len 15,32 percenta škodlivých aplikácií, ktoré sú známe. Aplikáciám tretích strán sa darilo oveľa lepšie.

Najnovšie dáta prišli zo štúdie Xuxian Jiang z NC State University. Experiment sa uskutočnil minulý mesiac a použitých bolo celkom 1,260 vzoriek, ktoré boli zaradené do 49 rôznych malware rodín.

Výskumníci tento malware inštalovali na niekoľko nových tabletov Nexus 10 (16GB), ktoré bežia pod Android 4.2 Jelly Bean. Z 1,260 vzoriek bolo zdetekovaných len 193. Naozaj Google?

Výskumníci si potom náhodne vybrali niekoľko vzoriek z každej malware rodiny a otestovali ich na anti-vírusoch tretích strán (Avast, AVG, TrendMicro, Symantec, BitDefender, ClamAV, F-Secure, Fortinet, Kaspersky a Kingsoft). Tu sa výsledky líšili a zatiaľ čo anti-vírusom tretích strán sa darilo v rozpätí medzi 51,02 percenta až do 100 percent, Google mal problémy a objavil len 20,41 percenta hrozieb.

Tí, ktorí nepoznajú overovanie aplikácií, ide o funkciu, ktorá bola pridaná do Android 4.2 a má Vás varovať pred inštalovaním škodlivých aplikácií. Ako je vidieť zo screenshotu, možné sú celkom dva scenáre.

Ak je aplikácia škodlivá, Google Vás upozorní. Ak je aplikácia skutočne nebezpečná, tak inštaláciu úplne zablokuje.

Len pred tromi mesiacmi Google odkúpil VirusTotal, novú anti-vírusovú aplikáciu, ktorú teraz používa pre overovanie nebezpečných aplikácií. Vyzerá to však tak, že nemali dosť času aby to spravili poriadne a tak to využili len pre marketing. Verím však, že to Google napraví a úspešnosť bude už čoskoro oveľa vyššia.

Zdroj: The Next Web