Úvod Novinky Android Francúzsky hacker okradol pomocou aplikácie 17,000 ľudí o viac než 500,000 Eur....

Francúzsky hacker okradol pomocou aplikácie 17,000 ľudí o viac než 500,000 Eur. Zameral sa na Android

5

Veľmi často sa na našom webe objavujú články, v ktorých píšeme o malware na Androide. Preto je dôležité aby ste si dávali pozor na oprávnenia, ktoré môžu vyžadovať rôzne aplikácie. Všetci vieme, že Android je jeden z najľahšie „hacknuteľných“ mobilných operačných systémov.

Dnešný príbeh teda nie je výnimkou, jedná sa o hackera, ktorý sa zameral hlavne na Android, no aj keď sa nevie presne koľkých majiteľov Android smartphonov to ovplyvnilo, boli ich minimálne tisíce.

20 ročný francúzsky mladík z Amiens bol zadržaný po tom ako od nič netušiach ľudí (celkom ich napočítali viac než 17,000) vyzbieral približne 500,000 Eur.

Mladý hacker pritom nemal žiadnu školu, ktorá by ho to naučila, žalobca ho opísal ako extrémne chytrého. Vďaka svojej záľube programovať aplikácie sa mu podarilo naprogramovať aplikácie, ktoré boli vernými kópiami populárnych aplikácií, no s jedným háčikom. Vložil do nich malware kód, ktorý bez vášho povolenia poslal smsku na prémiové číslo, ktoré si mladý hacker vytvoril.

Jeho motiváciou však nebola chamtivosť, podľa vyjadrení išlo o „lásku k počítačom a ambíciu stať sa vývojárom.“

Prednedávnom sa na internete objavili zmienky o tom, že Android 4.2 príde aj s vylepšenou ochranou proti malware, čo by podľa všetkého malo zabrániť takýmto aplikáciám rozposielať smsky bez vášho vedomia. To však nemení nič na tom, že nie všetky Android zariadenia budú aktualizované na Android 4.2 a to znamená, že sa môžu opakovať podobné prípady ako ten dnešný.

Stali ste sa už obeťou malwaru? Ak áno, čo sa vám prihodilo?